Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Tenis

L.V.

07. 06. 2024. 18:49 >> 19:16
Čitaj mi:

SJAJAN TENIS

Alkarasu derbi nove generacije i finale Rolan Garosa

Španski teniser Karlos Alkaras savladao je Janika Sinera u polufinalu Rolan Garosa sa 3:2 (2:6, 6:3, 3:6, 6:4, 6:3).

Derbi nove generacije mladih superstarova donio je sve ono što se negdje i naslućivalo kad su u pitanju momak iz Alikantea i momak iz Južnog Tirola.

Maratonski gemovi, smjeli pokušaji, lijep tenis, sve ono što opravdava i epitet meča "finale prije finala".

Siner je otvorio meč na najbolji mogući način-brejkom. Djelovalo je da Alkaras ima kontrolu svog servisa, imao je čak i servis za prvi gem, ali Italijan je uspio da se odbrani i da iskoristi prvu brejk loptu.

Potom je momak iz Južnog Tirola perfektno servirao i sa nulom je potvrdio brejk.

Alkaras je servirao, ali ponovo je Siner uspio da "ukrade servis". U tim trenucima meča on je apsolutno diktirao tempo igre, jer je ponovo odbranio servis bez izgubljenog poena.

Tek iz trećeg servisa Alakaras dolazi do prvog gema na meču, nakon što je Sineru pala malo koncetracija.

Španac koristi takvu situaciju i na sljedeći servis Italijana pravi svoj prvi brejk na meču. Djelovalo je tada da će uspjeti da se vrati u meč. Poveo je 40:15 na svoj servis i imao dvije gem lote za potvrdi brejk, ali kombinacija grešaka, i to duple servis greške, ali i odlične igre Sinera donijele su Italijanu treći brejk u prvom setu i vođstvo od 5:2. Na svom servisu samo je potvrdio set i poveo sa 1:0.

Kako je počeo prvi, tako je počeo i drugi set za momka novog broja 1 na ATP listi.

Bila je to prava maratonska borba dva majstora koja će tek da obilježe svijet tenisa u narednim godinama.

Preko pet minuta je trajao, smijenivalo se vođstvo, ali prije svega svojim greškama, Alkaras gubi i ovaj servis na startu drugog seta.

Siner je potvrdio brejk, poveo sa 2:0 ali onda je meč ušao u totalni preokret.

Do kraja tog seta Italijan je osvojio još samo jedan gem, a Španac je podigao svoju igru i pokazao zašto ga samtraju za nasljednikom Rafaela Nadala.

U četvrtom gemu do tri brejk lopte je uspio da dođe, iskoristio je drugu i poravnao je na 2:2. Potom je bio siguran na svoj servis, a onda napravio novi brejk i poveo sa 4:2, a ubrzo i sa 5:2 nakon svog sigurnog servisa.

Italijan je konačno nakon pet izgibljenih gemova uspio da osvoji jedan na svoj servis, ali to mu nije omogućilo da bitnije zaprijeti u drugom setu Alakarasu koji je poravano rezultat u setovima 1:1.

Treći set, nakon što su oba tenisera dobijali gemove na svoj servis, u trećem gemu dolazi do novog brejka i to ponovo u režiji Alkarasa.

Siner je izgledao beznadežno u tim trenucima, kao i da je ostao bez snage nakon furioznog prvog seta. I baš tada kada je djelovao "na konpcima" u idućem gemu uspjeva da odradi "ribrejk".

U narednom gemu Alkaras je probao ponovo da ukrade servis i imao je čak četiri prilike da to uradi, ali nije iskoristio ni jednu. Vjerovatno najbolji gem na meču do tada, i energija koja je bila prijeko potrebna Italijanu.

Nakon toga je zatražio i pomoć fizioterapeuta, jer je osjetio grčeve u podlaktici.

Odmor i kratka pauza su bili izgleda prijeo potrebni, i Siner je već u narednom gemu napravio brejk. Propustio je dvije prilike, ali ne i treću, iako je i Alkaras "kumovao" tome jer je promašio polje.

Do kraja seta teniseri su dobijali svoje servise pa je Siner sa 6:3 slavio i poveo sa 2:1 ukupno.

Četvrti set i sigurni servisi oba tenisera, gotovo atipično za dosadašnji dok meča.

Međutim dalo se negdje naslutiti da je Alkaras bliži brejku, po energiji koju je prikaziavo u tim trenucima. Sjajno kretanje, smjeli potezi, učinili su da upravo u desezom gemu napravi brejk i samim tim osvoji set i odvede meč u peti.

Nakon svog dobrog servisa Alkaras je u drugom gemu petog seta napravio brejk, a potom ga odbranio na svoj servis, na volšeban način drop šotom.

Siner je potom osvojio gem na svoj servis, a onda poveo sa 0:30 na servis Alkarasa i djelovalo je da bi mogao da napravi brejk i vrati se u meč.

Alkaras je ipak uspio da se vratio, preokrene i nakon tri gem lopte osvoji gem i povede sa 4:1.

Italijan je perfektno odradio svoj servis bez uzgubljenog poena, ali nije uspjevao da dođe do brejka. Gubio je 40:15, uspio da se vrati na 40:40 ali Alkaras je uspio da dobije gem i povede sa 5:2. 

Siner dobija svoj servis, a onda uz podršku cijelog "Filipa Šatrijea", probao je da dođe do brejka i produži meč. Alkaras dolazi do meč lopte, Siner se spašava. Španac ponovo pravi prednost i ponovo servira za pobjedu, ali ponovo griješi. Međutim treći pokušaj bio je uspješan i nakon pet sati i 22 minuta Alkaras je prošao u finale. 

U finalu čega boljeg iz duela drugog polufinala gdje igraju Kasper Rud i Aleksandar Zverev.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније