Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Tenis

Beta [ M.L.B. ]

16. 01. 2022. 11:58   >>  11:59 2

ŠTA ČEKA PRVOG TENISERA?

AFP: Nevakcinisani Đoković mnogo rizikuje

Dalje od Otvorenog prvenstva Australije srpski teniser Novak Đoković rizikuje da izgubi dosta i da nastavi da se suočava sa nizom prepreka zbog odluke da se ne vakciniše protiv korona virusa, a pitanje je da li će to ići dotle da ugrozi nastavak njegove karijere, piše agencija Frans pres.

Položaj 34-godišnjeg Srbina je utoliko delikatniji zbog toga što je izuzetno manjinski, 97 od 100 najboljih igrača svijeta vakcinisano je prema Asocijaciji teniskih profesionalaca (ATP), navodi agencija Frans pres.

U svom jedinom komentaru o slučaju Đoković do sada ta organizacija navela je da "nastavlja snažno da preporučuje vakcinaciju" igračima i smatra da je čak "neophodna" da bi "tenis mogao da postoji sa pandemijom".

Đokovićevo protjerivanje iz Australije koje je jednoglasno odlučio australijski Savezni sud dakle moglo bi da bude samo početak kontra vjetrova za "Noleta", navodi francuska agencija.

Za sada ovom odlukom on je lišen igranja na svom omiljenom terenu, gde je trijumfovao devet puta na Otvorenom prvenstvu Australije u Melburnu i udaljuje ga, u najboljem slučaju, od svog krajnjeg cilja da ima rekordan broj osvojenih grend slem turnira, rekord koji za sada dijeli sa Rodžerom Federerom i Rafaelom Nadalom, sa po 20 trofeja.

Time se takođe ugrožava njegovo mjesto kao prvog tenisera svijeta. Dva igrača mogu da mu oduzmu tu titulu već od Australijan opena, drugi teniser svijeta Rus Danil Medvedev, treći igrač Njemac Aleksandar Zverev.

Ipak kraj australijskog turnira neće po svemu sudeći označiti kraj problema za Đokovića. "Daleko od toga", smatra Boris Beker, šestostruki pobjednik grend slem turnira i bivši Đokovićev trener.

"Mislim da pravi ogromnu grešku što se ne vakciniše. Grešku koja prijeti ostatku njegove karijere i šansi da postane najbolji igrač svih vremena", rekao je Beker za Dejli mejl.

"Ne radi se samo o Australiji... Svijet se promijenio, biće vrlo teško za njega da bez vakcinacije vodi život profesionalnog tenisera u svijetu. Možda će jednog dana situacija postati normalnija, ali sa 34 godine ne ostaje mu još mnogo vremena da ostvari te ciljeve", naveo je Beker.

Prema sadašnjem stanju zdravstvenih ograničenja i u putujućem globalnom sportu, prepreke čekaju Đokovića tokom naredne sezone.

Na primer, ulazak u SAD gdje se igra Ju Es open, ali takođe tri od devet turnira iz masters serije, najavljuje se kao nemoguća misija, pošto je potpuna vakcinacija obavezna za strane putnike, a izuzeća su vrlo rijetka. Među tim izuzećima nije na primer prethodna zaraza kovidom-19.

Ako je Roland Garos odškrinuo vrata Đokoviću prema riječima francuske ministarke sporta Roksane Marasino, britanski premijer Boris Džonson rekao je na pitanje o Vimbldonu, da vjeruje u vakcinaciju i da je to fantastična stvar.

"Novak će morati naći način da se vakciniše ili će biti suočen sa tim problemom suviše često da bi igrao i pobeđivao na drugim grend slem turnirima, što je na kraju njegov cilj", rekla je pobjednica Vimbldona 2013. godine Marion Bartoli za Bi-Bi-Si (BBC).

Čak i pod pretpostavkom da pandemija više neće diktirati takve zdravstvene restrikcije, nije sigurno da se budućnost rašćišćava za Đokovića, navodi Frans pres.

Đoković ne može da se vrati u Australiju prije nego što napuni 37 godina, a gdje će tada biti njegova teniska karijera, pita se Frans pres.

"Đoković ima vrlo čvrsta uvjerenja. Ista nevjerovatna odlučnost sa kojim sam ga video kako pobeđuje toliko tijesnih mečeva mogu da postanu slabost zbog njegove tvrdoglavosti", rekao je Beker.

Španski teniser Rafael Nadal je rekao da svijet prolazi kroz vrlo teške trenutke sa ovom pandemijom i da postoji rješenje, a to je vakcina.

"Da li će se Novak vakcinisati ili ne...nisam siguran. Ako to ne uradi za 10 godina će shvatiti da je napravio grešku", dodao je Beker.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније