Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Tenis

[ M.V./S.V. ]

16. 01. 2022. 07:03   >>  07:05 12

TROČLANA KOMISIJA PRESUĐUJE

Đoković protiv Australije, čeka se konačna odluka

Ročište u slučaju Novaka Đokovića protiv ministra za imigracije u Federalnoj vladi Australije Aleksa Hoka je završeno i čeka se odluka tročlanog veća. Đokovićevi advokati na čelu sa Nikolasom Vudom kazali su da je ministar odluku donio pristrasno i bez osnova, dok je tužilac pokušao da prikaže da je srpski teniser opasan po opšte dobro jer bi mogao da izazove jačanje aktivnosti antivakserskih grupa. Sudije su se nakon pet sati suđenja povukle da razmotre argumente i istakle nadu da će odluku donijeti danas (u nedelju) ili sjutra, odnosno u noći između nedjelje i ponedjeljka po našem vremenu.

Kako, kada i gdje će biti saopštena odluka

Odluka o tome da li Novak Đoković ostaje u Melburnu i dobija dozvolu da nastupa na Australijan openu ili će biti deportovan, biće donijeta danas (u nedelju) ili sutra, odnosno u noći između nedjelje i ponedeljka po našem vremenu.

Postoji opcija da, zbog vremenskog cajtnota i pokušaja da Australijan open počne regularno i igrači saznaju raspored, sud objavi svoju presudu u toku dana, a da, ukoliko za to ne bude vremena odmah, detaljno svoju odluku obrazloži u ponedeljak.

Tok suđenja...

Đokovićev advokat Nik Vud rekao je da je argument koji je Vlada Australije upotrijebila da ukine teniseru vizu, a to je da nije imao odgovarajuće medicinsko izuzeće da zaobiđe granična ograničenja, sada van diskusije. 

Umjesto toga, tvrdi Vud, Vlada je pružila potpuno drugačije obrazloženje - da će Đoković u Australiji pobuditi raspoloženje protiv vakcinacije. Vud kaže da ministar nije tražio ili pročitao medicinski materijal koji je Đoković dao vladi nakon prvobitnog osporavanja njegove vize. 

"A oni potvrđuju da Đoković ne predstavlja nikakvu zdravstvenu opasnost s obzirom na njegovu nedavnu infekciju", naveo je Vud. 

Advokat je posebno ukazao na nelogičnosti u izjavama ministra Aleksa Houka i razloga zbog kojih mu je ukinuta viza. Prvo su počeli od medicinskog izuzeća, proceduralnih grešaka, pa do bujanja antivakserskog sentimenta. 

"Izbacivanje Đokovića iz države bi još više pojačalo antivakserski pokret. Znači, država bi dobila kontraefekat", naglasio je Vud. 

On navodi da postoji još jedan razlog za odustajanje od deportacije.

"Deportacija bi sa sobom povukla i zabranu od tri godine ulaska u zemlju. To bi dodatno naškodilo renomeu i karijeri gospodina Đokovića", podvukao je Vud.

Advokat kaže da je ministar trebalo da razmotri posledice deportacije Đokovića na raspoloženje protiv vakcinacije.

"Bilo je iracionalno da ministar samo razmišlja o izgledima za podsticanje antivakserskih osjećanja koje bi moglo proizaći iz Đokovićevog igranja tenisa a da ne razmišlja o izgledima za podsticanje antivakserskih osećanja koje izaziva prinudna akcija države", rekao je Vud.

Tvrdi da Đoković samo treba da dokaže da je ministar za imigraciju trebalo da razmotri materijalnu mogućnost da bi deportovanje teniske zvijezde podstaklo raspoloženje protiv vakcinacije.

Tročlana sudijska komisija odlučuje po žalbi Novakovih advokata na odluku ministra za imigraciona pitanja Aleksa Houka da mu ponovo ukine vizu.

U slučaju da Sud ne poništi ovu odluku i ne dosudi u korist srpskog tenisera, on će morati da napusti zemlju.

U suprotnom, Đoković će moći da učestvuje na prvom grend slemu sezone.

Australijan open počinje u ponedjeljak, a Đoković će pokušati da osvoji 21. grend slem titulu i postane rekorder po broju trofeja na najvećim turnirima.

Đoković je devetostruki šampion kada je u pitanju turnir u Australiji.

Ukoliko bude zaigrao u Melburnu, sastaće se sa zemljakom Miomirom Kecmanovićem u prvom kolu u ponedeljak. 

 

Пратите нас на

Коментари12

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније