Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Rukomet

L.V.

02. 03. 2024. 10:16 >> 10:38
2
Čitaj mi:

SELEKTORKA CRNE GORE U "Dobro jutro CRNA GORO"

Popović: Tanja i Itana iznenadili sve, najviše volim kad igračice imaju takve ideje

Rukometašice Crne Gore ostvarile su veliku pobjedu u Zrenjaninu nad Srbijom i praktično su osigurale odlazak na Evropsko prvvenstvo. To će biti 18 uzastopno veliko takmičenje na koje će "Lavice" da odu, što je svakako veliki uspjeh našeg rukometa. Sjutra nas čeka drugi meč sa Srbijom u Podgorici, u "Bemax" areni, i tim povodom gost jutarnjeg programa "Dobro jutro Crna Goro" bila je naša selektorka Bojana Popović.

Ona se osvrnula prvo na meč u Zaječaru.

"Mi smo znali da će biti teško, pogotovo zbog nametnute tenzije kad god se igra sa Srbijom, pa je i adrenalin veći. Bili smo svjesni da treba mirno da uđemo u utakmicu, što smo i uradili. Prvo poluvrijeme je pokazalo kako treba da igramo i u drugom. Međutim utakmica je živa stvar, naravno i publika i cijela atmosfera su nas malo uveli u nervozni ritam, i u drugom poluvremenu nismo držali odbrambeni fokus kako je po dogovoru trebalo i automatski je bilo teže kontrolisati utakmicu. Tako do samog kraja je bila ta klackalica koju sam ja njima i najavila prije utakmice da će biti" kazala je Popović.

Ona smatra da Srbija ima dobru generaciju, čemu svjedoče utakmice na posljednjem svjetskom prvenstvu.

"Prosto Srbija ima dobru ekipu. Na prethodnom takmičenju su napravili rezultat, kada gledamo kako su prije prvenstva bili kotirani, igra je bila dobra posebno protiv Danske, kao i protiv Njemačke. Oni su bili u egalu u oba meča do deset minuta prije kraja. Imaju tu mladost, smjenu generacija i željni su dokazivanja. I njima je bila bitna ta utakmica jer bi pobjedom rješili tu drugu poziciju i ne bi morali da čekaju zadnje kolo sa Turskom tako da su željeli ta dva boda. Na kraju ove pobjede su uvijek slađe. Ja volim kad igračice prođu kroz utakmicu u kojoj se igra gol za gol i gdje se dešava igra živaca i da one kroz to uče kako se te utakmice igraju. Prosto nema ih puno, ne dešavaju se često i onda najviše se uči kroz ovakve utakmice. Tu se postaje igrač. Sad nas čeka revanš rasterećeniji, ali opet neče biti jednostavno", kazala je naša selektorka.

Utakmica je obilježila lucidnost u posljednjem minutu, gjde je Tanja Brnović u stilu Ivana Balića prevarila cijelu odbranu Srbije i asistirala za Itanu Grbić koja je bila precizna. Popović je kazala da to nije njena akcija već da su igračice to dogovorile na terenu."To je draž koju ja tražim od njih. One su ti kreatori igre. Mi možemo da damo vjetar u leđa i smjernice, ali one najbolje osjete samu utakmicu i te momente kada treba da se dese. Te sitne stvari dobijaju utakmicu. Itana i Tanja su zajedno dugo godina i prosto sama ta saradnja je dovela do te slobode da jedna drugoj daju te idejice. One su dogovoralae cijelo vrijeme da daju Jeci (Jelena Despotović) loptu, ali su imali svoj intimni dogovor da Tanja da Itani loptu. Svi su bili spremni da brane Jecu,tako da na kraju svi smo bili iznenađenji. Meni je najdraže da je to njihov dogovor i da su one došle do tog nivoa da mogu da u tim bitnim presudnim momentima, su trezvene, svjesne i spremene da dođu do tog rješenja. Tako da nije gol ko gol bitan, mislim bitna je pobjeda naravno, nego da su oni došle do tog nivoa da imaju takvu ideju da daju gol", kazala je Popović.

Posebno je interesantno da Brnović koja igra na poziciji pivota ima takve ideje i vizije za asistenciju.

"Tanja je u svakom smislu sjajna. Taj potez se od nje očekivao jer ona je stvarno inteligentna i ne bi na crti imala ona rješenja zajedno u saradnji sa bekovima da nema tu lucidnost. To se vidi kroz odbranu i kroz tranziciju. Obično pivoti samo trče da daju gol, a ona gleda i da podijeli koju loptu. Inače je bila srednji bek do 16 godine i onda smo je tek prebacili na pivota, tako da u njoj to postoji. Tako da mene nije iznenadila Tanja, još manje Itana. Što više takvih akcija da bude u budućnosti, jer to dobije utakmicu, to je taj najslađi dio. To smo ja i Maja Savić imale, jer smo puno vremena proveli zajedno", kazala je naša selektorka.

Armel Antingre je debitovala na golu naše reprezentacije, nije to bio baš debi iz snova ali je imala dvije odbrane u ključnim trenucima.

"Armel je bila pod strašnim pritiskom, i adrenalin je bio na visokom nivou i nije umjela da ga iskontoliše što se vidjelo na samom startu kad je krenula da brani. Ali to su utakmice gdje osjetim da imamo kontrolu, i mislim da golmani ustvari u tim nekim momentima kada ne ide, a znamo da mogu i da treba da im vjerujemo, treba da dobiju tu šansu. Da kroz to i podignu sebe za naredni meč".

Olimpijski kvalifikacioni turnir na kojem naše rukometašice traže vizu za Pariz je nezaobilazna tema.

"Mi krećemo sa Paragvajem, 11. aprila i to je utakmica koja treba da nam posluži kao uvertira za dva meča koje slijede sa Njemačkom i Slovenijom. Znamo obije ekipe odlično, to su ekipe koje imaju veliku želju da odu na OI, Njemačka je uzela domaćinstvo baš zato što ih nije dugo bilo. Imaju dobru generaciju, njihove igračice su ekipama iz Lige šampiona, što dugo nije bio slučaj. Meč sa njima je prvi ozbiljniji koji treba da se napadne. I onda slijedi Slovenija koju isto dobro znamo. Reprezentacija koja je u usponu, gro tima igra u Krimu. Dva teška meča nas čekaju, moramo da se spremimo dobro, da budemo svi zdravi. Mora da bude i sreće da sve bude kako želimo. Sam pritisak odlaska na OI je veliko opterećenje za igračice", kazala je Popović.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније