Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Individualni sportovi

N. N.

07. 08. 2024. 09:57 >> 10:05
Čitaj mi:

NESTVARAN PODVIG MIHAINA LOPEZA

El Terrible peti put zaredom pokorio planetu

U sjenci fenomenalnih utakmica u košarci, odbojci i rukometu, kao i uzbuđenja u "kraljici sportova" - atletici, ostao je podvig Mihaina Lopesa. Podvig za sva vremena.

Kubanac je ispisao istoriju, jer je postao jedini sportista koji je pet puta zaredom osvojio olimpijsko zlato u pojedinačnoj konkurenciji u istoj disciplini.

Lopes je u dvorani "Polje Marsa" u kategoriji preko 130 kilograma u rvanju grčko-rimskim stilom savladao Seung-Čan Lija iz Južne Koreje u osmini finala (7:0), u četvrtfinalu Amina Mirzazadeha iz Irana (3:1), potom i Sabaha Šarijatija iz Azerbejdžana (4:1), da bi u finalu sa ubjedljivih 6:0 porazio doskorašnjeg sunarodnika, a sada reprezentativca Čilea, Jasmanija Akostu.

Tako je odbranio zlatne medalje iz Pekinga, Londona, Rija i Tokija i to dvije sedmice prije 42. rođendana.

Način na koji je stigao do odličja je zadivio sve, jer je u jednom trenutku podigao dugogodišnjeg sparing partnera kao da je pero i prebacio ga preko ramena.

I priča poraženog finaliste je veoma specifična. Momak koji sada ima 36 godina je cijelu karijeru proveo u sjenci najboljeg sportiste Kube i nikada nije nastupio na olimpijskim turnirima, zato što je jedino mjesto za Kubu na nacionalnim šampionatima uvijek uzimao Lopes. Petostruki olimpijski šampion je jedini poraz na OI doživio u četvrtfinalu u Atini 2004, od kasnijeg šampiona Hasana Barojeva iz Rusije.

Znajući da protiv njega nema šanse, Akosta je 2015. otišao u Čile i nikada se nije vratio. Radio je kao radnik obezbjeđenja, dobio državljanstvo 2017. i godinu kasnije počeo da nastupa pod novom zastavom.

Bio je na OI u Tokiju i stigao do polufinala, ali je izgubio u tijesnom meču od Gruzijca Jakobija Kadžaje, baš kao i u meču za bronzu od Rusa Sergeja Semenjova.

Sada je ispunio san i osvojio olimpijsku medalju.

"Na Kubi sam uvijek bio iza njega. Trenirao sam sa njim svakog dana tokom devet godina. Izuzetno ga poštujem, ali morate da shvatite okolnosti. Plakao sam svaki put kada bih gledao olimpijske turnire, jer sam vidio da je tamo mnogo momaka koje sam pobjeđivao. Napustio sam Kubu da bih ispunio san. Kada neko ode da bi slijedio snove, onda nije izdajica. Mnogo volim Kubu, baš kao i Čile", rekao je Akosta.

Svjetla pozornice su, ipak, bila uperena samo na El Terriblea, koji je odvezao patike posljednji put i vezice stavio u usta. A Akosta će možda u Los Anđelesu konačno ispuniti još jedan san i osvojiti zlato...

Četiri uzastopne zlatne medalje u istoj disciplini do sada su osvajali Danac Paul Elvstrem u jedrenju (1948 - 1960), te Amerikanci Al Erter u bacanju diska (1956 - 1968), Karl Luis u skoku udalj (1984 - 1996) i Majkl Felps na 200 mješovito (2004 - 2016).

Mihain Lopes od sinoć stoji sam na postolju...

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније