Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ostali sportovi

D.B.

27. 09. 2024. 13:37 >> 13:39
1
Čitaj mi:

SEMINAR EVROPSKOG OLIMPIJSKOG KOMITETA U BUDVI

Šćekić: Svaka inovacija koju uvedemo kroz ovaj seminar ima potencijal da oblikuje budućnost sporta

U Budvi je danas počeo veliki olimpijski skup - 44. Seminar Evropskog olimpijskog komiteta (EOK), koji je okupio predstavnike svih nacionalnih komiteta Starog kontinenta, a čiji je domaćin Crnogorski olimpijski komitet (COK).

Tokom naredna dva dana u hotelu Splendid govoriće se i diskutovati o brojnim aktuelnim olimpijskim temama, a Crna Gora je prvi put domaćin ovako važnog međunarodnog sportskog i olimpijskog događaja.

“Velika nam je čast i zadovoljstvo ugostiti naše prijatelje iz svih krajeva Evrope. Za Crnogorski olimpijski komitet i za našu zemlju, ovo je izuzetno važan događaj i prilika da se još jednom potvrdimo kao dostojni domaćini velikih međunarodnih okupljanja. Prisustvo predstavnika gotovo svih evropskih nacionalnih olimpijskih komiteta i mnogih uglednih sportskih zvaničnika, potvrđuje značaj ovog seminara kao ključne platforme za dijalog i saradnju u evropskom sportu. Kroz otvorenu razmjenu iskustava i ideja, zajedno ćemo raditi na unaprjeđenju sportskog sistema i promovisati olimpijske vrijednosti širom Evrope. Olimpijski pokret nije samo sport, olimpijski pokret otvara i teme koje nisu u fokusu šire javnosti, koja uglavnom prihvata samo sportske rezultate. Ali, olimpijskom pokretu sport nije cilj nego sredstvo, kojim predstavlja univerzalne vrijednosti, koje su predviđene Olimpijskom poveljom, Evropskom sportskom agendom, pa i u poveljama Ujedinjenih nacija. U COK-u itekako obraćamo pažnju na te vrijednosti, obraćaćemo i ubuduće još više”, kazao je Dušan Simonović, predsjednik COK-a.

Spiros Kapralos, predsjednik EOK-a, zahvalio je Crnogorskom olimpijskom komitetu na odlično organizovanom seminaru.

“Srećni smo što smo u Crnoj Gori, u lijepoj Budvi, a zahvalni Crnogorskom olimpijskom komitetu na organizacionim sposobnostima da sve pripremi na najbolji mogući način. Želim da posebno i lično čestitam predsjedniku Dušanu Simonoviću na liderskoj ulozi u pripremi ovako velikog seminara, na kome učestvuje skoro 200 ljudi. Nije to lako, ali pokazuje da COK ima izuzetne organizacione mogućnosti, što je pokazao i 2019. godine, kada je na izuzetan način organizovao lijepo sportsko takmičenje - Igre malih zemalja Evrope”, kazao je Kapralos.

Dragoslav Šćekić, ministar sporta i mladih u Vladi Crne Gore, naveo je da je ovaj seminar ima potrncijal da oblikuje budućnost sporta.

“Svaka nova ideja, svaka inovacija, svaka promjena koju uvedemo kroz ovaj seminar ima potencijal da oblikuje budućnost sporta. Ovaj događaj nije samo prilika za razmjenu iskustava, već i za stvaranje novih rješenja koja će našu djecu, sportiste i društvo voditi ka boljoj budućnosti".

Agenda seminara obuhvatila je širok spektar relevantnih pitanja.

Prva sesija bila je posvećena Olimpijskim igrama Pariz 2024, a utiske su video porukama prenijeli Tošio Curunaga iz Odjeljenja za odnose sa sportistima i nacionalnim olimpijskim komitetima u MOK-a, kao i Toni Estange, predsjednik Organizacionog komiteta Pariz 2024.

Izvještaj o rezultatima evropskih sportista i sportistkinja na Igrama u Parizu prezentovao je Peter Brul, sportski direktor EOK-a, koji je sa ponosom naglasio da su 43 odsto medalja osvojili takmičari i takmičarke zemalja Starog kontinenta.

Delegati su upoznati i sa aktivnostima Olimpijske fondacije za izbjeglice, a predstavljen je izvještaj MOK-a o olimpijskim vrijednostima.

Značajan dio seminara bio je posvećen istraživanju uloge vještačke inteligencije (AI) u sportu, o čemu je govorio Ilario Korna, glavni direktor za informacione tehnologije MOK-a, te predstavnici kompanija Deloitte, Alibaba i Swiss Timing. Diskusije su istakle transformativni potencijal vještačke inteligencije u unapređenju sportskih operacija i performansi sportista.

Dan je zaključen praktičnom prezentacijom o upravljanju održivošću, koju je održao dr Holger Projs iz Komisije za nasljeđe i održivost MOK-a, te izlaganjem Žaka Žeferija, biatlonca i ambasadora za održivost.

U drugom dijelu prvog radnog dana, seminar bio usmjeren na održivost i rodnu ravnopravnost u sportu, uz prezentacije Žoržine Grenon iz Organizacionog komiteta Pariz 2024, te Berit Kjol i Anamari Felps iz komsija EOK-a. Na ovim sesijama naglašeni su ključna ulogu održivosti u olimpijskom pokretu i kontinuirani napori ka postizanju rodne ravnopravnosti u sportu.

Diskusije prvog dana postavile su snažnu osnovu za ciljeve seminara, pružajući vrijedne uvide i podstičući konstruktivan dijalog među učesnicima.

“Ispravna upotreba vještačke inteligencije može da donese velike rezultate. Što se tiče rodne ravnopravnosti, na Olimpijskim igrama u Parizu imali smo identičan broj sportista i sportistkinja, ali to je samo početak. Takvu ravnopravnost nemamo u organima upravljanja, među trenerima i sudijama, tako da je potrebno da nastavimo sa našim naporima u tom pravcu. Kada je riječ o održivosti, vodimo računa o našem okruženju, a u sportu možemo da uradimo još više i da budemo lideri u toj oblasti”, naglasio je Spiros Kapralos, predsjednik EOK-a.

Drugog dana 44. Seminara EOK-a biće predstavljene i aktivnosti u organizaciji 17. Zimskih evropskih olimpijskih igara mladih (EYOF), koje se od 9. do 16. februara 2025. održavaju u Bakurijaniju (Gruzija), te 18. Ljetnjeg EYOF-a, čiji je domaćin Skoplje od 20. do 26. jula 2025.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније