Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ostali sportovi

D.B.

26. 09. 2024. 12:32 >> 12:39
Čitaj mi:

tehnologijom do boljih rezultata

Simonović: Agenda MOK-a predstavlja revolucionarnu inicijativu

Crnogorski olimpijski komitet (COK) u saradnji sa Infofestom organizovali su događaj gdje se govorilo o budućnosti sporta i o tome kako tehnologija može da pomogne da se ostvare bolji rezultate, ne samo u takmičarskom smislu već i u razvoju sportista.

A sve u cilju predstavljanja programa Crnogorskog olimpijskog komiteta, za pripreme sportista za Olimpijske igre Milano Kortina 2026 i Los Anđeles 2028.

Agenda za vještačku inteligenciju Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) predstavlja revolucionarnu inicijativu koja prepoznaje potencijal vještačke inteligencije da preoblikuje ne samo sport, već i cijelo društvo, kazao je predsjednik Crnogorskog olimpijskog komiteta (COK) Dušan Simonović.

"Činjenica je da od Olimpijskih igara u Tokiju, gdje smo prvi put u velikoj mjeri svjedočili primjeni naprednih tehnologija, do danas, tehnologija je postala sastavni dio sporta", rekao je Simonović.

 MOK je identifikovao pet ključnih oblasti u kojima AI može značajno uticati na olimpijski pokret, a one se odnose na podršku sportistima, fer takmičenja i siguran sport, jednak pristup tehnologijama, optimizaciju operacija Olimpijskih igara, unaprjeđenje odnosa sa fanovima i povećanje efikasnosti u upravljanju u našim organizacijama.

Simonović je naglasio da je COK prepoznao potencijal tih tehnologija. 

"Već smo vidjeli potencijal tih tehnologija na djelu  tokom priprema za Olimpijske igre u Parizu, ali sada je vrijeme da krenemo u konkretna partnerstva i projekte i pripreme za Olimpijske igre koje će se održati u Los Anđelesu 2028. godine.Vjerujem da zajedno možemo otključati puni potencijal vještačke inteligencije kako bismo unaprijedili solidarnost, poboljšali održivost i, na kraju, izgradili bolji svijet kroz sport", rekao je Simonović.

 Tema Radenka Čitakovića iz kompanije Cisco bila je tehnologija u oblasti sporta, medija i zabave, dok je Igor Ognjanović predstavio saradnju između kompanije FITRevolution, čiji je izvršni direktor i COK-a, odnosno programa priprema koji će sprovesti za OI Los Anđeles 2028.

"Radujem se što ono što je trend u svijetu polako postaje i trend u našoj zemlji i što će naši sportisti imati priliku da rezultate razvijaju uz podršku najnovijih sistema i u dijagnostici, i u praćenju, i u evaluaciji, monitoringu, ali svakako i u izvještavanju.Siguran sam da je to samo neki začetak i da ćemo već na sljedećoj olimpijadi imati veliki broj sportista i da ćemo se svi zajednički radovati onome što je svima nama zajednički cilj, a to je da što više naših sportista učestvuje na Olimpijskim igrama", kazao je Ognjanović.

Chief Digital and Innovation Officer u Artifitu, Marko Marjanović, govorio je o pilot projektima koji uključuju AI u skautingu, praćenju napretka i prilagođavanju trenažnih procesa.

"Drago mi je što smo imali prilike da na ovogodišnjem Infofestu, u okviru specialnog programa koji organizuje COK, spojimo teme modernih tehnologija i sporta kao nešto što je donosilac prilika i promjena u svijetu koji je pred nama.Pričali smo kako će podaci, koji se prikupljaju i na jedinstven način izlažu bilo ekspertima, bilo sistemima veštačke inteligencije, pomoći da se oblikuje sport budućnosti. Sjajno mjesto, sjajna prilika, sjajan početak i radujem se da vidimo rezultate koje će iz ovoga proisteći u narodnom periodu", kazao je Marjanović.

Saopšteno je da je događaj organizovan u cilju predstavljanja programa COK-a, za pripreme sportista za Olimpijske igre Milano Kortina 2026. i Los Anđeles 2028. godine.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније