Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ostali sportovi

M.Đ

15. 09. 2024. 21:38 >> 22:09

DAME PORAŽENE OD VIJETNAMA

Novi podvig naših šahista: Savladan viceprvak Evrope

Crnogorski šahisti nastavljaju sa sjajnim nastupima na 45. Šahovskoj Olimpijadi u Budimpešti. U petom kolu naši šahisti savladali su aktuelnog viceprvaka, selekciju Njemačke rezultatom 2,5-1,5.

Da je crnogorska ekipa dostojna za velika djela, pokazala je pobjeda protiv jednog od najvećih favorita takmičenja, ekipe Francuske u trećem kolu, a danas u petom kolu veličanstven trijumf protiv evropskih viceprvaka. Paraf na pobjedu stavio je Denis Kadrić koji je u duelu sa dvadesetim šahistom svijeta, Vinsentom Kejmerom (2730! rejting) odlično tretirao italijansku odbranu. Nakon što je Kejmer zalutao svojom damu u želji da osvoji pješaka, naš šahista je preuzeo inicijativu, a zatim prelijepom žrtvom skakača krenuo da plete matnu mrežu, pa je Kejmer u 35 potezu obustavio svoj otpor, pred neodbranjivim matom.

Nikita Petrov je na drugoj tabli, u sicilijanskoj odbrani, brzo izjednačio u duelu sa Dmitrijem Kolarsom, pa su se protivnici nakon dvadesetak poteza saglasili na remi. Nešto ranije remijem je okončana partija, desetostrukog šampiona Crne Gore, Nikole Đukića i Matijasa Blubauma nakon obostrano korektne igre.

Poslednja je završena partija na četvrtom stolu između Luke Draškovića i Frederika Svanea, gdje je naš reprezentativac lako odbio sve napade njemačkog igrača, pa je remi bio najpravedniji ishod ove partije.

Velika pobjeda, sigurno najveća u istoriji i velika nada pred poslednjih 6 kola Olimpijade. Nadamo se da će naši reprezentativci nastaviti u ovom ritmu i potvrditi maksimu o sportistima kao najboljim ambasadorima Crne Gore.

Naše dame, poražene su u petom kolu od reprezentacije Vijetnama, a prava je šteta meč nije završen neriješenim rezultatom. Aleksandra Žerebecova je upisala pobjedu na prvoj tabli, dok su Alena Skvorcova i Nikolina Koljević poražene na drugoj, odnosno četvrtoj tabli. Aleksandra Milović je imala šansu da izjednači, međutim u dobijenoj poziciji i velikom cajtnotu, napravila je grubu grešku pa je Vijetnam slavio sa 3-1, a naše dame ostale na tri pobjede.

Sjutra je na programu šesto kolo, a kasnije večeras će biti poznati parovi. Ljubitelji šaha mogu pratiti uživo dešavanja na svim platformama, a početak šestog kola zakazan je za 15h.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније