Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ostali sportovi

M.M.Lj. [ Glas Amerike ]

06. 09. 2024. 08:29 >> 08:40

tragična smrt

Olimpijka iz Ugande treća ubijena sportistkinja u toj zemlji od 2021.

Olimpijska atletičarka iz Ugande Rebeka Čeptegej umrla je u bolnici nekoliko dana nakon što je partner polio benzinom i zapalio.

Mediji u Keniji i Ugandi prenijeli su da je Čeptegej, 33-godišnja sportistkinja koja se takmičila u maratonu na nedavnim Olimpijskim igrama u Parizu, imala opekotine na 75 odsto tijela nakon što je napadnuta u nedjelju u Keniji.

Ona je treća sportistkinja ubijena u toj zemlji od oktobra 2021.

"Informisani smo o smrti naše olimpijke Rebeke Čeptegej koja je uslijedila poslije užasnog napada njenog dečka. Neka njena nježna duša počiva u miru. Snažno osuđujemo nasilje nad ženama, ovo je kukavički i besmisleni čin koji je doveo do gubitka sjajne sportistkinje", napisao je na Eksu predsjednik Olimpijskog komiteta Ugande.

Čeptegej je primljena u bolnicu u gradu Eldoret u Keniji poslije napada u nedjelju.

"Preminula je u četvrtak u 5.30 ujutro pošto su joj otkazali organi", saopštio je direktor bolnice Oven Menak, i najavio da će kompletan izvještaj o okonlnostima smrti biti objavljen naknadno.

Nije bilo jasno da li je Čeptegej napao muškarac koji joj je aktuelni ili bivši partner.

Kenijski dnevnik Standard objavio je da je napadač takođe zadobio povrede u incidentu i da je primljen na intenzivu njegu sa 30 odsto opekotina, rekli su ljekari u istoj bolnici.

Otac atletičarke, Džozef Čeptegej zatražio je od vlade da zaštiti njenu djecu i imovinu tako da "niko ne može da uđe u njenu kuću i sve uzme".

"Imovina je uzrokovala probleme", rekao je Čeptegej, osvrćući se na medijske navode da su se njegova ćerka, koja ima dvoje djece, i njen partner svađali oko imovine u danima prije napada.

Piter Ogvang, ministar sporta Ugande, njenu smrt opisao je kao "tragičnu".

Smrt Rebeke Čeptegej ponovo je stavila u fokus nasilje nad ženama u sportu u Keniji, gdje je živela i trenirala.

U oktobru 2021. godine, olimpijska trkačica Agnes Tirop koja se takmičila za Keniju, pronađena je mrtva u svojoj kući, sa nekoliko ubodnih rana na vratu. Za ubistvo je optužen njen muž, koji je negirao krivicu. Taj slučaj je i dalje u postupku.

Ubistvo 25-godišnjakinje je šokiralo Keniju, a sportisti su osnovali fondaciju Tirop's Angels čiji je cilj borba protiv porodičnog nasilja nad ženama.

Džoan Šelimo, jedna od osnivačica organizacije, rekla je za Rojters da su sportistkinje u velikom riziku od eksploatacije i da se često nađu sa muškarcima koji zapravo samo žele njihov novac.

"I onda upadnu u te zamke predatora koji se pretvaraju da su im ljubavnici", zaključila je Šelimo.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније