Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ostali sportovi

L.V.

02. 06. 2024. 13:43 >> 13:47
Čitaj mi:

I BOKSERSKI SAVEZ REAGOVAO

"Bojana naš ponos, ne možemo mirno da gledamo kako joj je oduzeta olimpijska licenca"

Nakon što je Bojana Gojković poražena u četvrtfinalu olimpjskog turnira od Ven Huang i Bokserski savez Crne Gore je uložio protest nakon borbe.

Jasno je svima bilo da je naša bokserka bila bolja u ringu, ali je Huang na domaćinsko suđenje i staru slavu (dvostruka svjetska šampionka, treća sa OI u Tokiju) dodijeljenja pobjeda.

"Bokserski savez Crne Gore Vam se obraća sa velikim poštovanjem i izražava kategoričan protest zbog rezultata sudijske odluke u četvrtfinalnoj borbi kvalifikacionog turnira u boksu u Bangkoku, u kategoriji žena do 54 kg, između predstavnice Crne Gore Bojane Gojković i Hsiao Ven Huang iz Tajpeja 2. juna 2024.
Ne ulazeći u tehničke detalje i profesionalnu procjenu postupaka sudija ove borbe (ovo ćemo prepustiti stručnjacima koje ste angažovali), uvjeravamo vas da su rezultat i kvalitet suđenja ove borbe, koji odlučuje o raspodjeli olimpijske licence u ovoj težinskoj kategoriji, pokazali specifičan živopisan primjer kakva je barem neprofesionalnost, a moguće i korupcija, u suđenju olimpijskog boksa" saopštio je predsjednik Bokserskog saveza Crne Gore Aleksandar Klemenko.

On je u reagovanju naveo i da krivicu za kvalitet suđenja snosi MOK, a ne IBA.

"Upravo se protiv toga MOK stalno bori, optužujući IBA za nedovoljnu kontrolu kvaliteta i objektivnost suđenja. Ali, u ovom slučaju, organizator ovog kvalifikacionog turnira je MOK, a ne IBA. Stoga je naš apel upućen Vama. Hsiao Ven Huang je izvanredna bokserka, dvostruka svjetska prvakinja, osvajačica olimpijske medalje, jedna od miljenica Azije na predstojećim Olimpijskim igrama, svaka joj čast! Ali izgubila je ovu borbu, a olimpijska licenca je po pravu trebalo da pripadne Bojani Gojković".

Klemenko je podsjetio da i pored toga što je Crna Gora mala zemlja i ima mali bokserski savez, ali da neće odustati od toga da joj je oduzeta olimpijska licenca.

"Crna Gora je mala država, a mi smo mali savez, ali i mi smo ravnopravni i aktivni članovi olimpijskog pokreta. Nemamo mnogo olimpijaca i svaka pobjeda naših sportista je praznik za cijelu zemlju. Bojana Gojković je četvorostruka šampionka i šestostruka finalistkinja evropskih prvenstava u različitim starosnim grupama. Ona je ponos naše zemlje i ne možemo sebi dozvoliti da ostanemo neaktivni kada vidimo kako joj je oduzeta olimpijska licenca kao rezultat potpuno očigledne namjerne ili nenamjerne greške. Budući da praksa održavanja olimpijskih kvalifikacionih turnira u boksu pod okriljem MOK-a nije toliko velika, ne poznajemo detaljno mogućnosti MOK-a da sagleda rezultate bokserskih mečeva, odnosno podjelu olimpijskih licenci. Ipak, molimo Vas da izvršite profesionalnu analizu kvaliteta suđenja ove borbe i donesete poštenu odluku", kazao je Klenko.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније