Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ostali sportovi

С.В.

20. 11. 2023. 23:02 >> 12:15
1

Šahisti Srbije na krovu Evrope, Bugarska najbolja kod dama

Muška šahovska reprezentacija Srbije osvojila je titula prvaka Evrope, na šampionatu koji je održan u Budvi. Reprezentacija Crne Gore je takmičenje završila na 26. mjestu.

Uoči posljednjeg kola Srbija je dijelila prvo mesto. U poslednjem, devetom kolu, izabranici Miodraga Perunovića pobijedili su Grčku 3:1 i tako došli do zlata.

Srbija je na kraju imala 15 bodova, koliko i drugoplasirana Njemačka, dok je treće mjesto pripalo Jermeniji koja je imala 13 bodova.

Crna Gora na kraju završila na 26. mjestu, naša C ekipa plasirala se na 30. mjesto, dok je mlada ekipa zauzela 36. mjesto.

Srbiju ka zlatu "pogurali“ Islanđani.

Bilo je važno da, porjed trijumfa Srbije nad Grčkom, Island ne izgubi od Turske, kako bi ostali kriterijumi bili na strani srpskih šahista. Interesantno je da je Njemačka jedina u devet kola uspjela da pobijedi Srbiju (u trećem kolu), ali im nije pomoglo ni to što su takmičenje završili bez poraza.

Istorijski uspjeh Srbiji donijeli su: Aleksandr Predke, Aleksej Sarana, Aleksandar Inđić, Robert Markuš i Velimir Ivić.

U ženskoj konkurenciji slavila je ekipa Bugarske, kojoj je to takođe prva zlatna medalja.

Crnogorske dame bile su 29.

Kako navode iz Šahovskog saveza Crne Gore, po ocjenama mnogih šahovskih poslenika u Budvi je završeno najbolje organizaovano prvenstvo Evrope.

"Spuštena je zavjesa na šampionat koji će zlatnim slovima biti upisan u sportsku istoriju Crne Gore, kome je poseban pečat dao izvanredan nastup neprikosnovenog svjetskog broja 1 Magnusa Karlsena koji je takmičenju dao posebnu notu, a legendarni Norvežanin iskoristio je priliku da bodri i fudbalsku reprezentaciju Crne Gore u duelu sa Litvanijom. Ostaje takmičenje za ponos, ostaće uspomena na dane kada je Crna Gora odisala šahovskom energijom", saopšteno je iz ŠSCG.

Na kraju dodaju da su iznesene pohvale omogućile Crnoj Gori da dobije domaćinstvo još dva značajna događaja evropskog šaha.

"Riječ je o pojedinačnom prvenstvu Evrope u konkurenciji muškaraca i Evropskom kupu šampiona", zaključuju iz Šahovskog saveza.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније