Остали спортови

Небојша Шофранац

25. 09. 2023. 10:38   >>  11:25

ЕЛИУД КИПЧОГЕ

Највећи маратонац свих времена

За разлику од многих дисциплина гдје постоји посљедњих година необјашњива журба да се декретом прогласи најбољи свих времена док надметање још траје (Федерер и Хамилтон најневјероватнији примјери), у најдревнијој спортској дисциплини имамо заиста ГОАТ.

Елиуд Кипчоге је јуче поново тријумфовао на култном маратону у Берлину и ставио посљедњи камен. То је његов пети тријумф на најбољем маратону 21.вијека који је потпуно засијенио Њујорк, али и Лондон, Бостон и Чикаго, својим свјетским рекордима и концентрацијом асова.

Овом петом побједом Кипчоге је оставио за собом и великог Гебресијеласија на 4, а то је остварио на прагу свог 39.рођендана што је фасцинантно. Вријеме 2:02:38 показује колико још може да пружи, да је неуништив. Одржавајући килажу од 52 кг у овим годинама, тренирајући и даље застрашујућих 9 сати дневно, најављује да би за десет мјесеци у Паризу могао до трећег узастопног олимпијског злата у Маратону, што није успио ни магични Абебе Бикила. Било би то пуних 20 година након његове прве олимпијске медаље у Атини, а чак 21 годину након свјетске титуле баш у Паризу, као затварање круга.

Кипчоге је типична кенијска прича из прошлог вијека, рођен у Нанди племену, сиромаштво, трчање сваког дана неколико километара до школе и назад. Гледао је у 90-им своје земљаке како стичу свјетску славу, племе Кип Тануи, Целимо, Ондијеки, Нгуги, Каријуки, Кируи, Лимо, Комен, Кипкетер, било их је невјероватно много. Али његова срећа била је што је 2001.године упознао Патрика Шанга, великог аса на 3000 стипл у периоду 1988-1996 који је већ био тренер. Данас славни тренер, а тада почетник препознао је новог бисера и форсирао га на пољским тркама. Током 2002 се већ наметнуо као најбољи јуниор, а у Лозани прољећа 2003 постао првак свијета. А онда та експлозија на СП у Паризу 2003. Имао је само 18 година а освојио злато у максималној конкуренцији на 5000 метара. Била је то чудесна трка посљедњег дана СП, када је спријечио легенду Ел Геруза да споји злата на 1500 и 5000 метара, и такође новог великана Бекелеа да споји злата на 10 и 5 км, након што је на почетку СП смијенио на трону свог ментора Гебресијеласија на 10 000.

Ракрсце генерација и вијекова, трка која је требала открити да ли је већи Ел Геруз или Бекеле, коме ће успјети магични спој, али обојицу је шокирао овај 18-годисњак за којег је мало ко знао. Након тога је добијао велике паре да на митинзима напада рекорд на 5000, у Риму 2004 је био озбиљан покушај, а онда на ОИ у Атини осваја бронзу, овај пут иза Ел Геруза којем успјева златни спој и сребрног Бекелеа који је био тако близу. И након тога Кипчоге постаје један од најбољих, али никад више најбољи на 5000. Био је четврти на СП 2005 кад је славио препорођени Бенџамин Лимо, један од његових íдола из младости, иако се Ел Геруз већ повукао. Почело се причати да ће доживјети судбину Комена који је као млад у периоду 1996-98 обарао рекорде и достигао славу, а онда брзо нестао.

Кипчоге није нестао, био је сребрни на СП 2007 у Осаки па опет сребрни на ОИ у Пекингу, Кенениса Бекеле је једноставно био краљ тих дистанци, недодирљив. На СП 2009 у Берлину које се памти по још важећим рекордима Болта на 100 и 200, Кипчоге је био тек седми на 5000 у једној епској трци гдје су заједно били он, Бекеле, Лагат, Мо Фарах и још неколико ванвременских шампиона. И тада је имао само 24 године али већ се причало да је на заласку. Резултати су му падали и у дворани и на митинзима, а на СП 2011 је тек 11-и. Било је све јасније да не држи модерни темпо на 5000 нити има брзину за финиш. Та парадоксална побједа са 18 година баш у финишу над легендама Ел Герузом и Бекелеом заправо је изиграла његову каријеру. Није ово била његова дистанца а није ни 10 км, већ она најдужа, маратон.

И храбро пресјеца, након дебакла у Даегу 2011 одустаје од Олимпијаде у Лондону иако је била пред вратима и прелази на 42 км! Каква је то била прекретница, иако му ни Санг није вјеровао. Неколико мјесеци другачијих тренинга и метода, и већ 2013 је био моћан. У Хамбургу први, а онда стиже на славни Берлински маратон септембра 2013, тамо гдје су његов земљак Пол Тергат и потом велики Гебресијеласи више пута помјерали свјетски рекорд од 2003 па надаље. И у свом првом учешћу у Берлину био је сјајан други, и то иза Вилсона Кипсанга који је поставио нови свјетски рекорд 2:03:23! Кипчоге је трчао страшних 2:04:05, тада треће вријеме свих времена. Тог дана се логично славио Кипсанг, али ова трка ће постати позната као једини пораз Кипчогеа у чак 7 година, све до октобра 2020! Након тога освојио је маратон у Чикагу 2014, а 2015 и Лондон и Берлин, тада започевши доминацију на ова два култна маратона. У Рију је већ олимпијски шампион 2016, по огромној киши и тотално доминантно, а 2017 и 2018 опет осваја и Лондон и Берлин, помјера више пута свјетски рекорд све до страшних 2:01:39!

Онда се надвија опасност звана Бекеле. Легендарни шампион са дугих пруга такође је прешао на маратóн и осваја Берлíн 2019 у одсуству Кипчогеа у времену 2:01:41, само двије секунде од свјетског рекорда! Огроман изазов, било је јасно да он то има. Кипчоге није био ту јер је имао друге планове те јесени . У октобру у Бечу трци чувени пројекат Инеос 1:59, оно што није успио на стази у Монци, да постане први човјек на планети који је истрчао маратон испод 2 сата. Са 12 врхунских "зечева" који су се смијењивали улазећи и излазећи са стазе, са свијетлима која су показивала потребан темпо и у специјалним патикама Кипчоге је успио и то са луфтом, 1:59:40! То није признато као нови свјетски рекорд јер крши нека правила ИААФ-а, али он је имао пријем код неколико краљева у више држава, памтиће се да је то урадио човјек од крви и меса. Лондон одмах спрема трку вијека, за април 2020 заказан је дуел очи у очи Кипчоге-Бекеле, тачно 17 година након њиховог судара у Паризу и са највећим наградама у историји. Како се чекао тај 26.април, као меч Али-Фрејзер, њих двојица читаву зиму на пакленим припремама, Бекеле је имао тренинг гдје у истом дану два пута трци дионице од 17 км, па онда 1500, па брже дионице од 800 метара, све у високим планинама. Кипчоге је затворио своје тренинге чак и за супругу која га стално прати, а камоли за јавност.

Али онда се у марту распламсала пандемија и Лондон је одложен као и све остало те 2020.године. Након неколико мјесеци је ипак заказан за октобар 2020, али као елитна трка асова а не масовна са 50 хиљада људи, и по строгим ковид правилима. Али опет су најављени и Кипчоге и Бекеле, опет дуел вијека, уз најбољег дугопругаша те деценије Моа Фараха у улози пејс мејкера, као и његовог тренинг партнера Дзејлена Рапа који је те године рапидно напредовао у маратону под палицом легенде Алберта Салазара, првог шампиона свијета у маратону 1983. Дакле, Кипчоге-Бекеле, али и још неколико звијезда, док се свијет полако будио, мада и даље у страху од вируса.А онда, само два дана пред велики обрачун Бекеле се повлачи због повреде кољена и дуел се никад неће десити у том руху.

Повлачи се и Рап из мистериозних разлога, кажу да се заразио и побјегао. Фарах остаје пејс мејкер, Кипчоге наступа, али пада у кризу и завршава тек у осми у трци коју осваја сензационално Суитата. Послије је рекао да је посљедњих 15 км трчао са зачепљеним ухом, у магновењу. То је био први његов пораз након пуних 7 година, а требала је бити трка вијека и нови рекорд. Ипак, на ОИ у Токију августа 2021 глатко осваја ново злато попут Бикиле 1964, баш у истом граду, а онда у Берлину прошле године слави четврти пут, уз нови фантастични свјетски рекорд 2:01:09!

Поправак од пола минута био је највећи још од 1967.године и то што је направио са скоро 38 година зацементирало га је вјечно. Чак је изгледало да ће се примаћи баријери од 2 сата и по званичним правилима. Ове године био је шести на свом првом Бостонском маратону, али тада се знало да је у склопу припрема за нови Берлин. И онда јуче по рекордни пети пут осваја овај најјачи маратон, што је његова чак 14.побједа на 16 грен слем маратона колико је истрчао. Са готово 39 година и даље је несавладив, видјели смо уганђане који су доминирали на СП у Будимпешти недавно, али за Париз то је још недовољно против Кипчогеа.

Освојити треће олимпијско злато у 40.години посљедњи је изазов за највећег свих времена и јуче је показао свијету да је то јасан циљ, 2:02 не може нико на свијету тренутно сем он. Ако су га још 2010. отписали и слали у пензију заправо су му помогли да донесе најбољу одлуку и започне једну нову славну причу која још траје. А да је још од 2003. био у маратону какве би тек звијезде дотакао. Спремимо се за Ласт Данце, границе древне дисциплине још ће помјерити. А након тога се може вратити у Елдорет гдје му живи породица, јер виђа их само на великим тркама, он тренира у планинама 30 километара одатле, живи спартански и током године их уопште не виђа.

Пратите нас на

Коментари 0

остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГ
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара.

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније