Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ostali sportovi

Н.Р.

29. 05. 2023. 11:34   >>  11:42

U TREBINjU

Učenice Gimnazije "Slobodan Škerović" prvakinje Evrope u odbojci

Gimnazija “Slobodan Škerović” iz Podgorice postala je šampion Evrope u odbojci u ženskoj konkurenciji na prvenstvu koje je održano u Trebinju, u organizaciji Evropske federacije za školski sport.

Zapažen rezultat imali su i učenici Gimnazije “Niko Rolović” iz Bara koji su takmičenje u jakoj konkurenciji završili na četvtom mjestu.

Pored titule šampiona Evrope, Podgoričankama su pripale i tri pojedinačne nagrade - Kristina Božović je proglašena za najbolju (MVP) igračicu i najboljeg korektora prvenstva a Una Mitrović za najboljeg tehničara.

Pored njih dvije, članice ženske odbojkaške ekipe podgoričke Gimnazije, čiji je trener profesor Marko Garčević bile su još: Maša Simović, Sanja Rudan, Mija Milić, Anastasija Anđelić, Marija Cvijović, Marija Popović, Ksenija Krunić i Manja Vuković.

"Želim da se zahvalim organizatorima prvenstva za sjajnih nedelju dana, svim ekipama i učesnicima na divnom druženju, novim stečenim prijateljstvima i naravno našoj ekipi na čelu sa profesorom Markom Garčevićem na istorijskom uspjehu. Pored titule evropskog šampiona, do koje smo došli zahvaljujući pobjedi u finalu nad ekipom iz Beograda veoma nam znače i pojedinačne nagrade, koje će nam biti podstrek u nastavku karijere. Želim da se zahvalim i klubovima Morača i Akademija za koje nastupamo i našim trenerima na ogromnoj podršci tokom cijelog takmičenja" rekla je najbolja igračica i korektorka šampionata Kristina Božović.

Profesor Marko Garčević je dodao i da je pored fenomenalnog rezultata veoma ponosan na ponašanje i vaspitanje crnogorskih predstavnika na Evropskom prvenstvu.

"Svojim igrama i ponašanjem na terenu, kao i druženjem van njega, naši učenici i učenice su pobrali simpatije svih, tako da su praktično sve zemlje navijale za nas u odlučujućim mečevima za plasman" rekao je profesor Marko Garčević.

Gimnazijalci iz “Nika Rolovića” su nakon sjajnih igara u grupi poklekli u polufinalu, a onda su poslije velike i neizvjesne borbe izgubili i meč za bronzu poslije tri seta sa 1:2 od 13. Beogradske gimnazije. Za ekipu profesora Lazara Macanovića u Trebinju su nastupili: Luka Vujošević, Damir Ramović, Božidar Petković, Ivan Martinović, Nikola Rabrenović, Jovan Drešić, Luka Lojić, Balša Milatović, Dario Karanikić i Aleksandar Smolović.

"Iako smo na šampionat otišli praktično u poslednjem trenutku, u Crnu Goru smo se vratili sa sjajnim sportskim rezultatima. Odluka da Trebinje bude domaćin prvog Evropskog prvenstva u odbojci bila je pun pogodak. Predivan ambijent, raznovrstan program, ne samo sportski, kao i gostoljubivi domaćini doprinijeli su da se svi učesnici osjećaju prijatno i zadovoljno" rekao je profesor Lazar Macanović.

U ekspediciji Crnogorskog školskog sportskog saveza bili su još profesor Jovan Lepetić, koji je bio vođa delegacije i odbojkaški sudija Vladimir Perazić.

Osim takmičarskog dijela, za učesnike šampionata bile su pripremljene razne aktivnosti - koncert "Rock Simfony" orkestra, obilazak Trebinja i okoline, “Veče nacija”, zatim tradicionalno "Nevesinjsko olimpijsko takmičenja" koje je bilo šaljivog karaktera, i na kojem su učenici iz Crne Gore osvojili tortu kao nagradu. Svečanosti su se održale u impresivnom "Gradu sunca", a organizator – Ministarstvo porodice, omladine i sporta Republike Srpske i domaćini su se zaista potrudili da sve protekne u najboljem redu, tako da će sigurno svima boravak u Trebinju ostati u najljepšoj uspomeni.

Crnogorske ekipe su se iz Trebinja vratile sa velikim uspjehom, a malo je falilo da zbog nedostatka finansijskih sredstava uopšte i ne otputuju na šampionat.

Naime, Crnogorski školski sportski savez se za pomoć u organizaciji puta obratio lokalnim samoupravama, Ministarstvu sporta, Ministarstvu prosvjete, Crnogorskom olimpijskom komitetu, Vladi Crne Gore i velikom broju crnogorskih firmi, ali osim Opštine Bar i Glavnog grada, koji su uplatili po 1.000 eura, ostali nisu pružili nikakvu podršku. Saznavši za probleme koje Crnogorski školski sportski savez ima, Vlada Republike Srpske je pružila pomoć i pokrila veliki dio troškova za smještaj i boravak crnogorskih učenika u Trebinju.

"Osim Vlade Republike Srpske, Opštine Bar i Glavnog grada u pripremama za odlazak u Trebinje pomogli su nam i Odbojkaški savez Crne Gore, koji nam je pozajmio sportsku opremu u kojoj su ekipe igrale utakmice, “Cakan sport” nam je donirao dresove i šortseve, a Gimnazija “Niko Rolović” je obezbijedila dnevnice za profesora - vođu ekipe i na tome smo im zahvalni. Zahvalnost dugujemo i odbojkaškim klubovima Galeb, Morača i Akademija, koji su dopustili svojim članovima da nastupe za svoje škole i predstavljaju svoju državu na Evropskom prvenstvu, za razliku od ŽOK Budućnost koja je tu mogućnost uskratila svojim igračicama i tako ih lišila mogućnosti da se na sportskom polju “izmjere” sa svojim vršnjacima širom Evrope, da stvaraju prijateljstva sa učenicima iz različitih djelova Starog kontinenta i tako proširuju svoja znanja i upoznaju različitosti kultura, rekao je profesor Budo Vukićević, predsjednik Crnogorskog školskog sportskog saveza.

Na kraju, uspjeh crnogorskih ekipa na Evropskom prvenstvu srednjih škola u odbojci u Trebinju ne samo da je donio slavu i priznanje timovima, nego je i promovisao odbojku i školski sport uopšte u Crnoj Gori i nadamo se podstakao mlade učenike da slijede svoje sportske snove.

Prvenstvo je okupilo preko 250 takmičara u obje konkurencije iz različitih djelova Starog kontinenta.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније