Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ostali sportovi

Н.Р. [ Beta ]

10. 04. 2023. 14:56 >> 14:56

FORMULA 1

Direktor Ferarija: Kazna za Red Bul je bila blaga

Direktor Ferarija Frederik Vaser rekao je da dobar početak sezone Red Bula u Formuli 1 pokazuje da je kazna koju je ta ekipa dobila za kršenje ograničenja budžeta bila blaga.

Poslije priznanja da je budžet od 145 miliona prekršila za 2,2 miliona dolara, ekipa Red Bul je u oktobru kažnjena sa sedam miliona dolara i sa 10 odsto manje vremena aerodinamičkih testiranja u periodu od godinu dana.

Ta kazna imala je malo efekta, pošto Red Bul dominira na početku nove sezone, pobjedama u prve tri trke, od kojih su u dvije njegovi vozači zauzeli prva dva mjesta.

Red Bul je prošle sezone prekinuo niz Mercedesa od osam titula u šampionatu konstruktora, a Ferari je zauzeo drugo mjesto.

"I dalje sam uvjeren da je ta kazna bila vrlo lagana. Ako uzmete u obzir da će performanse automobila biti poboljšane za nešto manje od jedne sekunde tokom sezone u pogledu aerodinamike, a dobijete kaznu 10 odsto od toga, to je jedna desetina, to je ekvivalent gubitka od 0,1 sekunde", rekao je Vaser, prenio je Skaj.

"Pošto to nije linearan napredak, onda je to vjerovatno i manje, za mene je ta kazna marginalna", dodao je on.

Aktuelni šampion iz Red Bula Maks Verstapen pobijedio je ove sezone u trkama u Bahreinu i Australiji, a njegov timski kolega Serhio Peres u Saudijskoj Arabiji.

Brzinu i tempo Red Bula pokazalo je i to što je Verstapenu trebala samo polovina trke da sa 15. dođe do drugog mjesta u Saudijskoj Arabiji.

Sa druge strane, Ferari je razočaravajuće počeo sezonu i u tri trke osvojio je 26 bodova, poslije dva odustajanja Šarla Leklera.

"Ne želim da kažem da oni nisu obavili dobar posao, pošto su uradili veoma dobar posao na bolidu. Uopšte ne pokušavam da nađem izgovor, ali ako mene pitate da li je kazna previše lagana, reći ću da jeste. Nisam siguran da ta kazna ima mega efekat, ali i ako uzmete u obzir da imate prednost na početku sezone jer ste potrošili više godinu dana ranije", rekao je Vaser.

Sezona u Formuli 1 nastavlja se 30. aprila trkom za Veliku nagradu Azerbejdžana.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније