Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ostali sportovi

Milica Sandić [ TVCG ]

22. 07. 2022. 07:18 >> 07:16
2

SPORTSKO STRELJAŠTVO

"Sami finansiramo takmičenja, institucije da pomognu"

Nikolina i Lazar Radunović su brat i sestra koji se bave sportskim streljaštvom u disciplini Long range – pucanju na 300m i 900m. Ljubav prema ovom sportu naslijedili su od svog oca, Željka Radunovića koji je odavno poznat u ovom sportu.

Lazar je već sa svojih 6 godina, znao da želi da se bavi ovim sportom. Njegov otac mu je bio najveći uzor u ovom sportu. Nikolina, ‘pak je svoju ljubav prema sportu malo kasnije otkrila, sa nekih 19-20 godina, kada počinje i prvi put da se pojavljuje na vatrenoj liniji.

Do sada su učestvovali na mnogim takmičenjima i donosili kući brojne nagrade. Krajem juna, tačnije od 25. do 26. juna održan je “PPU kup na Zlatiboru” na kojem je ovaj dvojac učestvovao.

To je već tradicionalno međunarodno takmičenje velikog kalibra u sklopu Balkanske lige koje se organizuje preko 10 godina. Ovo takmičenje organizuje SK “Prvi partizan – Užice”, a sponzoriše ih istoimena fabrika municije, jedna od najvećih na ovom dijelu Balkana.

Takmičenje na Zlatiboru je okupilo oko 50 takmičara u svim kategorijama i to iz Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Bosne i Hercegovine.

Lazar se na ovom takmičenju takmičio sa puškom u 4 discipline (TR 300m, TR 500m, OPEN 300m, OPEN 500m) od čega je osvojio II mjesto u disciplini TR 500m, III mjesto u disciplinama OPEN 300m I OPEN 500m.

Nikolina je na ovom takmičenju pratila svog brata sa postignutim rezultatima.

Iako nije bilo pojedinačnog nagrađivanja u muškoj i ženskoj konkurenciji, budući da organizatori nisu bili sigurni da li će se prijaviti dovoljan broj žena, Nikolina je bila prva u svim disciplinama u kojima je uzela učešće, a to su: OPEN 300m i OPEN 500m sa puškom, i u disciplini pištolj velikog kalibra na 25m.

U ukupnoj (muškoj i ženskoj konkurenciji) u disciplini OPEN 500m, i disciplini pištolj velikog kalibra ušla je u prvih 10 najboljih.

Nakon Zlatibora, učešće su uzeli i na takmičenju u Osijeku, gdje su se borili svojim umijećem i protiv takmičara iz zemalja bivše Jugoslavije ali i Italije. Ovo takmičenje organizuje SK “Legija Osijek” a glavni sponzor takmičenja je Khales (proizvodjač optičkih nišana).

Lazar je na ovom takmičenju učestvovao u disciplinama TR 300m i OPEN 300m i uzeo prvo mjesto u disciplini TR 300m istovremeno postavljajući najbolji rezultat takmičenja. U ovoj disciplini je bilo preko 90 takmičara što je ogroman uspjeh za mladog Radunovića.

Njegova sestra, iako više voli da uzdiže rezultate starijeg brata, je odlično prošla i na ovom takmičenju zauzevši treće mjesto u disciplini OPEN 300m.

Nikolina navodi da je vrlo malo žena koje se bave ovim sportom, te da je na ovom takmičenju u Osijeku bila jedini ženski takmičar u disciplini pištolj velikog kalibra.

Najveći izazovi sa kojima se suočavaju Lazar i Nikolina je nedostatak strelišta,,kao i nedostatak afirmacije sportskog streljaštva,nemogućnost nabavke municije, propratne opreme i oružja jer kako navodi Nikolina “ova disciplina podrazumijeva mnogo više od samog potezanja obarača”.

Za sada su prinuđeni da sve sami finansiraju, od municije, opreme, i odlaska na brojna takmičenja.

Vjeruju da će država i nadležne institucije naći način da izađu u susret ne samo njima već i ostalim ljubiteljima ove sportske discipline, omogućivši im da se makar 1-2 puta mjesečno oprobaju na jedinom registrovanom strelištu, sa razdaljinama u kojima se oni takmiče, koje je u okviru vojne kasarne u Danilovgradu.

Kada se uzmu u obzir svi izazovi sa kojima se suočavaju ovi mladi strijelci, onda je jasno da je svaki njihov rezultat na državnom i međunarodnom takmičenju izvanredan.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније