Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ostali sportovi

[ L.V. ]

01. 03. 2022. 18:02 >> 18:09
1

HOKEJ I RUSIJA

Putinov omiljeni sportista polako mu okreće leđa

Aleksandar Ovečkin, ruski hokejaš i član NHL ekipe Vašingot Kapitalsa, je bez premca najopularniji ruski sportista.

On uživa povjerenje i ljubav ruskog stanovništva ali i samog državnog vrha Ruske Federacije.

Hokejaš je bio poznat kao pristalica predsjednika Vladimira Putina, čak je 2017. godine formirao grupu "PutinTeam", prenosi Gardijan.

"Nikad nisam krio moj stav prema našem predsjedniku, uvijek sam ga podržavao. Uvjeren sam da mnogi među nama takođe mu pružaju podršku. Zato hajde da se ujedinimo i pokažemo rusku moć", napisao je tada Ovečkin.

"Velika osmica" (kako zovu hokejaša), je tako ohrabrila ostale vadete ruskog hokeja kao što su Evgenij Malkin, Pavel Bure i Ilija Kovalčuk da se priključe kampanju na društvenim mrežama, a sam hokejaš je za svoju profilnu sliku stavio sebe i Putina.

Možemo samo da zamislimo podsmijeh prvog čovjeka Rusije, kada je gledao svog omiljenog sportistu, kako baš u Vašingtonu, glavnom gradu SAD-a podiže Stenli kup namijenjen prvaku NHL-a.

Britanski "Gardijan" zato sad postavlja pitanje kako se sada osjeća Vladimir Putin kad čuje anti ratne parole protiv ruske invazije Ukrajine od strane svog "voljenog gladijatora".

"On je moj predsjednik", kazao je 36-godišnji Ovečkin na pres konferenciji prije par dana."Ali kao što sam rekao ja nisam političar niti se bavim politikom. Ja sam samo sportista i nadam se da će cijela situacija oko Ukrajine brzo da se smiri. Trenutno je teško sa obije strane. Samo se nadam što bržem miru. Nemam nikakvu nad situacijom, mogu samo da zamolim da se prestane sa ratom".

Ovakva pres konferencija, očito zbunjenog, i kako britanski mediji primjećuju i pomalo preplašenog hokejaša izazvala je negodovanje nekih njegovih kolega.

Domenik Hašek, kultni golman češke reperezentacije i dvostruki osvajač Stenli kupa je prozvao Ovečkina da je lažov i manipulator, prije nego što je pozvao NHL ligu da suspenduje plate ruskim hokejašima.

 

Poznavaoci prilika ipak smatraju da je ovo početak distanciranja popularnog "Ovija" i Putina, i da ova poruka ima dublje značenje.

Artemi Panarin, lijevo krilo Njujork Rendžersa je bio još žešći u riječima, ali za njega to ipak nije novina budući da je otvoreno podržao Putinovog protivnika Alekseja Navaljnog.

To što je Ovečkin koristio termin "rat", a za šta se po novom zakonu u Rusiji krivinčno odgovara, jasno pokazuje odrđeno ograđivanje od podrške Putinu.

Brojni ruski sportisti su krenuli "disdentskim putem", prije svih Andrej Rubljev, talentovani ruski teniser koji je nakon pobjede prije par dana u kameru napisao "Prestanire rat molim vas".

 

To zahtjeva hrabrost jer je poznato kako se Putin obračunava sa disidentima, čak iako ne žive u Rusiji.

Protiv istog Penarina je pokrenuta optužnica za navodni napad na maloljetnu djevojku, za koji cijela javnost smatra da je odmazda za "anti-putin" stavove ruskog hokejaša.

Međutim Ovečkin nije "zvijezda u usponu". On je dokazana zvijezda, "Velika osmica", šarmantni zlatni dječak ruskog sporta, po mnogima najbolji strijelac, možda i svih vremena, blizu rekorda velikog Vejna Greckog, i zato njegove riječi imaju težinu.

Hokej nije samo ruski sport, to je bukvalno "Putinov sport".

 

Ruski predsjednik često voli i sam da obuje klizaljke i da odigra koju utakmicu protiv profi igrača ali i svog političkog partnera Aleksandra Lukašenka, i obično na istim utakmicama da postigne veliki broj golova.

 

Hokej je uvijek predstavljao nešto više od sporta i za Rusiju (SSSR), ali i za SAD.

To je bilo često borilište na kojem su direktno mogli da se sudare sovjetski i američki mentalitet, u jeku hladnog rata.

Pad Sovjetskog saveza pratio je pad sovjetskog hokeja, odnosno "odliva" sovjetskih talentovanih hokejaša u američku NHL ligu, predvođeni Aleksandrom Moglnijem.

Kada je investitor iz Pitsburga, i jedan od vlasnika slavnih Pitsburg Pingvinsa došao ranih 90-ih u Moskvu, i pošao na trening tima nekada slavne Crvene armije, naišao je na prašnjave vitrine, prazne, trošne tribine i ekipu kojoj je manjkalo opreme.

On je uzdigao ekipu, nazvao je Red Pingvins, i odradio totalnu amerikanizaciju ekipe, sa navijačicama, timskom muzikom i ostalim propratnim programima koji su prepoznatljivi u američkom sportu.

Putinov dug rat na tom polju da povrati slavu ruskog hokeja napravljen je sa najjačom evropskom ligom KHL, ruska verzija NHL, koja je u jednom trenutku mogla da dovede igrače iz SAD da igraju pred domaćom publikom.

 

Tako je hokej osjetljiva tema za Putina, pa je tako ruski predsjednik i osjetljiv na Ovečkina.

"Kao omiljeni sportista Vladimira Putina, veoma je bitno da Ovečkin nije dao podršku ratu u Ukrajini, napisao je Džek Tod, kolumnista montrealske "Gazete".

"Ovo je prvi znak distance između Putina i njegovog najvećeg slavnog obožavoaca", dodao je on, uz zaključak da Ovečkin mora još jače da se pozicionira.

"On je heroj ruske nacije, narod ga obožava, i Putinu će teško biti da se okrene protiv njega, naročito sada kada mu puca sa svih strana".

Zato, mnogi smatraju da bi Ovečkin i Panarin sa ostalim ruskim hokejašima trebali da pošalju otvoreno pismo svom predsjedniku u kojem bi od njega tražili da odustane od svojih ratnih tedencija u Ukrajini.

Jači glas Ovečkina i saigrača mogla bi da ošteti Putinovu podršku među onim dijelom stanovništva koji ne čita strane medije, ali ne bi mogla da mu promakne ovakva vijest.

Na kraju krajeva, čak je i tvorac "PuitinTeama" rusku invaziju nazvao pravim imenom - "RAT". 

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније