Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ostali sportovi

02. 06. 2019. 07:40 >> 07:40

NA IMZE 45 KONTROLA

Antidoping štiti suštinu sporta

Uloga Komisije za antidoping veoma je značajna za sport, jer sportisti rezultate treba da postižu bez upotrebe nedozvoljenih supstanci. Doping kontrolori na Igrama malih zemalja poručuju da su tu da zaštite integritet sporta, te da nijesu, uslovno rečeno, neprijatelji sportista.

Na Igrama malih zemalja Evrope izvršeno je ukupno 42 doping kontrole, što je 5 odsto od ukupnog broja učesnika.

Kontrolori na terenu su uzimali uzorke, koji će biti poslati u licenciranu laboratoriju, tako da će se tek nakon dobijanja nalaza od laboratorije znati da li je bilo sportista koji su pozitivni na doping testu.

"Doping kontrole se odvijaju bez problema, naši kontrolori imaju odličnu komunikaciju sa delegatima koji su od strane organizatora određeni za pojedine sportove. Takođe, nijesmo imali slučajeva da sportista odbije doping kontrolu", saopštila je Portalu RTCG predsjednica Komisije za antidoping Crne Gore Vesna Simović Zvicer.

Igre malih zemalja, najmasovnije i najveće sportsko takmičenje ikad organizivano u Crnoj Gori, sigurno je bilo veliki izazov za Komisiju za antidoping.

"Komisija za antidoping formirana je u septembru 2018, odlukom Izvršnog odbora Crnogorskog olimpijskog komiteta, a na osnovu Zakona o sportu i Statuta COK-a. Prvi put smo dobili sredstva za rad iz budžeta - preko COK-a, obzirom da Komisija nema status pravnog lica. COK nam je obezbijedio uslove za rad, a u prethodnom periodu smo nabavili i neophodnu opremu za rad. Imajući u vidu ove činjenice, kao i značaj Igara malih zemalja za našu državu, jasno je da je obaveza obavljanja tolikog broja kontrola u nekoliko dana izazov za koji smo se ozbiljno pripremali", kazala nam je Simović.

Značajnu pomoć imali su od Anti-doping agencije Bosne i Hercegovine, sa kojom je potpisan memorandum o saradnji.

"U saradnji sa njima izvršili smo obuku novih doping kontrolora, koji su dobili sertifikate za obavljanje oviih poslova u naredne dvije godine. Imamo ukupno 12 kontrolora, od kojih su njih 4 imali prethodno iskustvo u obavljanju poslova doping kontrolora", navela je Simović.

U Crnoj Gori se po prvi put organizuje takmičenje na ovom nivou, tako da i Komisija za antidoping ima dodatnu odgovornost da preuzete obaveze realizuje u skladu sa svim međunarodnim standaradima koji se odnose na doping kontrolu, ističe ona, prevenstveno pravilima i standardima Svjetske anti-doping agencije (WADA).

"Kontrole su vršila tri tima kontrolora u pet gradova, na jedanaest terena, a imali smo na raspolaganju sedam stanica za doping kontrolu. Najviše kontrola je odrađenoo u Baru, ukupno osam, gdje su se održavala takmičenja u atletici i košarsci", saopštila nam je Simović.

Sportisti na IMZE shvataju značaj testiranja

Doping kontrolorka dr Olivera Prodanović, koja je u jedonm od timova kontorila na IMZE, kaže da na terenu sve protiče u najboljem redu.

"Sportisti nas ne gledaju kao neprijatelje, shvataju da mi podržavamo sportiste i da se borimo za pravičnost u sportu", ističe ona u razgovoru za Portal RTCG.

Prodanović kaže da su sportisti počeli da shvataju koliki je značaj antidopinga, ne samo da bi se ispoštovala zadana procedura, nego jer se time štiti suština sporta.

Ističe da je edukacija najbolji način da se iskorijeni doping, ali i da kaznena politika ima veliki uticaj.

"Kad sportista zna da će duže vrijeme biti van sporta za koji, praktično, živi, ipak će razmisliti da li će uzeti neko ponuđeno sredstvo", navodi Prodanović.

Ozren Zogović

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније