Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Košarka

23. 05. 2024. 22:35 >> 12:40
Čitaj mi:

LEGENDA O FAJNL-FORU EVROLIGE, BIVŠIM KLUBOVIMA, CRNOJ GORI...

Paspalj za RTCG: Navijam za Grke, Real je najkompletniji

Berlin će od sjutra do nedjelje biti centar evropskog sporta, jer će se u “Uber areni” održati fajnl-for Evrolige.

Real Madrid brani titulu, ostvario je najbolji učinak u regularnom toku otkada se igra sistem sa 34 kola (27:7), četvrtfinale je jedini završio sa 3:0, apsolutni je favorit, ali... Uvijek postoji to ali, jer će za tron konkurisati i Panatinaikos, sa dvostrukim osvajačem titule Erginom Atamanom na klupi, Olimpijakos sa Jorgosom Barcokasom, te Fenerbahče koji je probudio Šarunas Jasikevičus.

Uvertira za polufinalne utakmice je bila vatrena, jer se Ataman verbalno, a umalo i fizički sukobio sa pristalicama Fenera, koji će ga sigurno vrijeđati i na utakmici koja počinje od 18 časova.

U drugom polufinalu igraju Real i Olimpijakos, a za grčko finale navija čovjek koji je nosio dres oba atinska velikana i legenda crnogorske i jugoslovenske košarke, Žarko Paspalj.

Čovjek koji je rođen 1966. u Pljevljima, a odrastao u Podgorici, za Portal RTCG je najavio fajnl-for. I ne samo to - sasvim otvoreno je pričao o svojim klubovima, Budućnosti i Partizanu, reprezentaciji Crne Gore, mladim igračima kojih je sve manje, svojim mukama na završnim turnirima Evrolige...

"Navijam za Grke, nema veze je da li je jedan ili drugi. Biće interesantno, svaki fajnl-for nosi neka čudesa i iznenađenja. Ne volim sistem fajnl-fora, mislim da je to nepravedno i da su zakinuti timovi koji su zauzeli dobre pozicije. Ne volim da se sudbina cijele godine odlučuje na jednoj utakmici, jer može da se desi da imaš loš dan, kao što se to meni dogodilo", prisjeća se 58-godišnjak svoje "tragedije" u finalu 1994. godine.

Paspalj zna da je teško očekivati da Evroliga pređe na sistem plej-ofa od početka do kraja, ali se nada da će se to nekad dogoditi.

"Daleko od toga da podržavam sve što Amerikanci rade, ali mislim da je plej-of NBA lige ispravan. Igra se u četiri dobijene utakmice, za početak bi za nas bio veliki uspjeh da bude u tri. Mislim da je to više nego dovoljna prednost za ekipu koja je cijele godine radila naporno i ostvarila dobru poziciju".

Kao i mnogi, i on prednost daje Realu.

"Real je najkompletnija ekipa. Došao je Kampaac, mnogo im je dobro "legao" i vjerovatno je to posljedica igranja u prošlom mandatu. Očito da poznaje mentalitet tih igrača i stvarno su odigrali jako dobru sezonu. Svi ostali su se praktično borili do posljednjeg momenta i dobili smo dva vrlo interesantna para. Olimpijakos je na pet utakmica izbacio Barselonu, koja je imala probleme u drugom dijelu sezone, ali je definitivno dobar tim. Barcokas je napravio tim koji se bori do samog kraja, to ga krasi posljednjih godina. Napravio dobru strukturu, energiju i mentalitet tima, pa su i pored odlaska Vezenkova u Sakramento uspjeli da prevaziđu određene", ističe Paspalj.

Priznaje da više uzbuđenja, ipak, očekuje u duel PAO - Fener.

"Mislim da će ta utakmici biti interesantnija. Panatinaikos je tipičan primjer kako je kad kupiš pravog igrača. Tim nije pokazivao pravo takmičarsko lice, niti je opravdao sve, ali se dolaskom Nana sve promijenilo. Mislim da dugo godina unazad nismo imali takvog stranca u Evroligi. S druge strane, Fener igra jako dobro. Prevazišao je krize. Igra vrlo iskusno, vrlo dobro. Ima ogroman roster, koji može da koristi na utakmicama i to će sve da bude interesantno. Dobro je, imaćemo dva dana da pogledamo neke pristojne košarke i da se malo zabavimo", poručio je Paspalj.

Partizan je igrao siromašno, nije ni zaslužio plej-in Evrolige kad je finale ABA lige izgubio 3:0

Slavni crnogorski košarkaš je legenda Partizana, koji je imao najveći budžet u istoriji, ali je ostao bez pehara i plej-ofa u Evroligi, a u finalu ABA lige je počišćen 3:0 od Crvene zvezde.

Na našu konstataciju da je sve nagovještavalo da će biti ovako, jer "crno-bijeli" nisu imali ni plejmejkera ni pravog, "teškog" centra, da nisu nadoknadili odlaske Egzuma, Madara i Lesora, Paspalj je u svom stilu odgovorio:

"Odmah da kažem da si 80 odsto dao odgovor, to si dobro vidio i analizirao, stvarno je bilo tako. Učinjene su velike greške tokom sezone, koje su pokušale da se nadoknade dosta siromašnom igrom. Generalno, Partizan je igrao siromašno. Imao je više šansi da se kvalifikuje za plej-in, ali na kraju krajeva kad izgubiš od nekog 3:0 nisi to ni zaslužio. Možda se finale ABA lige završilo malo prebrzo, ali po onome što smo vidjeli rekao bih da je to potpuno zasluženo. Imaš milion drugih stvari koje su se dešavale, e to je sad istraživačko novinarstvo. Mislim da može dosta toga da se poradi i da se neke stvari ne dešavaju".

Budućnost je na pravom putu sa Žakeljem

U polufinalu ABA lige su se sastala dva Paspaljeva kluba - Partizan i Budućnost, koja je stigla do majstorice sa mnogo skupljim rivalom.

"Bio sam u Podgorici, gledao sam drugu utakmicu. Budućnost je izgubila praktično pola sezone tražeći tim. Dobila ga je sa trenerom koji je došao iz Studentskog centra, kojem je svakako trebalo vrijeme da bi se malo prilagodio - i on igračima i igrači njemu. Bilo je i određenih promjena, a kako je sezona odmicala Budućnost je igrala sve bolje i bolje. Da je bilo malo više vremena, možda bi napravila i bolji rezultat, ali rekao bih da je ovo dobar pravac i da bi trebalo da se nastavi u ovom smjeru. Mislim da je Žakelj izvrstan trener, to je pokazao u SC Derbiju i rekao bih da je to to".

Zanimljivo je da je Budućnost prvi put u klupskoj istoriji imala ekipu bez ijednog Podgoričanina, legenda crnogorske košaarke poručuje da ćemo na to svi morati da se navikavamo.

"To će se desiti mnogim timovima, i to vrlo brzo. To je zasebna tema o kojoj bismo mogli da pričamo dugo, dugo vremena. Posljednjih godina čujem stalno kukanje kako nema domaćih rača, a niko apsolutno ne radi na tome da ih napravi. To je neminovnost, jer su zahtjevi velikih timova da se prave rezultati. U tom slučaju, između onoga što nemaš i onoga što bi htio da postigneš, sve se svede na neke probrane strance ili ponude na tržištu".

Reprezentacija izgleda jako pristojno na terenu, mogla bi da prođe na OI

Jedan od najboljih igrača u istoriji crnogorske košarke cijeni sve što posljednjih godina radi naša reprezentacija i vjeruje da može da iznenadi na kvalifikacionom turniru za Olimpijske igre u Rigi.

"Dobro igraju, u posljednje vrijeme imaju kontinuitet i izgledaju jako pristojno na terenu. Vidim da se odazivaju igrači, da to nije problem, a sve to ukazuje da bi mogli da prođu, iako imaju jako tešku grupu".

Crna Gora će biti izuzetno oslabljena, a favorit za odlazak u Pariz je domaća Letonija. Paspalj, ipak, podsjeća da u Tokio nije otišao niko od četiri domaćina kvalifikacionih turnira - Kanada, Hrvatska, Litvanija i Srbija.

"Teško je to predvijeti. Recimo, 2021. nijedan od četiri organizatora turnira za Olimpijske igre, koji su pretendovali da se kvalifikuju i potrošili ozbiljan novac, nije prošao. Uvijek postoji mogućnost i šansa da se prođe, a Crna Gora ima dobar tim. Nije mi drago kad čujem da ima povrijeđenih igrača, ali je sezona bila duga, sa puno utakmica", poručio je Paspalj..

Da se igrao plej-of, siguran sam da bih osvojio titulu sa Olimpijakosom

Paspalj je u dva navrata nosio dres Partizana, ali u pogrešno vrijeme - od 1986. do 1989. je osvojio prvenstvo i Kup SFRJ, a nakon godine u San Antoniju se vratio i nije mogao do trofeja u borbi sa Jugoplastikom.

Otišao je 1991. u Olimpijakos, a Partizan sa Željkom Obradovićem u toj sezoni postao šampion. Obradović je do druge titule stigao sa Huventudom 1994, kada je savladao upravo Olimpijakos 59:57, a tada 28-godišnji košarkaš iz Pljevalja promašio ključno slobodno bacanje.

Ubijeđen je da bi osvojio titulu klupskog prvaka Evrope (sa reprezentacijom ih ima tri) da se igralo po sistemu plej-ofa.

"Da nije bilo fajnl-fora, već regularna situacija u tri dobijene utakmice, potpuno sam siguran da bismo osvojili. Potrefi ti se loš dan, igraš sa ekipom koja je dosta slabija od tebe i jednostavno 'uspiješ' da 6-7 minuta ne daš koš. To su stvari koje mogu da se dese na fajnl-for, nisam siguran da bi se to desilo u pet regularnim utakmica. Svakako da mi je žao, to je ono što mi fali kao igraču. Niko ne shvata koliko je karijera kratka da kad to prođe i kad se osvrneš na ono što si uradio, vidiš da ti nedostaje ta titula".

Manje kukanja, a više rada i biće opet mladih igrača

Na prostorima bivše Jugoslavije posljednjih godina je sve manje dobrih, mladih igrača, jer u najvećim klubovima i ne dobijaju šansu zbog stalnog jurenja za rezultatima.

"Potrebno je manje kukanja, a više rada. Niko ne može da mi objasni da mi nemamo više talenata, da su se ti mladi momci promijenili, da se bave šahom umjesto košarkom, da više nemaju dobra tijela za košarku. Malo bi moglo da se poradi na mladim igračima i da se radi na pravi način. Primjer Mege je dobar, jer nema takmičarsko opterećenje i to je velika pomoć. Skupljaju mlade momke iz regiona i pravo da kažem bilo ih je milina gledati ove sezone. Ti igrači dobijaju minutažu, samim tim i kvalitet i iskustvo, praktično dobijaju priliku kao mi u staroj Jugoslaviji, sa godinom ili dvije zakašnjenja. Dobija se materijal sa kojim može da se radi na pravi način i igrači koji bi trebalo da budu okosnica ne samo jednoga tima, nego i svih reprezentacija".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније