Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Košarka

23. 04. 2024. 13:24 >> 13:24
1

EVROLIGA

Zašto u Realu niko nije oduševljen duelima sa Baskonijom: Duško Ivanović i tradicija

Utakmicama Panatinaikos-Makabi i Real Madrid-Baskonija počinje TOP 8 faza Evrolige i bitke za mjesto na Fajnal foru u Berlinu.

I dok ćemo u Atini gledati sudar "uspavanih džinova" u pravom evropskom klasiku, sigurno da će barem ljudima iz Crne Gore biti koliko toliko interesantnije da gledaju put Madida i seriju u kojoj će naš košarkaški stručnjak Duško Ivanović probati da nađe formulu i da savlada aktuelne branioce titule.

Vjerovatno da niko u Sportskoj palati u Madridu, zvaničnog imena Vizin centar nije bio oduševljen kada je iz plej-ina upravo izvučena Baskonija, koja je prvo poražena od Makabija a onda savladala Virtus.

Bilo koja od ovih ekipa bi bila lakši protivnik ekipi Čus Matea.

Prva stvar koja se nameće kod ovog duela su različita očekivanja od sezone ova dva tima. Real Madrid je osvojio Evroligu prošle godine, ali ispadanje u TOP 8 fazi ove godine bi bila prava katastrofa za super jaki roster.

Sa druge strane Baskonija poslije lošijeg starta, zamjene trenera i povratak Ivanovića po četvrti put na klupu, a onda dvije utakmice u kojima "pobjednik nosi sve" i konačno TOP 8 faza nakon svih peripetija, prva od 2019. godine kada je upravo naš stručnjak ponovo bio na klupi, sve to može da zadovolji ambicije kluba iz Vitorije.

Ovako iz sijenke nekoga ko je po svim parametrima "autsajder" u ovakvom duelu, Baskijci su vjerovatno i najopasniji.

Real je apsolutni favorit, ekipa koja je ove godine imala 27 pobjeda i svega sedam poraza, i niko gotovo da nije bio ni u jednom trenutku blizu da im ugrozi pol poziciju.

Zbog čega onda treba da brinu u Madridu? Pa možda zbog činjenice da su do sada sa Baskonijom u Evroligi do sada odigrali 18 utakmica i da Baskijci imaju bolji međusobni skor sa deset pobjeda.

Pa čak i ove sezone, nakon što je Real slavio u Vitoriji tijesno 77:79, u Madridu su izgubili 91:95.

Jak roster Reala ove sezone dodatno je pojačan povratnikom Fakundom Kampacom koji je napravio dodatnu elevaciju ostatka tima. On je ove sezone na prosjeku od 11,3 poena i 6,5 asistencija.

Balkanski duo Mario Hezonja-Dženan Musa je bitan faktor u poenterskom učinsku sa prosjekom pojedinačnim od oko 14 poena po meču, s tim što se o Hezonji sve više piše kao budućem igraču Panatinaikosa.

Centarski tandem je vjerovatno i najjači u Evropi, gdje Valter Taverez, iako to brojke možda ne pokazuju igra nešto slabijeg inteziteta nego prošle godine, ali zato je Vensan Poarje tu da da dodatnu energiju u reketu.

"Kraljevski klub" postiže ove sezone u prosjeku sa 88.2 poena, ima 36,8 skokova i 20,5 asistencija po meču, pa vođeni onom maksimom "brojke ne lažu" već pokazuju da je Real najveća sila Evrope.

Duško Ivanović sa druge strane se uzda u trio Kodi Miler Mekintajer - Markus Hauard - Čima Moneke.

Koliko god da naš trener važi za diktatora na treninzima i svlačionici, na parketu je najliberalniji mogući vođa sa povjerenjem prema svojim igračima koji imaju blanko kredite.

Dovoljan je parametar partija Markusa Hauarda koji je protiv Virtusa ubacio 28 poena ali je imao katastrofalnu selekciju šuteva (1/7 za dva, 8/19 za tri). Međutim američki bek ima neizmjerno povjerenje i ohrabrenje svog trenera da pamti samo "iduću šut". Sličnu privilegiju je nekada imao Mirza Teletović dok se ekipa zvala Tau Keramika.

Kodi Miler Mekintajer je vjerovatno najveći trenerski potpis Ivanovića.

Od košarkaša koji je bio višak u Partizanu, i to onom prije evroligaške pomame i dolaska Želja Obradovića i budžeta od 20+ miliona do jednog od najboljih organizatora Evrolige ove sezone, momka koji je oborio rekord sa 20 asistencija na meču sa Asvelom.

Ivanović ga je spustio za poziciju sa beka na pleja, i to daje pečat fluidnosti napada Baskonije.

I treći dio velike trojke je Čima Moneke koji bi mogao da bude "x faktor" pod uslovom da se oporavio od povrede zbog koje je propustio oba plej-in meča.

Još jedan duel koji bi mogao da bude presudan u ovoj seriji je između Gabrijela Deka i Tadasa Sedekerskisa.

Argentinac je u posljednje vrijeme preuzeo na sebe odgovornost, čak pogodio trojke za pobjede, dok sa druge strane Litvanac je neko ko se odlično osjeća u ulozi igrača na kojeg nije usmjerena sva svjetlost, i iz drugog plana često umije da kazni protivničke ekipe.

 

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније