Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Košarka

16. 04. 2024. 17:53 >> 19:16
Čitaj mi:

NBA PLEJ-IN

Lejkersi znaju kako se igra s Pelikansima: Lebron i družina stižu u Nju Orleans

Samo dva dana nakon što su odigrali posljednji meč regularne sezone Nju Orleans Pelikansi i Los Anđeles Lejkersi igraju meč plej-ina iz kojeg pobjednik ide na sedmu poziciju i seriju sa Denver Nagetsima, dok poraženi ima još jednu utakmicu u kojem čeka boljeg iz duela Golden Stejt Voriorsa i Sakramento Kingsa, kako bi probao da dođe do osme pozicije i duela sa Oklahomom.

Pelikansi i Lejkersi su odigrali ove sezone četiri međusobna meča, i čini se da Lebron Džejms i drugovi imaju mjeru ekipi iz Luizijane jer su slavaili tri puta.

Posebno se ističe razlika sa kojom su Lejkersi dobijali utakmice, najubjeljivija u polufinalu tzv. NBA kupa, turnira tokom sezone gdje je na kraju bilo +44 razlike 133:89.

Sezona Pelikansa je bila puna uspona i padova, u prvoj polovini su bili na solidnom omjeru pobjeda i poraza 26:21, da bi nakon toga krenuli sjajno i napravili seriju od 19:7 u kojoj su 12 puta dobijali protivnike sa dvocifrenom razlikom.

Činilo se tada da će biti sigurni na nekom od mjesta koje vodi direktno u plej-of, ali uslijedio je novi pad, odnosno serija od pet pobjeda iz šest mečeva, doduše sve od ekipa iz gornjeg dijela - OKC-a, Bostona, Finiksa i Orlanda. Poraženi su i od San Antonio Sparsa, a jedina pobjeda u tom periodu im je bila protiv "zbunjenih" Milvoki Baksa koji nikako da nađu pravi ritam sa Dokom Riversom.

Pelikansima nije išlo u prilog ni to što je Brendon Ingram propustio posljednjih 12 utakmica, ali je spreman za duel sa svojim bivšim klubom.

Ključna situacija koja se desila na sredini sezone je odluka trenera Vilija Grina da napravi od Zajona svojevrsnog "point forwarda", odnosno da on bude neka vrsta organizatora igre, dok je ostatak petorke bio šuterski nastrojen.

Iz takve postavke najviše je profitirao Trej Marfi koji je nakon Ol star pauze, do koje se mučio sa formom, došao na prosjek od 17.1 poen, 6,2 skokoa i 1,1 ukradenu loptu, dok je pogađao u prosjeku 3,5 trojki po meču na procenat od 39,7.

Nakon posljednjeg trejd prozora, Pelikansu su bili deveti u napadu i peti u odbrani. Tome kumuje i svestranost igrača kakvi su, prije svih Zajon, ali i Marfi. Herb Džouns, Nadži Maršal.

Posebno je izenađenje za Zajona koji se uvijek mučio tokom karijere na defanzivnoj strani terena, ali od kada se doveo u red sa kilažom pokazao je značajan napredak tokom ove sezone.

Od njegovog dolaska u NBA ligu, kada se najavljivao kao "nasljedik Lebrona" ovo je prva sezona u kojoj je odigrao 70 utakmica. U prosjeku je bilježio nešto manje poena nego inače 22,9, ali je imao 5,8 skokova i za njega rekordnih pet asistencija u prosjeku po meču sa 1,1 ukradenom loptom.

Sezona Lejkersa je prošla uz divljenje, po nekima najboljeg košarkaša svih vremena Lebrona Džejmsa.

Njegova 21 sezona, dvadeseta uzastopno u kojoj postiže minimum 25+ poena po sezoni, sezona u kojoj je bio na rekordnom procentu šuta za tri poena u svojoj karijeru, odnosno na 41 odsto (uzimao je manje šuteba nego prošlih godina, pa je tako primjerice prije dvije sezone uzimao osam trojki, sada je taj broj sveo na pet), a postao je i prvi košarkaš koji je uspio da ima sezonu sa 25+ poena u prosjeku, osam + asistencija, 50 odsto šuta iz igre i 40 odsto šuta za tri poena. Dakle sve to u 40. godini života i 21. sezoni u karijeri - nestvarni podaci. Došao je i do četvrte pozicije najboljih asistenata u istoriji NBA lige.

Uoči plej-ina je najavio da najviše voli utakmice u kojima Lejkersi nisu izraziti favoriti.

Los Anđeles je u prvom dijelu sezone, pogotovo osvajanjem NBA turnira, prvog u istoriji, djelovao kao ekipa koja je siguran putnik u plej-of. Ali uslijedila je serija u kojoj su u 15 utakmica izgubili deset.

Bilo je trenutaka gdje je izgledalo "povuci-potegni" u jednom djelu, ali kad je bilo najpotrebnije pri kraju regularnog dijela napravili su seriju 11 pobjeda od 14 utakmica.

Posebno što može da raduje Darvina Hema je forma i zdravlje Entoni Dejvisa koji je odigrao najviše utakmica u jednoj sezoni u 12 godina svoje karijere. Samo šest utakmica je popularna "Obrva" propustio, a ostvario je i najbolju sezonu karijere kada su u pitanju skokovi - 12,6 po meču, sa 24,7 poena, 2,3 blokade, ali i 3,5 asistencija po meču.

D'Anđelo Rasel je imao sezonu takođe "toplo hladno" kada se našao na tapetu trejd glasina. Plej kalifornijskog tima je bio u tom periodu na svega 10,2 poena iz meča uz loših 32,7 odsto za tri poena, ali kako je dobio garancije da ostaje brojke su skočile na 22,7 poena i proccenat od 46 odsto za tri poena.

Ipak jedan od "X" faktora Lejkersa mogao bi da bude i Rui Hačimura koji od Ol star vikenda ima prosjek od 16,2 poena i 5,3 skokova sa impozantinih 45,1 osto za tri poena.

Sa njim, duom Lebron-Dejvis, omiljenim igračem publike Ostinom Rivsom i Raselom iz 2024. godine Lejkersi, iako gostuju mogli bi da održe dobar tempo i praksu protiv Pelikansa ove sezone i probiju se do plejofa.

Podsjećanja radi to je ekipa koja je prošle godine igrala plej-in a onda dogurala do finala Zapadne konferencije gdje ih je sačekao Denver. Problem bi mogao da bude što bi u slučaju pobjede išli upravo na Nikolu Jokića i ekipu.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније