Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Košarka

L.V.

16. 04. 2024. 13:14 >> 13:53
Čitaj mi:

Netsi odabrali

Fernandes prvi španski trener u NBA: Drug Gvardiole, šampion sa Lebronom

Bruklin Netsi su odlučili da španski trener Đordi Fernandes postane novi glavni stručnjak franšize "iz srca Njujorka".

Tako je završena višemjesečna potraga za trenera, a Fernandez je dobio na kraju u finalnom izboru, bivšeg NBA šampiona Majka Budenholzera, kao i asistenta Kevilna Vogela u Finisk Sansima, Kevina Janga.

Glavnu ulogu u odabriu Fernandesa odigrao je generalni menadžer Netsa Šon Marks koji je ubijedio vlasnika kluba Džozefa Caia da je Španac pravi čovjek za tu ulogu.

Kako prenose američki mediji Ca i Fernandes su se već sastali i utanačili stavke novog ugovora.

Netsi su tokom ove sezone otpustili Žaka Vona, pa je ulogu trenera na 28 utakmica imao bivši NBA košarkaš i trener Kevin Oli.

Interesantno je da će 41-godišnjak postati prvi Španac glavni trener u istoriji NBA lige, iako se godinama pretpostavljalo da će to u jednom trenutku biti Serđo Skariolo.

Fernandes je rođen u Badaloni, ima impozanatan CV kada se pogleda njegovo obrazovanje. Završio je naprednu sportsku nauku, a jedan članak ga dijeli od doktorata iz oblasti sportske psihologije. Dugo se bavio proučavanjem i psomatranjem ljudskog ponašanja.

Prije 15 godina objavio je naučni rad na temu "Identifikacija i analiza konstrukicije i efikasnosti ofanzinih posjeda u košarci korišćenjem sistematske observacije.

Radio je od 2006. do 2009. godine u Impakt košarkaškoj akademiji, gdje je stekao mnoga poznanstva prije svih sa Majk Braunom, kojeg će kasnije pratiti u Klivlend Kavalrisima, u reprezentaciji Nigerije na Olimpijskim igrama u Tokiju, kao i prošle sezone u Sakramento Kingsima.

Braun je nagrađen prošle godine sa nagradom za najboljeg trenera u NBA ligi, i sam je kazao da dobre zasluge idu upravo Fernandesu.

U Klivlendu je radio i u njihovoj razvojnoj ekipi Kanton Čardžu da bi dio dio tenerske ekipe u finalu 2016. godine kada su Kavsi osvojili šampionski prsten.

Sarađivao je i radio lične treninge sa LeBronom Džejmsom, Kajrijem Irvingom, ali i Šakilom O'Nilom.

Radio je šest godina poslije Klivlenda kao asistent Majk Melounu u Denver Nagetsima, da bi prošle sezone prešao u Kingse.

U junu 2023. godine postavljen je za selektora Kanade sa kojom je osvojio bronzanu medalju na Mundobasketu.
Van košarke, veliki je ljubitelj i fudbala, sa posebnim osvrtom na prijateljstvo sa nekadašnjom legednom Barselone, danas trenerom Mančester Sitija Pepom Gvardiolom.

"Divim mu se kao najboljem treneru na planetu u fudbalu. Čitao sam dosta o njegovim pristupima, taktici. Od finala 2016. godine ga i lično poznajem budući da je gledao finalnu seriju u Klivlendu. Od tad smo prijatelji", kazao je Fernandes jednom prilkim za "Marku".

Netsi su trenutno franšiza koja ponovo gleda da formira svoj identitet, nakon što se raspao još jedan megalomanski projekat sa rosterom krcatim zvijezdama (Durent-Irving-Harden).

Postoji dobro jezgro mladih igrača, ima i najgori ugovor NBA lige u vidu Bena Simonsa, ali možda baš Fernandes usije da vrati nekada jednog od zaštitnih lica Filadelfije Siksersa na stari put kada je bio redvoan učesnik Ol stara.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније