Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Košarka

24. 10. 2023. 15:27 >> 12:04
Čitaj mi:

NAJAVA NBA

Svi u lov na Denver, moćni Milvoki i Boston, prva godina Vembanjame

Reprizom prošlogodišnjeg duela u finalu Zapadne konferencije između Denver Nagetsa i Los Anđeles Lejkersa u noći između utorka i srijede kreće još jedna NBA sezona.

Tektonske promjene u rosterima, zalazak jedne cijele generacije, nova mlada generacija od koje se očekuje mnogo, uz odbranu trona od strane aktuelnih šampiona iz Kolorada, sve je ono što je potrebno za još jednu spektakularnu sezonu.

A tu su i nova pravila koja bi trebalo da cijelu regularnu sezonu drže interesantnom, dok neko ne nađe prečicu i "rupu u zakonu" (svi gledaju u Grega Popoviča).

SEZONA LOVA NA JOKIĆA I DENVER

Situaciju u aktuelnim šampionima NBA lige, Denver Nagetsima, najbolje opisuje trener Majk Meloun.

"Do sada smo bili lovci, sada smo plijen".

Odavno neka ekipa nije sa takvom lakoćom osvojila titulu, kao što je to Denver uradio prošle godine, a odavno nismo ni vidjeli da neki igrač toliko dominira u plejofu, kao što je to uradio Nikola Jokić.

Redom Minesota 4:1, pa super jaki Finiks sa 4:2, pa su u finalu Lejkersi počišćeni, žargonski rečeno "metlom" sa 4:0, i onda u finalu Majami je uspio da slavi samo u jednoj utakmici.

Bilo je nekih promjena u rosteru od kojih se kao najveća pominje odlazak sjajnog univerzalca Brusa Brauna.

"Imam samo jedno pitanje za vas. Još jednu godinu?", govorio je Braun navijačima Denvera na šampionskoj paradi.

On je bio na ugovoru koji mu je omogućio da se vrati ove sezone u Denver za 7 miliona dolara. Međutim stigla je ponuda Indijane teška 45 miliona dolara za dvije sezone, i kombo bek je odlučuo da postane član Pejsersa.

Od odlazaka vrijednih pomena je i onaj veterana Džefa Grina koji je u 37. godini dobio ponudu Hjuston Rokitsa.

Zbog seleri kepa, Nagetsi nisu imali prevelik prostor za manevar, pa je potpis Džastina Holideja, veterana koji je cijelu svoju karijeru bio rotacijski igrač jedina stvar koju su šampioni mogli da naprave.

Sve se naravno i dalje vrti oko Nikole Jokića, kojem se predviđa još jedna sezona u kojoj će da bude među najužim kanidatima za MVP-a lige.

Očekuje se i da Džamal Marej konačno postane All star igrač, kao i košarkaško evolucijski iskorak Majkl Porter Džuniora, Arona Gordona ali i mladog sofomora Kristiana Brauna.

Za Denver su važni i ostanci Kentavius Koldvel Poupa i Redži Džeksona, pa će sigurno i dalje biti među favoritima, bar za finale NBA lige.

SILA SA ISTOKA

I dok Denver nije imao previše prostora, neke od najboljih ekipa Istoka su svojim agresivnim izletima na tržištu napravile prave "zemljotrese" u ligi.

Prije svih Milvoki Baksi koji su uspjeli da Janisu Adetokumbu dovedu jednog od najboljih igrača lige minulih godina, Demiana Lilarda.

Potpis superstara Porltanda, ubijedio je upravo i grčkog igrača da potpiše produžetak ugovora, i tako otkloni zloslutno naglabanje po košarkaškim kuloarima da bi mogao brzo da promjeni sredinu.

Janis je propustio Mundobasket, kako bi se što bolje pripremio za sezonu i najavio je novi napad na titulu navijačkoj bazi Baksa.

Nema više Džrua Holideja, otišli su i Grejson Alen, Mejers Lenard, Vesli Metjus, a stigli su Malik Bizli, Kameron Pejn i TiTi Vašington.

Kada je ekipa iz Viskonsina već Janisu omogućila da brat Tanasis može da bude dio rostera, odlučili su da izađu u susret i svom centru Bruku Lopezu, pa su potpisali njegovog brata blizanca Robina (koji osmim šoua van terena, i to mahom sa maskotama, ne bi trebalo da da neki veći doprinos).

Osovina Janis, Dejm, Kris Midlton, Bruk, sad već i reprezentativac SAD Bobi Portis, sa igračima od zadatka kakvi su Pet Konington i Dže Krauder, lansiraju popularno "Krdo" u glavne favorite za šampionski prsten.

Međutim da ne bude baš sve lagano, i to baš na Istoku, pobrinuli se se Boston Seltiksi.

Bred Stivens, generalni menadžer Kelta, odlučio je da prvo dovede Kristofa Porzingisa, i u trejdu tri kluba da se odrekne "srca i duše" tima Markusa Smarta.

Sa jedne strane Smart je bio idol navijača u "TD Gardenu", ali sa druge strane nije da će prve dvije zvijezde ekipe Džejson Tejtum i Džejlen Braun da pretjerano žale.

Smart je neko koje zadnjih godina često znao da javno prozove mlađe kolege da trebaju više da se podrede timu.

Porzingis, ukoliko je zdrav, je jedan od najboljih igrača lige na svojoj poziciji.

A onda nakon što se Milvoki odrekao Holideja, Boston je krenuo po njega i za njegove usluge se odrekao Malkoma Brogdona, Roberta Vilijamsa plus budućih pikova.

Mnogo, rekli bi neki, za igrača koji ima 33 godine, ali Stivens misli da bi upravo on mogao da bude bolji za svlačionicu, budući da je tri puta u karejeri dobijao nagradu za najboljeg saigrača u NBA ligi.

Tu je i sjajna odbrana (kombo na spoljnoj liniji Holidej-Derik Vajt, je vjerovatno defanzivno najbolja u ligi) koju bivši igrač Baksa donosi, a u napadu bu trebao da je konkretniji od Smarta, iako su tu brojke u blagom padu od prošle sezone.

Jedna od ključnih stvari za Boston desila se oko novog ugovora Džejlena Brauna.

Pričalo se da bi igrača koji je proše sezone ušao u idealnu drugu petorku lige, mogli da trejduju, ali na kraju su odlučili da idu na "sve ili ništa", a Braun je potpisao najveći ugovor u istoriji lige vrijedan 304 miliona dolara za pet godina godina (prethodni rekord držao je Nikola Jokić sa 276 miliona dolara).

Tejtum, Braun, Holidej, Porzingis, Vajt, Horford, čine respektabilnih šest igrača, i teško da i jedna ekipa ima boljih šest igrača u takvoj postavci. Problem nastaje kad se pogleda klupa.

Pejton Pričard je produžen za 30 miliona/4 godine, a onda slijedi prava borva za rotaciju, koju prevode Oše Briset, ukrajinska haubica Svi Mikhajluk, kao i portugalski centrar Nijeaš Kueta, koji se u jednom trenutku dovodio u relaciju sa beogradskim Partizanom.

Jedan od igrača koji bi mogao da bude sjajan u rotaciji je i ruki Džordan Volš.

Milvoki-Boston je po mnogima zacrtano finale Istoka, pod uslovom da se izbjegnu povrede ključnih igrača.

SAN ARIZONE, POVRATAK RATNIKA, LEBRONOV ODGOVOR

Finiks Sansi su uspjeli da ponovo odrade dobar posao na tržištu, nakon što su jednog od najboljih bekova, unazad godinama, Bredlija Bila uspjeli da potpišu i upare sa Devinom Bukerom i Kevinom Durentom.

Dolazak Bila nije mogao da prođe neosjetno, pa su tako morali da se odreknu usluga Kris Pola, kao i DeAndre Ajtona, lokalne zvijezde Arizona koledža koji je bio prvi pik na draftu 2018. godine, prije Luke Dončića, Džarena Džeksona Juniora, Tre Janga i Šae Gildžes Aleksandra.

Sansi su svoj udarni trio, potencijalno najpotentniji u cijeloj ligi Durent-Buker-Bil, ogradili sa veteranima, i igračima željnim dokazivanja.

Stigli su Jusuf Nurkić, Bol Bol, Erik Grin, Grejson Alen, Dru Jubnaks, Nasir Litl, Čimice Metu, Juta Votanabe.

Sve u svemu, za regularnu sezonu sasvim pristojna dubina, koja bi mogla da gura Sanse kao ozbiljne pretedente za detronizaciju Denvera.

Golden Stejt Voriorsi su i dalje ekipa koju niko ne smije da otpiše prerano.

Zamislite samo prije par sezona da vam je neko rekao da će Stef Kari i Kris Pol dijeliti svlačionicu.

Upravo bi popularni CP3 mogao da bude x faktor ove sezone Voriorsa, budući da bi mogao da odradi dosta toga, prije svega u svlačionici, a onda i na parketu, kao možda i neki "šesti igrač".

Popularna "Spleš braća" (Kari i Klej Tompson) su i dalje jezgro kada je napad u pitanju, Drejmond Grin koji je bio na izlaznim vratima kluba, ali se vratio i potpisao novi ugovor (100 miliona/4 godine), Enrdju Vigins, talentovani Džonatan Kuminga, omiljeni igrač Dejana Milojevića - Kevon Luni, Geri Pejton II su i dalje tu.

Nema više Džordana Pula koji je trejdovan u Vašington (trejd koji je uključio Kris Pola), a stigli su Dario Šarić (mogao bi da odigra ulogu Nemanje Bjelice od pretprošle sezone), posrnuli španski prodidži Usman Garuba, koji se nije snašao u Hjustonu, kao i iskusni veteran Kori Džozef.

I na kraju ostaju Los Anđeles Lejkersi koji su uspjeli na mišiće da se probiju prvo do plejofa a onda i do finala konferencije, gdje nisu imali snage za Denver i Jokića.

Nisu napravili neki spektakl na tržištu, ali ko smije da se unaprijed odrekne i dalje najveće zvijezde lige LeBrona Džejmsa, kao i Entoni Dejvisa.

Od potpisa vrijednih pomena ističu se Gejb Vinsent iz Majamija, Kristian Vud iz Dalasa, i vjerovanto posljednja prilika za Kema Rediša koji dolazi i Portlanda.

Denis Šruder je ponovo napustio tim iz Kalifornije, a nema više ni LeBronovog dobrog druga Tristana Tomsona koji se vratio u Klivlend, kao ni Luni Vokera koji je otišao u Bruklin, iako je imao neke partije u plejofu koje su bile dobre.

Ostin Rivs je neko ko se nameće kao treća zvijezda tima, posebno nakon hajpa prošle sezone koji je nastavljen i na Mundobasketu (ubjedljivlo najpopularniji igrač Amerikanaca na SP među domaćom publikom).

D'Anđelo Rasel mora da radi na sebi kako bi mogao da bude koristan timu, a tu su i Rui Hačimura kao i čovjek od zadatka Džared Vanderbilt.

Sve se naravno i dalje vrti oko LeBrona Džejmsa i njegovog košarkaškog naslijeđa koje juri, ali ostaje da se vidi u kom pravcu će da usmjeri karijeru.

Proše godine je prestigao Karima Abdula Džabara po broju poena, jedan od rekorada koji je izgledao zapečaćen, a sa pobjedničkim mentalitetom sigurno neće da mirno čeka razvoj situacije.

Nameće se u posljednje vrijeme da bi LeBronu glavni cilj mogao da postane da zaigra sa svojim sinom Bronijem Džejmsom, koji bi već iduće godine mogao da izađe na draft.

Problem je nastao na pripremama u svom USC koledžu, gdje je 24. jula pretrpio blaži srčani udar, pa ostaje da se vidi koliko će moći uopšte da igra ove sezone.

LeBron ima i drugog sina Brajsa, koji je možda i veći talenat od Bronija, ali ima 16 godina, i sigurno prije 2026. godine neće izlaziti na draft.

SMJENA GENERACIJA - PRVA GODINA VIKTORA VEMBANjAME

Polako, ali sigurno dolazimo do trenutka kada neke NBA super zvijezde se približavaju kraju svojih karijera.

Pomenut je Lebron Džejms, ali pitanje je koliko još goriva imaju Stef Kari, Pol Džordž, Rasel Vestbruk, koji je već prošle godine morao da se zadovolji ugovorom od 7 miliona/dvije godine.

Džejms Harden i dalje ne zna kakav mu je status u Filadelfiji, ali već se nagovještava da neće biti u rotaciji Siksersa, nakon što je "pukla ljubav" između njega i generalnog menadžera Derila Morija koja traje još iz dana Hjuston Rokitsa.

Međutim ulazimo u novu eru košarke, novi tip zvijezda, a sigurno da je glavna nova nada, i do sada neviđeni talenat mladi francuski košarkaš Viktor Vembanjama koji je bio prvi pik ove godine, a u ligu ulazi kao košarkaš San Antonio Sparsa.

Francusko "košarkaško čudo" je visoko 224 cm (primjerice samo pet cm niži od Slavka Vraneša), ima kretanje kao bek, dribling, šut sa distance, a onda tek dolazi i najbolji adut - odbrana.

Gotovo da ni jedan košarkaš se neće osjećati lagodno kada i pomisli da je ostvario prednost, budući da Vembanjami i par metara ne predstavlja probem da udari blokadu.

A tek na preuzimanju, kad se nađe naspram protivničkih bekova, biće potreban luk legendarnog košarkaša Detroita Džoa Dumarsa, da bi se nekako prebacila njegova ispružena ruka. I to je bez garancije.

Definitivno tip igrača kakav se do sada nije gledao u istoji košarke.

Kada je došao da se predstavi u San Antonio, promašio je dosta šuteva, a u prvoj utakmici Ljetnje lige preko njega je zakucao Kai Džons iz Šarlota.

Dovoljno da društvene mreže se obruše na njega kao na igrača koji možda nije bio najbolji izbor za prvog pika.

Nakon nekoliko predsezonskih utakmica, niko više ne priča o tome, a Kai Džons je u međuvremenu ostao bez kluba, jer su ga se Hornetski odrekli, nakon serije ispada na društvenim mrežama. Između ostalog tvrdio da je materijal za najvećeg svih vremena, iako je u dvije godine bilježio svega 2,7 poena po meču.

Osim Vembanjame to je i Skut Henderson, eksplozivni plej od kojeg se očekuje mnogo, Brendon Miler koji je takođe neko ko bi mogao da ima dobru karijeru, međutim nekako najinteresantniji su blizanci Amen i Ausar Tomson.

Prvo jer su pioniri NBA lige koji ne dolaze sa koledža veće iz specijalnog košarkaškog programa Overtajm Elita.

U pitanju je profesonalna liga za igrače uzrasta od 16 do 20 godina, i njih dvojica su prve zvijezde koje dolaze iz tog programa.

Amen i Ausar su birani jedan za drugim (Amen četvrti u Hjustonu, Ausar peti u Detroitu), što je takođe prvi put u istoriji lige.

Kao najbolji pitomci OTE-a vjerovatno će i determinasti budućnost tog programa.

NOVA PRAVILA

Glavno pravilo koje donosi nova sezona NBA lige je da nema više tzv. "loud menadžmenta" (load menagment) odnosno odmaranja igrača koji nisu povrijeđeni.

Adam Silver je najavio i kazne za ekipe koje se odluče za takav tretman, sve u cilju poboljšavanja kvaliteta košarke i u regularnom dijelu, ali i poštovanja navijača.

"Mnogi ljudi izdvoje veliku svotu novca da bi jednom barem vidjeli svoje omiljene igrače, a oni se ne pojave u protokolu. Tome ćemo da stanemo na put", kazao je Silver prilikom obrazloženja novog pravila.

I granica za MVP igrača je podignuta, pa tako će košarkaš morati da odigra minimum 65 utakmica od 82 da bi bio mogao da bude u konkurenciji.

Ove sezone dobijamo i "Turnir u sezoni", neka vrsta NBA kupa.

On će da traje od 7. novembra do 9. decembra, s tim da se ti mečevi računaju u šampionat, osim finala.

Ekipe su podijeljene u šest grupa od po pet timova i svaki tim će odigrati po četiri utakmice. Pobjednici šest grupa i dva tima koja će dobiti specijalne pozivnice plasiraće se na završni turnir u Las Vegasu i boriće se za plasman u finale koje je zakazano za 9. decembar.

VUČEVIĆ JEDINI NAŠ IGRAČ

I Crna Gora će da ima standardno svog predstavnika u vidu Nikole Vučevića koji započinje svoju 13. sezonu u NBA ligi.

Njega, kojeg su pojedini insajderi "selili" iz Čikago Bulsa pred početak prošle sezone, je ovog ljeta sačekao novi trogodišnji ugovor vrijedan 60 miliona dolara za tri godine.

Naš košarkaš se time stavio na raspolaganje timu, iako je mogao možda da dobije i bolju ponudu negdje drugo.

Čikago Bulsi ove sezone pak dosta zavise od dvojca Demar Deorzan i Zak LaVin, koji dosta vole da igraju sa loptom u rukama, a nedostatak tima Bilija Donovana je odsustvo Lonzo Bola, koji propušta komplet sezonu (već kruže glasine da je nastavak karijere doveden u pitanje).

DeRozan i LaVin nemaju tu nit organizatora igre, a ostaje da se vidi da li će Aleks Karuzo da bude zdrav, kao i koliko je Kobi Vajt spreman da napravi iskorak, iako je do sada bio mahom plej - šuter.

Patrik Vilijams je jedan od igrača od kojeg se očekuje mnogo na obje strane terena.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније