Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Košarka

Л.В.

13. 06. 2023. 05:02 >> 06:16
10

NBA

Denver na pogon Nikole Jokića do istorijske titule

Košarkaši Denver Nagetsa slavili su u petoj utakmici protiv Majami Hita 94:89 (22:24, 22:27, 26:20, 18:24) i sa konačnih 4:1 u seriji prvi put u istoriji franšize su osvojili NBA titulu.

 Centralna figura meča, cijele finalne serije, plej ofa i regularne sezone bio je Nikola Jokić.

Meč šun nervoze, pun promašaja otvorenih šuteva, grešaka , nepreciznih pasova, a košarkaš iz Sombora je imao 28 poena (12/16 iz igre), 16 skokova i četiri asistencije za titulu prvaka lige i nagradu "Bil Rasel" koja se dodjeljuje MVP-u finalne serije. 

Utakmica sa pravim šmekom onih duela iz 90-ih godina, dosta kontakta, dosta jaka fizička igra, uvijek na granici faula, ali i dosta promašaja obije ekipe, uz katastrofalan šut za tri poena. 

Veliki ulog vjerovatno i teške ruke obije ekipe, 

Denver je uspio nakon  prvog početnog naleta Majamija da uđe u seriju, ali brzo je Majami preokrenuo. 

Bukvalni ništa nije išlo od ruke košarkašima Majkl Melouna, pogotovo kada se pogleda šut za tri poena. 

Nije to bilo klasično ispucavanje trojki, kakovo se može vidjeti u NBA ligi, već je 80 odsto šuteva bilo nakon akcija, igrači Denvera su bili slobodni, ali jednostavno ništa nije htjelo da uđe. 

Uz sve to dosta grešaka u organizacija napada, koji je u prvom poluvremenu baš igzledao totalno raspušteno, daleko od prepoznatljive igre. 

Sreća za Denver pa ni Majami nije nipta bolje bio šuterski raspoložen, a i kad su imali prednost, košarkaši Hita su se mučili na skoku (na kraju meča 11 skokova više za Nagetse). 

Denver je krenuo da hvata konce u napadu, kada je Jokić na visokom piku uspjevao da razbije zonu Majamija, a konačno su krenuli i šutevi da ulaze. 

Izgledalo je da će usojeti da odbiju napade Majamija, a onda se ni iz čega probudio Džiimi Batler. 

Jedan od najboljih klač igrača u današnjon NBA ligi je cijeli meč bio katastrofalan, sa svega osam poena uz šut iz igre 2/12, a onda je u kratkom periodu pogodio dvije trojke, pogodio tri bacanja, pa sa poludistance, spustuvši prednost Denvera na svega poen prednosti. 

Tada se desio vjerovatno u kljudni detalj meča, kada je nakon jednog promašenog teškog šzta Mareja, Brus Braun, kojeg nije nigdje bilo cijeli meč, usio da uhvati ofanzivni skok i pogodi. 

Već unarednom napadu Hita, Batleru krade loptu Kentavijus Koldvel Poup i tačka na meč je stavljena. 

Majk Porter Junior je dao 16 poena uz 13 skokova i za njega velike tri asistencije, Marej je završuo sa 14 poena i po osam skokova i asistencija.

Kod Majamija Batler 21 poen, je polovinu poena dao u tri zadnja minuta, Adebajo je imao 20 poena i 12 skokova, Kajl Lauri je s klupe zbacio 12, koliko je imao i Maks Štrus.

TOK MEČA:

Erik Spolstra se ponovo odlučio za petorku sa Kevin Lavom, baš kao i u prethodnoj utakmici.

Obije ekipe su ušle nervozno u meč, Majami nije mogao ništa da pogodi s početka, dok je Denver nakon par minuta imao četiri izgubljene lopte.

Ekipa sa Floride bolje otvara meč sa serijom 5:0, već tada su Nagetsi napravili tri izgubljene lopte.

Kentavijus Koldvel Poput prvi načinje Majami, pogotkom sa perimetra.

Majami ima katastrofalne procente na početku sa svega 2/12 iz igre, čemu je doduše kumovala i dobra odbrana Nagetsa.

Posebno je bio indisponiran Džimi Batler kome se desilo da promaši čak i dva vezana bacanja u ovom periodu igre.

Dobra minijatura Majl Porter Džuniora koji se mučio kroz cijelu finalnu seriju.

Prvo je pogodio na asistenicju Nikole Jokića, a onda je sjajnom asistencijom pronašao veterana Džef Grina, koji je pokazao zašto je svojevremeno na svom vrhnuncu bio jedan od najboljih dankera lige.

Nakon početne miniserije Majamaija, Denver je napravio seriju 12:0 (sem prvog koša Keldvela Popupa sve drugo je bilo iz reketa).

Nikola Jokić se upisao u stijelce trojkom nakon dva bloka.

Konačno lijepa akcija i Majamija, Štrus je bacio lob pas za Adebaja koji je moćno zakucao. Upravo su ta dva košarkaša održavala Majami Štrus sa osam, Adebajo sa šest poena u tom trenutku.

Jokić je morao ranije na klupu zbog dvije lične greške, što je bio vjetar u leđa za Adebaja.

Centar Majamija je dobrim driblingom izbacio Grina i pogodio uz dodatno bacanje za preokret Hita.

Ponovo je u idućoj akciji iznudio koš slobodno bacanje, iskoristivšu fizičku prednost nad veteraom Nagetsa.

Denver je imao problem jer je i Eron Gordon napravio dva faula pa je DeAndre Džordan prvi put u finalnoj seriji dobio priliku.

Nagetsi su takođe imali katastrofalne procente, pogotovo za tri poena, svega 1/8.

Uz sve to neorganizovani napadi, koji nisu krasili šampione Zapadne kofnerecnije, ali se ojsetilo odsustvo Nikole Jokića.

Adebajo kod Majamija 12 poena i šest skokova nakon 12 minuta, kod Denvera Majkl Porter Junior sa osam poena i šest skokova.

Nervozna igra Denvera nastavila se i u drugoj dionici, pa Majami pravi mini seriju sa 4:0.

Spolstra je odlučio da gurne Batlera na peticu, čime je dobio na brzini i to je dalo rezultate.

Uz sve to prve zvijede Denvera su bile krcate faulovima. U 15. minutu meča Eron Gordon je imao tri faula, Jokić i Marej po dva.

Čudan kriterijum suđenja na meču, ne naročito u korist bilo kog tima, sudije su neke oćigledne faulove propustili da sviraju, kao i korake, a onda bi sa druge strane neke dobre odbrane igrača okarakterisali kao prekršaje.

Rasla je polako prednost Majamija koji je sa trojkom Dankana Robinsona otišao na +8.

Rezervni igrać Hita je potom pogodio na ulaz i to je bila prva dvocifrena prednost Majamija na meču, pa je Majkl Meloun morao da zove tajm aut.

Trener Denvera je odlučio da na teren pošalje Jokića i četiri beka (Marej, Poup, Brus Braun, i Kris Braun).

Serija 6:0 za domaće pokazala se kao dobra odluka trenera za odabir petorke. Falili su poeni Mareja, koji je do tog trenutka imao samo 2 poena uz šut 1/5 (0/3 za tri poena).

Hit prekida mini seriju Nagetsa trojkom "u lici" Laurija preko Krisa Brauna.

Šampion sa Toronto Reptorsima je još jedom pogodio trojku u ranoj fazi napada.

Denver je nastavio sa festivaom već promašenih trojki, ali ih je dobar skok držao koliko toliko u igri.

Jokić je u međuvremeno došao do svojih poena.

Zanimljivo je da je Majami u tom periodu imao prednost sa svega 30 odsto šuta iz igre, ali sa druge strane Denver je imao čak deset izgubljenih lopti.

Tim iz Kolorada je bio više nego "kriminalan" sa linije 7,24 - 1/15 od čega je većina bilo otvorenih.

Da su imali problem u tom periodu meča vidjelo se u i kontri kada je Koldvel Poup promašio polaganje u kontri.

Adebajo je na poluvremenu predvodio tim Erika Splstre sa 18 poena i devet skokova, dok su dobar impakt s klupe dali Lauri i Martin sa po šest poena, Robinson je imao pet.

Kod Denvera Jikič je imao po devet poena (4/6) i skokova, uz četiri asistencije. Porter Džunior ga je pratio sa devet poena i osam skokova, a Koldvel Poup je ubacio šest.

Aron Gordon je propustio veći dio druge dionice zbog tri faula, Marej je imao samo četiri poena, a posebno loše izdanje u prvom poluvremenu je imao i Brus Braubn sa četiri poena uz 2/9 iz igre od čega 0/4 za tri poena (svaki šut bio otvoren i bez odbrane protivnika).

Na startu treće dionice Denver je nastavio da usmjerava svoju igru na poene iz reketa, jer sa distance i dalje nije išlo, ali je Majami uspio da održava prednost sa poludistance.

Jokić je bio centralna figura Nagetsa, sa 17 poena i 13 skoka na sredini treće dionice.

A konačno i Džamal Marej pogađa trojku u kontri iz kornera, na pas Portera Džuniora za poravnanje rezultata i tajm aut Spotlstre.

I ponovo su na pokušaju da pronađu šut za tri poena, košarkaši Denvera dozvolili Majamiju da napravi mini seriju od 4:0.

Nevjerovatno kakva serija promašaja košarkaša iz Kolorada sa 2/22 u tim trenucima za tri poena.

Međutim Jokić je ponovo, u stilu kornerbeka u NFL ligi umio da izbaci lopte iz ruku košarkaša Majamija i da omogući brzu tranziciju svom timu.

A onda kada je Majkl Porter Junior pogodio trojku konačno za vođstvo, prvo od prve četvrtine, "Bol Arena" je proključala.

Rezervista Lauri sa osam metara pogađa za minimalno vođstvo uoči zadnje dionice.

Zadnja dionica i konačno dva dobra vezana napad Denvera. Odlični ofanzivni posjedi na zonu Majamija, u čijoj petorci se prvi put našao u Kodi Zeler.

Nakon lijepog protoka lopte Marej nalazi Jokiča pod koš koji poentira, a onda i kanadski košarkaš konačno pogađa za tri poena nakon još jedne lijepe razmjene pasova, pa je Spolstra odmah zvao tajmaut.

Kajl Lauri pogađa još jednu tešku trojku za Majami, ali i Jokić sa druge strane koristi svaku priliku u postu koju dobije.

Izdojila se u ovoj dionici odlilna odbrana Erona Gordona, a posebno jedna blokada gdje je jednostavno pokupio loptu Lauriju, nakon čega Marej pogađa iz pika Jokića.

Na pet minuta do kraja meča Jokić i Marej su bili na 25 poena u drugom poluvremenu, koliko je imala i kompletna ekipa Majamija sa druge strane.

Džimi Batelr koji ništa nije mogao da pogodi cijeli meč veže dvije trojke u dva napada. U međuvremenu je na drugoj strani pogodio i Kentavijus Koldvel Popu, a onda je Batler opet probao nije pogodio, ali sudije su svirale faul Gordona. Meloun je zatražio čelendž.

Sudije su par minuta pregledale snimak, i ako je djelovalo da niko nije dotakao igrala Majamija, odluka je ostala i Batler je imao tri slobodna bacanja od kojih je sva tri ubacio a samo poen zaostatka.

Prvia zvijezda Majamija je potom opet pogodio za dva poena, za čak 13 poena vezanih.

Uzvratio je Jokić na drugoj strani poenima sa viskog posta.

Možda odlučujući detalj meča desio se kada je nakon promašaja Džamala Mareja Brus Braun uhvatio ofanzivni skok i pogodio, a onda Kentavijus Koldvel Poup krade Batleru loptu i pogađa oba bacanja za +3.

Ponovo je Batler probao na krilima dobre serije da vrati egal, ali nije uspio i "Bol arena je proključala, Denver je šampion.

 

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније