Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Košarka

Л.В.

23. 05. 2023. 09:59   >>  11:47

NBA

Jokić poveo Denver u istorijsko finale: Nova partija kojom su pomjerene granice NBA lige

Košarkaši Denver Nagetsa slavili su i u četvrtoj utakmici protiv Los Anđeles Lejkersa na gostovanju u Kaliforniji 111:113 i sa 4:0 u seriji (žargonski rečeno metlom) izborili sebi prvo finale NBA lige u istoriji franšize.

Ponovo je Nikola Jokić bio nerješiva enigma za Entoni Dejvisa a meč je završio sa novim tripl dabl učinkom odnosno 30 poena, 14 skokova i 13 asistencija.

Srpski košarkaš je tako pomjerio granice NBA jer mu je to ukupno osmi tripl dabl učinak u ovom plejofu, što niko prije njega nije uspio Vilt Čemberlen je držao rekord 56 godina sa sedam, a prvi je u istoriji upravo nakon  Čemberlena koji je u prosjeku bilježio tripl dabl prosjek u dvije vezane serije doigravanja.

U seriji sa Lejkersima taj prosjek je na kraju 27,8 poena po meču, 14,5 skokova i 11,8 asistencija.

On je na parketu proveo 45 minuta, od čega zadnjih 33 minuta meča nije izlazio, iako je od sredine četvrte četvrtine imao peti dosuđeni faul.

"Mislim da je plejof zbog ovoga zabavan i interesantan, jer vas nije briga koliki umor osjećate. Ne interesuje vas broj minuta na parketu, koliko faulova imate, koji vam je prosjek šuta. Sve što treba da uradite je da dobijete meč. Danas nismo igrali dobro odbranu u prvom poluvremenu, ali našli smo recept da se vratimo u drugom", kazao je Jokić.

Lejkersi su odlično otvorili meč a posebno LeBron Džejms koji je već u prvoj dionici ubacio 21 poen, a nevjerovatan je podatak da u svojoj 20 sezoni LeBron nije ni jedan sekund izašao iz igre, već je igrao cijeli meč.

LeBron je istu energiju pokazao i drugoj dionici, na obije strane terena, sjajna odbrana, a u napadu je koristio svaku "rupu" koju mu je odbrana Denvera ostavljala.

Do poluvremena je njegov učinak bio 30 poena a Lejkersi su imali obećavajuću zalihu od +15 poena.

Preokret Denvera je bio nužno uslovljen boljom kontrolim skoka, a onda i agresivnijim napadom. Baš tada je i Jokić krenuo da "sipa" ali i da proigrava, hvata lopte i prednost Lejkersa je brzo krenula da se topi.

Treća četvrtina završena je rezultatom 16:36 u korist tima iz Kolorada, koji je preuzeo vođstvo.

Tim iz Los Anđelesa se ipak nije predavao, mini serija od 5:0 na otvaranju zadnje dionice i egal do kraja meča.

Ključni momenat se desio na 2:50 do kraja meča kada je Jokić pogodio stepbek trojku preko Dejvisa za 104:110.

Lejkersi su i tu uspjeli da uhvate priključak, ali je kod 111:111, na 50 sekundi do kraja Jokić ponovo pogodio.

Ovoga puta ga je Dejvis pratio od linije za tri poena, ali nije imao rješenje za ulaz Somborca u reket koji je pogodio, i tim šutem zaključio seriju.

Ovo je prvo finale Denvera i prva "metla" u istoriji franšize Nagetsa (nikada prije ovoga nisu nekoga dobili bez poraza u seriji). Takođe prvi put u istoriji da izbace Lejkerse sa kojima su igrali osam puta.

U vrlo skraćenoj rotaciji Majk Melouna (igrao meč sa svega sedam igrača), Džamal Marej je dao 25 poena (ovoga puta 0/4 za tri), odličnu partiju je pružio Aron Gordon sa 22 poena, šest skokova i pet asistencija (9/14 iz igre).

Kod Lejkersa LeBron Džejms je meč na kraju završio sa 40 poena, 10 skokova i 9 asistencija.

Entoni Dejvis je dao 21 poen (6/15 iz igre) i imao 14 skokova i 3 blokade, dok je Ostin Rivs dao 17 poena.

 

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније