Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Košarka

27. 04. 2023. 14:16 >> 12:16
Čitaj mi:

ISTORIJA POBJEDA OSMOPLASIRANIH EKIPA

Mutombov zagrljaj lopte, Hjustonov poen sa sirenom, kraj uspona Rouza...

Majami Hit predvođeni nevjerovatnim Džimijem Batlerom su uspjeli da ispišu svoje ime u istoriji NBA lige kao tek šesta ekipa koja je sa osme pozicije uspjela da dobije prvoplasiranu ekipu u prvoj rundi plejofa i prođe dalje.

Kod Hita je to posebno bilo teško jer su morali za tu poziciju da se bore kroz plej in, gdje su prvo izgubili od Atlante Hoksa, a onda preko Čikaga došli do mjesta u plejofu.

Koliko je bilo teško, govori podatak da je baš Milvoki mnogim analitičarima bio prvi favorit za osvajanje titule ove sezone.

Evo podsjećanja na prethodne serije u kojima su osmoplasirani uspjeli da izbace prvoplasirane u plejofu.

1994. DENVER NAGETS-SIJETL SUPERSONIKS 3:2

Prva misao koja padne na pamet je kultna slika za anale NBA lige u kojoj Dikembe Mutombo leži na parketu sa zagrljenom loptom iznad glave u agoniji sreće nakon što su Nagetsi izbacili sjajan tim Soniksa.

Ekipa iz prijestonice grandž muzike je te sezone djelovala moćno. 63 pobjede u regularnom dijelu, tandem Geri Pejton - Šon Kemp je garantovala i pobjede i zabavu sa atraktivnom košarkom.

Protiv Nagetsa u dogiravanju krenuli su silovito, poveli sa 2:0 (tada se prva runda plejofa igrala do tri pobjede), a onda je uslijedio prekoret.

Treći meč je Denver lagano dobio, u četvrtom je preživio produžetke a onda je uslijedila majstorica.

Nakon produžetaka Denver je slavio sa 98:94 uz nevejerovatnu timsku igru i stravičnu defanzivu.

Upravo je Mutombo imao 15 skokova i čak osam blokada za 45 minuta koliko je proveo na parketu, dok je čak pet košarkaša bilo dvocifreno kada su poeni u pitanju.

Istakli su se Robert Pak sa 23 i Lafonso Elis sa 19 poena.

Istorija NBA je ispisana u tom duelu.

1999. NjUJORK NIKS-MAJAMI HIT 3:2

Rivali koji se ove godine sriječu u drugoj rundi, spremni da ožive rivalstvo koje je obilježilo 90-e godine NBA lige, gdje smo gledali jaku, čvrstu košarku, koja je na momente umijela da preraste u prave boks mečeve.

Svakako je najkultnija tuča između bivših saigrača iz Šarlot Hornetsa Alonza Morninga (Majami) i Lerija Džonsona (Njujork) i kultna scena gdje se tadašnji trenen Niksa, a danas jedan od boljih analitičara i komentatora Džef Van Gandi bacio u noge Mornigu.

Godinu dana poslije te serije, u kojoj ke došlo do tuče, ponovo su se sreli, ali ovoga puta, prije duela, odnos snaga je bio izmijenjen.

Bila je to prva godina NBA lige nakon drugog odlaska u penziju Majkl Džordana i djelovalo je da je Majami favorit.

To je ujedno bila i godina lokauta, koji je prekinut kasno, pa je sezona imala svega 50 utakmica, a Njujork je uhvatio "poslednji voz" za plejof sa tek pobjedom više u ondosu na Šarlot Hornetse.

Serija je počela odmah brejkom Njujorka u prvom melu, sa sjanim duelom Morninga i Juinga, Majami je dobio drugu utakmicu a Njujork je bio ubjedljiv kada se serija preselila u Medison Skver Garden, ali nisu uspjeli da slave pred svojom publikom u četvrtom meču.

Tadašnji trio sa klupe Teri Porter, Klarens Viterspun i Vošon Lenard bili su dodatni gas za ekipu Peta Rajlija.

Serija se vratila u Majami a meč nije mogao da bude neizvjesniji.

Hit je vodio poen prednosti na 4,5 sekundi do kraja.

Tada na scenu stupa Alan Hjuston. Čarli Vord je izveo loptu sa strane, Hjuston se oslobodio Dena Majerlea, i sa poludistance jednom rukom je uputio šut ka košu.

Lopta je udarila u prvi obruč, pa tablu i na kraju ušla za pobjedu i prolaz Niksa.

Od svih timova sa ove liste, Niksi su jedini uspjeli da nastave dalje, stigli su i do finala u čuvenoj "Pepeljuga" priči, ali su tamo naletjeli na Tima Dankana i Dejvid Robinsona i moćnu silu u nastajanju na Zapadu, San Antonio Spurse u njihovoj prvoj tituli u eri Grega Popoviča.

2007. GOLDEN STEJT VORIORSI-DALAS MAVERIKSI 4:2

Dalas je samo sezonu prije poražen u finalu NBA lige od Majami Hita, pa su Dirk Novicki i ekipa htjeli da pošalju poruku da će ponovo da idu na titulu.

Regularna sezona i sjajan skor sa 67 pobjeda, da bi naletjeli na vjerovatno najzabavniju skupinu igrača koji su se okupili u Golden Stjetu.

Baron Dejvis, Stefan Džekson, Monta Elis, Džejson Ričardson, Met Barns, Al Harington, ma klupi jedan od najvećih trenera Don Nelson, koji je upravo u Golden Stejt stigao kao bivši trener Dalasa.

Slogan "Mi vjerujemo" i nevjerovatna atmosfera nosili su Voriorse do pobjede od 4:2 u seriji.

2011. MEMFIS GRIZLIS-SAN ANTONIO SPARS 4:2

EKipa iz Tenesija je igrala tek treće doigravanje u svojoj klupskoj istoriji, a drugo od 2006. godine.

Uz sve to nisu nikada znali za pobjedu u doigravanju, i baš na prvoj utakmici napravili su brej moćnim Spursima.

Istina, u ekipi iz San Antonia nije bilo Manua Đinobilija, koji je vukao povredu lakta, ali se vratio kasnije tokom serije.

Taj prvi brejk, bio je i jedini koji je neka ekipa napravila u ovom duelu. Ostale mečeve dobijala je uvijek domaća ekipa, a momci Grega Popoviča su na svojoj koži osjetili "grit and grind" radniči košarku Grizlisa u kojoj su prve violine bili Mark Gasol i Zek Rendolf.

2012 FILADELFIJA SIKSERSI-ČIKAGO BULSI 4:2

Mnogi će ovu partiju da pamte po jednom - ovo je duel u kojem je zaustavljena karijera Derika Rouza.

Gotovo 11 godina je prošlo i dalje nema tog zaljubljenika u NBA ligu da se ne pita "Šta bi bilo kad bi bilo" jer je Rouz izgledao kao "sljedeća najbolja stvar" lige.

Samo sezoni prije postao je najmlađi MVP, igrao finale konferencije protiv moćnog Majamija koje su predvodili LeBron Džejms, Dvejn Vejd i Kris Boš, i svi su njega proglašavali za osobu koja ima snage da zaustavi moćam super tim sa Floride.

Vodili su Bulsi u prvoj utakmici, a Rouz je bio na visini zadatka sa 23 poena i po 9 skokova i asistencija kada je povrijedio koljeno pri jednom skoku, a onda se saznalo da je pokidao ukrštene ligamente.

Iako i dan danas igra nikada više nije bio isti košarkaš.

Siksersi su iskoristili situaciju i sa 4:2 priveli seriju kraju.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније