Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Košarka

L.V. [ Beta ]

02. 08. 2022. 14:41   >>  14:38

ŽRTVA POLITIKE

Grajner ponovo pred sudom zbog transporta droge u Rusiju

Američka košarkašica Britni Grajner izaći će danas pred sud u ruskom gradu Himkiju, gdje joj se sudi zbog transportovanja droge.

Dvostruka olimpijska šampionka uhapšena je na moskvoskom aerodromu u februaru nakon što je u njenom ručnom prtljagu pronađeno nekoliko elektronskih cigareta sa tečnošću neobičnog mirisa, a kasnije se ispostavilo da je to ulje kanabisa, navela je ruska carinska služba.

Ukoliko bude proglašena krivom američkoj reprezentativki prijeti zatvorska kazna od 10 godina.

Kako suđenje odmiče, administracija predsjednika SAD Džozefa Bajdena suočava se sa sve većim pritiskom javnosti, koja traži njeno oslobađanje.

Državni sekretar SAD Entoni Blinken je prošle nedjelje razgovarao sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovom, u vezi sporazuma prema kojem bi Grajner i Pol Vilan (služi kaznu zatvora od 16 godina zbog špijunaže) bili oslobođeni.

Razgovor Lavrova i Blinkena bio je prvi između Vašingtona i Moskve od početka ruske vojne intervencije u Ukrajini krajem februara.

Prema navodima ruska strana je u pregovorima tražila da u razmjeni zatvorenika bude pušten trgovac oružjem Viktor But.

Portparolka Bijele kuće Karin Žan-Pjer rekla je novinarima u ponedjeljak da je Rusija "zlonamjerno" odgovrila na ponudu američke vlade, i da njihov predlog američki zvaničnici ne smatraju ozbiljnim. Ona je odbila da iznese detalje.

Grajner je priznala da je u njenom prtljagu bilo ulja kanabisa, ističući da se to dogodilo jer se na brzinu pakovala.

Tokom suđenja njeni ljekari su svjedočili da joj je kanabis prepisan kao lijek. U Rusiji je takvo liječenje zabranjeno.

Sudije imaju mogućnost da razmotre olakšavajuće okolnosti prema ruskom zakonu, ali su oslobađajuće presude rijetke i dogadjaju se u manje od jedan odsto slučajeva.

Ruski zvaničnici su ranije rekli da bi do razmjene moglo da dođe tek nakon što se sudski proces završi.

U dosadašnjoj karijeri 31-godišnja košarkašica je osvojila WNBA titulu sa Finiksom 2014. godine, a tokom pauza u WNBA ligi je nastupala za ruski Jekaterinburg.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније