Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Iz ugla

23. 10. 2024. 10:00 >> 10:01
Čitaj mi:

Prvi Mega derbi

Barselona-Bajern

Liga Šampiona je otvorena knjiga, na mega tabeli sa 36 ekipa i šarenim ukrštanjima sve do 29.januara dešava se da je skromni Brest stoprocentan, jer je igrao protiv Austrijanaca, da Lil savlada šampiona Real koji je sinoć gubio 0:2 od Dortmunda i u finišu kod 2:2 viđen zicer Branta, da Atletiko izgubio 4:0 od Benfike i večeras mora da se vadi baš protiv Lila, da Juventus sa strašno sumnjivom igrom ima svih šest bodova uz puno sreće i volje u Lajpcigu, pa sinoć bude bukvalno progutan na svom terenu od razigranog Štutgarta koji je imao samo mršav bod, a u Njemačkoj zaostaje već osam bodova za tim Lajpcigom, koji je opet u LŠ na nuli.

Dešava se i da PSV i naročito Sporting Lisabon koji su na 100% skoru u prvenstvu pokazuju itekako zube i na ovom nivou, a tek će se vidjeti kakvo čudo od ekipe ima Monako, to ponavljamo od prvog dana, već imaju sedam bodova.

Puno puno toga, ali nezavisno i od tabele večeras ćemo vidjeti jedan sudar titana. Bio je već u prvom kolu duel ekipa iz prve klase sa žrijeba Siti-Inter, bio je sinoć i rimejk finala Real-Dortmund, ali Barsa-Bajern je prvi okršaj koji zaista možemo da vidimo opet u kasno proljeće. Dva fenomenalna tima.

Pažnja, uz izuzetno ubjedljive pobjede (Barsa 5:0 nad Jang Bojsom, Bajern 9:2 protiv Dinama) oni imaju već i po poraz (Barsa jer je morala igrati čitav mec s igračem manje protiv fizički strašnog Monaka, Bajern naletio na Emerijevu Aston Vilu) tako da i bodovi večeras imaju težinu, osim toga Barsa ima već za tri dana Klasiko na Bernabeu koji je prevažan za titulu i uopšte njihovu ambiciju da potope galaktički Real, ali ovdje iznad svega želimo podvući atomski fudbal koji igraju Barsa i Bajern.

Dva različita svijeta, ali dva giganta. Barsa pet puta šampion Evrope, Bajern šest puta, u samom vrhu vječne liste. Ali nikad se nisu sreli u finalu, i zanimljivo u njihovih 15 evropskih okršaja u posljednjih 30 godina rijetko kad je bilo neizvjesno, obično bi jedan pregazio drugog! Bajern je dugo imao sjajnu tradiciju protiv Reala (promijenilo se od 2014), ali sa Barsom ima fantastičnu, 11:2 u pobjedama i samo dva remija! Sreli su se u polufinalu UEFA kupa 1996, odličnih 2:2 po Barsu u Minhenu golom Hađija, ali 1:2 na Kamp Nou i Bajern osvojio pehar. Dvije i po godine kasnije sreli su se u grupi smrti LŠ (u toj grupi bio i Mančester, a na kraju finale na Kamp Nou igrali baš Bajern i Mančester). U Minhenu 1:0 za Bajern i dominacija Baslera, a na Kamp Nou novo slavlje Bajerna 1:2 uz šou Elbera i Salihamidžića, što je Rivalda, Đovanija, Figa, Klajverta i Gvardiolu eliminisalo.

E idemo već u četvrtfinale 2009, prva magična sezona Gvardiole na klupi Barse, na Kamp Nou poluvrijeme 4:0 a moglo je već tada 8:0, potpuni šou Mesija i Etoa, revanš 1:1, neravnopravni duel, Barsa svih šest pehara te godine. Dvije godine kasnije sreli su se u finalu minhenskog Audi kupa, Barsa ih je preslišala 0:2, bila i dalje daleko ispred, ali te sezone umalo da se sretnu u samom finalu baš u Minhenu, da nije Mesi promašio penal protiv Čelsija i okean šansi to bi prvi put bilo finale. Samo godinu kasnije uloge su potpuno izmijenjene, sad je Bajern tim koji melje, Gvardiola je šokantno napustio Barsu, sreli su se u polufinalu, Mesi jedva hoda u Minhenu i čak 4:0 za Bajern. U revanšu nije mogao ni da igra, završava sa famoznih 7:0 ukupno, sad Bajern osvaja sve, a od ljeta ga preuzima upravo Gvardiola i stvara vječnu vezu izmedju njih.

Kad su se opet sreli u polufinalu 2015. Bajern jeste bio silan s njim na čelu, ali je i Barsa imala svoju renesansu sa Luisom Enrikeom i to jeste bio mega sudar. Ali nakon 78 minuta velike izjednačenosti na Kamp Nou završava čak 3:0 uz magiju Mesija. Revans nije mogao biti dramatičan, 3:2 za Bajern ali bez velikog pehara u eri Gvardiole, a Barsa te 2015 osvaja novu tripletu. Naredni okršaj bio je u četvrtfinalu 2020, ali u sred avgusta zbog korone i to na jedan meč u Portugalu. Završilo je čak 8:2 za Bajern i tako je moralo biti, premoćna tada ekipa Hansija Flika, a previše u rasulu Barsa koja se već godinama ljuljala. Jedan istorijski debakl, čak im je škartirani Kutinjo dao dva gola, a Bajern te godine osvojio svih šest pehara, kao Barsa 2009. Uostalom vidjeli ste, u godinama kad su se sastajali često bi neko osvojio sve, Barsa 2009 i 2015, Bajern 2013. i 2020, mogla bi takva da bude i ova, ali za koga?

Nedavno su igrali još i u grupnoj fazi, jer je Barsa pala u drugi šešir evropskog fudbala. U septembru 2021. bilo je 0:3 na Kamp Nou, tolika razlika u klasi nije viđena čak ni u mecu 8:2, Mesi je već bio u PSŽ-u. U novembru je došao Ćavi, ali i u Minhenu 3:0 za Bajern i eliminacija Barse. Naredne sezone opet su u grupi, ali legenda Levandovski je prešao u Barsu koja se vecćponovno rađa i reformiše, tada smo već čekali s radoznalošću. Septembra 2022. u Minhenu puno šansi za Levandovskog, ali nije ih iskoristio i završava 2:0 za Bajern, a kad su igrali na Kamp Nou Barsa je bila potpuno razoružana i razočarana iznenađujućim neuspjesima i protiv Intera, gubi opet prelako 0:3 i opet ispada u grupi. Dakle, samo u pet posljednjih duela Bajern je slavio u svih pet i to sa gol razlikom 19:2! Nevjerovatno.

E, sad imamo opet novu situaciju. Bajern stiže u Barselonu ohrabren ovim trijumfima i sa vjerom da im strašno leže, ali Flik je sad na klupi Barselone i već čuda radi u Kataloniji. Zaboravlja se da je i Udo Latek kao legenda Bajerna preuzeo Barsu 1982 i doveo Šustera i Maradonu, tada su igrali i sa Zvezdom i djelovali sjajno, bio je to prvi pokušaj germanizovanja Barselone, ali ipak nije uspio. Oni su ostali vječno vezani za holandsku školu Mihelsa i Krojfa i sa bezbroj asova iz Holandije, više se zbog Gvardiole može pričati o hispanizovanju Bajerna jer ga i dalje tamo obožavaju i kopiraju. I tako stižemo do ovog duela večeras.

Flik nije pravio taktičku revoluciju, samo je otvorio vrata svim mladićima. Nije tražio velika pojačanja jer je vidio da nema para, nije čak paničio kad su odjednom ostali bez stožera Gindogana i oslonio se na La Masiju kao i na sjajni španski talas nakon osvajanja Eura i olimpijskog zlata ljetos, a tu je Barsa dala puno asova. I tako sada ima trio Jamal-Rafinja-Levandovski gdje sva trojica igraju u briljantnoj formi, ali i opcije poput Ferana Toresa i nekad vunderkinda Ansua Fatija koji su uvijek spremni, dok na sredini igra nezamjenjivi mladić Kasado, a nažalost povrijedio se još veći biser Bernal i završio sezonu.

U međuvremenu oporavio se odlični Frenki De Jong, a tu je i MVP Olimpijade Fermin Lopez koji je univerzalan, i naravno stigao je još jedan junak Eura Dani Olmo čija će klasa još podići nivo. Tu je i još jedan talenat Pablo Tore koji je u nedjelju dao dva gola protiv Sevilje, tu je neprikosnoveni Pedri koji se potpuno vratio, a nakon 11 mjeseci emotivno se vratio i Gavi koji je bio standardan i u reprezentaciji sa samo 17 godina. Sad kad su se svi oni oporavili ne zna se ko igra bolje od koga i ko će zaista igrati prije svega na sredini. Sevilja je pregažena 5:1, dobili su u prvenstvu, i naravno da subotnji meč s Realom vide kao ogromnu šansu da pokažu svoju mladost i neustrašivost protiv preskupog Reala i još mu pobjegnu.

Malo je čudno što Olmo nije bar ušao u nedjelju, jer je plan bio da protiv Bajerna i Reala bude starter. Nazad su tanji jer nema ni Arauha ni Garsije, ali i tu dominira 17-godišnji Kubarsi, nevjerovatno je koliko tinejdžera imaju na ovom nivou. Tu su i Kunde i Balde, uvijek ofanzivni, a stigao je i nekad veliki golman Sćezni. Proljetos je Barsa bila na ivici polufinala, jer je pobijedila 2:3 u Parizu, a vodila i u revanšu do isključenja Arauha, kad je Ćavi morao da zamijeni Jamala i sve se srušilo, inače bi ih vrlo vjerovatno već vidjeli u finalu s Realom. Ali ova Flikova Barsa je nešto novo, ako svi ovi mladići nastave da evoluiraju ovako brzo, sa najvećim talentom planete Jamalom i 36-godisnjom mašinom Levandovskim pričaće se ubrzo o nečem istorijskom za fudbal uopšte. Ova tri dana će puno reći o tim mega ambicijama Barse jer rivali su zaista ekstremni.

Bajern vođen od strane Kompanija gura opet dobro, ali stalno je utisak da može još bolje. Protiv Aston Vile im je Dibu Martínez odbranio puno, isto možemo reći za derbi protiv Leverkuzena 1:1 kući, gdje su bili puno bolji od novih šampiona. Ali imali su nekih oscilacija i u Bundes Ligi, iako često djeluju kao nezaustavljiva mašina. U subotu su pregazili vicešampiona Štutgart 4:0 uz het trik Kejna, a sinoć smo vidjeli opet koliko je dobar Štutgart. Bajern iza Kejna može da računa na genijalnog Olisea, sada on i Musjala čine novi tandem velemajstora, uz krila Komana, Gnabrija i Sanea koji su oscilirali sa formom. Musjala se onda i povrijedio kao i Pavlović, ali evo već je skoro spreman da igra.

U svim linijama Bajern ima praktično duple opcije sjajnih asova, žele do kraja da iskoriste i brzanca Dejvisa prije nego ode u Real. U principu, ekipa koja kad krene može svakom da postigne šest golova, i u tome je rebus večerasnjeg meča, ko će se nametnuti na Monžuiku, počev od posjeda do same dominacije u igri, šansama, golovima. Ako Jamal bude inspirisan, a "Levangolski" neumoljiv mašina Bajern mogla bi da prođe i veoma loše, ili će se gledati stari poznati film. Niko to ne zna, pa im se i daju skroz jednake šanse. Bitni su bodovi, ali još bitnije je nasljeđe koje će ostati od ove utakmice sa toliko majstora.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније