Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Iz ugla

20. 05. 2024. 10:08 >> 10:07

Velika pobjeda Minesote

Smjena na tronu?

Nakon jedne od najburnijih i ujedno najapsurdnijih serija koje određuju sudbinu NBA lige MVP Nikola Jokic je rekao: "Jednostavno su konstruisani da nas pobijede, imaju dva Ol Star igrača, dva najbolja defanzivca lige, najboljeg šestog igrača lige, dvije zvijeri Mek Denijelsa i Aleksandera Vokera, zatim Konlija koji je po meni najpotcijenjeniji igrač lige, danas im je bio čak najbolji skakač. Dobili su nas u seriji od sedam utakmica, znači da su bolji tim".

Nije mogla biti bolja analize "na vruće", iako se Denver monumentalno vratio u ovu seriju i sigurno je bolno ispasti ovako sa prstenom na ruci, o Denveru i njihovoj klupi osiromašenoj odlascima Brusa Brauna i Džefa Grina, kao i još nekim greškama napravljenim nakon titule mogli bi pričati puno, i dalje su ekipa ogromnih mogućnosti i dobili su ih tri meča zaredom silovito, i sinoć su vodili 20 razlike, a Jokic i Marej su dali svojih 69 poena, ali su izostali svi ostali.

Međutim, moramo reći nešto o novoj napasti, Minesoti. Ova slika pokazuje Gordona koji ima jedan od tri najbolja odraza u NBA, a Edvards koji ovdje ima jedan normalan skok šut pogledajte gdje je. Svaki tim koji gubi 58:38 u sedmom meču na terenu šampiona digao bi ruke, ali Minesota nema ništa normalno. Nakon sto je u posljednjem meču sezone razbijena kući od Finiksa punog zvijezda svi su rekli da će doživjeti metlu od istog Finiksa u prvoj rundi. I bila je metla ali 4:0 za Minesotu, Djurent i Buker ni u jednom meču nisu našli način da igraju protiv Edvardsa i ove čelicne odbrane.

Denver su uništili u prva dva meča na strani, otpisali ih u očima svih, a onda pretrpjeli njihovu reakciju i Jokića čak iznad sopstvenih granica, pa onda bili i sami otpisani. Ali Minesota je četiri puta spustila silu kao sto je Denver ispod 100 poena u seriji, a čak šest puta u 11 meceva u sezoni, iako su mnoge igrali bez Taunsa i Gobera prije plej ofa. I dobili su svih šest, dakle 6:5 ukupno protiv njih.

Sve ostale ekipe NBA u 83 meča su zajedno spustile Denver takođe šest puta ispod 100 poena! Ta odbrana je dala pravo da vjeruju da se mogu vratiti iz 58:38 početkom treće i to stravičnim parcijalom 60:32. I to u noći kada super zvijezda Edvards šutira samo 6/24, kada energija Mek Denijelsa biva oslobođena u oba pravca, kad on i rođak Šeja Gildžesa Aleksandera zatvaraju sve, a Tauns konačno koristi sav svoj talenat. Pa čak i Gober pogađa u "fejd aveju" preko Jokića, vrhunac svega. Nakon tri poraza zaredom dobili su šampione 45 razlike, pa onda i preokrenuli 20 razlike u sedmom meču što je rekord otkad postoji "treking", od 1997. Znači da se moralo desiti.

Ono o čemu se manje priča je čovjek koji je sve ovo konstrusao preko noci. U pitanju je Tim Koneli, predsjednik kosarkaskih operacija Minesote, čovjek koji je bio NBA skaut i učio u Vašingtonu još krajem prošlog vijeka od legende kao što je Ves Anseld. U pitanju je bivši superstar Vašingtona koji je 1968/69 bio MVP lige kao ruki što je u istoriji uspio još samo Vilt Čembrlen! Osvojio je i titulu sa Vašingtonom 1978, a onda dugo bio generalni menadžer kluba, on je doveo i Džordana 2001.

Zadržao se puno u Vašingtonu Koneli, čija su i tri brata svi NBA skauti drugih franšiza. Onda je 2010. angažovan od strane Nju Orleansa i tamo je doveo izvjesnog Entonija Dejvisa, a 2013. ga je angažovao upravo Denver. Tamo je uradio veliki posao kao glavni rukovidilac uz pomoć nekadašnjeg asa Barse i Olimpijakosa Litvanca Karnišovasa.

Naravno, oni su 2014. draftovali Jokića, a potom sklapali šampionski mozaik gdje je posljednja kockica bilo angažovanje Arona Gordona. Koneli je lično pitao Jokica slaže li se sa tim trejdom i dobio zeleno svjetlo. On je otišao ljeta 2022 u Minesotu, ali titula Denvera 2022/23 je skroz njegova kreacija. Isti taj um sklopio je ovu Minesotu, a žrtvovao je puno igrača i pikova da bi doveo Rudija Gobera. Koliko je samo kritikovan, pogotovo nakon incidenta i udaranja saigrača prošle sezone, ali i taj požar je ugasio, jer je imao podršku Taunsa u vezi njega. Tako je stvoren savršen defanzivni pazl, a žrtvovao je i prvog pleja Di Lo Rasela koji je pošao u Lejkerse da bi dao prostor Majku Konliju. I rođena je ekipa koju je najbolje definisao Jokćc, pravi tenk za plej of.

Svaka čast Oklahomi i svim ostalim silama Zapada, ali prava mašina je upravo Minesota. Već preksjutra počinju seriju finala Zapada sa Dalasom, koji se diči genijalnim tandemom Dončic-Irving, ali nakon likvidacije Finiksa i eliminacije Denvera, Minesota sad uliva strah svima, pa i prvom nosiocu Bostonu. Biće teško dobiti ovakav tim četiri puta, a Edvards sa 22 godine može da osvoji čak šest godina prije nego je osvojio Majkl Džordan.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније