Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Iz ugla

17. 05. 2024. 14:33 >> 15:28
Čitaj mi:

USKOČIO U DŽABAROVE PATIKE

Dan kada je počela Medžikova magija

Na ovaj dan 1980. godine Lejkersi su osvojili NBA šampionsku titulu savladavši 4:2 Filadelfiju i prekinuvši post od osam godina.

Ta šesta utakmica se pamti po tome što nije igrao superstar i MVP sezone Džabar, pa je ruki Medžik Džonson koji se nametnuo kao plejmejker senzacionalno igrao centra umjesto njega. I na zaprepašćenje svih dao je 42 poena, uz 15 skokova i sedam asistencija, pogađajući često iz horoga, poput Džabarove nebeske udice.

Nešto nevjerovatno za rukija koji je odmah izabran za MVP finala, a ovdje slavi sa vlasnikom Džerijem Basom koji je u prvoj sezoni otkad je kupio Lejkerse osvojio krunu. U tom finalu prvi put su uvedene trojke, a ovo se smatra rođenjem "šoutajma" u LA, tada trio Medžik - Džabar - Kuper, a kasnije sa Vortijem, Skotom, Ej Si Grinom, osvojili su ukupno pet titula do 1988, Medžik tri puta MVP sezone, Džabar igrao sve do 1989, t. svoje 42. godine!

U ovoj sezoni vodio ih je Mekini od kojeg je Bas tražio spektakl košarku i brzinu, ali pao je s bicikla u novembru i teško povrijedio glavu pa je do titule vodio njegov pomoćnik Pol Vesthed, a njegov asistent je bio tada 34-godišnji Pet Rajli, osvajač posljednje titule Lejkersa 1972. kao igrac, koji ce već 1981. da ga naslijedi i osvoji kao trener sve ove titule do 1988.

Medžik stalno podsjeća da je u ovom šestom meču pored njegovih 42 poena blistao i Vilks sa 37, a odličan je bio i Spenser Hejvud koji je odmah nakon ovog prstena prešao u Veneciju i igrao sa evropskom zvijezdom Dalipagićem.

U Filadelfiji mega zvijezda je bio Doktor Džej koji je u tom finalu prkosio gravitaciji, poput Džordana 1991. Sa njim je blistao Moris Čiks, kao i centar Deril Doukins (koji je na fajnl- foru čak 1992. vodio bitku sa mladim Rebračom u dresu Milana), u polufinalu su izbacili Boston sa Tinijem Arčibaldom i rukijem Lerijem Birdom koji će postati šampioni već naredne 1981.

Deceniju će obilježiti upravo arhirivalstvo Lejkersa i Bostona, odnosno Medžika i Birda, ali ova Filadelfija ipak je osvojila jedan prsten 1983. na vrhuncu Doktora Džeja i trenera Kaningema (Kanguro Kid), i to baš u finalu protiv branioca trona Lejkersa, ali njegov pomocnik iz ove 1980. Čak Dejli je preuzeo Detroit i tamo stvorio tim koji će 1989. svrgnuti Lejkerse.

Medžik je tada postao super zvijezda preko noći, zvali su ga Em Džej, jer tada još nije bilo Dzordana. Kalifornija, sunce, more, manekenke, Holivud, tu je doktor hemije Džeri Bas stvorio novu imperiju kosarke i biznisa, to su bile slatke 80-e.

Njegova kćerka Džini Bas, koja je tada imala tek 18 godina, kupila je nekoliko drugih klubova u LA, uključujući hokejaški. Magija je trajala do 1991, kad je nakon finala sa Čikagom Medžik objavio da ima HIV i da se povlači.

Tada je to bio enormni šok, samo 15 dana kasnije od side je umro Fredi Merkuri. U februaru 1992. održana je ceremonija povlačenja Medžikovog dresa u dvorani, a Džini Bas je kasnije otkrila da je sam Medžik ubrzao tu ceremoniju da bi "mogao da je doživi dok je još među nama", misleći da mu je malo vremena preostalo.

Džini Bas je tada dosla u LA iz Italije jer je bila udata za proslavljenog americkog odbojkaša Stiva Timonsa, koji je zajedno sa Karcom Kiraljijem igrao u Mesađero Raveni i popeo je baš februara 1992. na krov Evrope. Zahvaljujući milionima uloženim u liječenje Medžik je potpuno ozdravio, čak se i vratio Lejkersima 1996. kao igrac, a bio je generalni menadžer u osvajanju triple krune 2000-2002, kad je Džini bila u vezi sa trenerom Lejkersa Filom Džeksonom i kad se rađao mit Kobija.

Za Lejkerse su igrali najveći asovi svih vremena Vilt Lembrlen, Džeri Vest, Džabar, Medžik, Šekil, Kobi, Lebron i drugi, bezbroj hol of fejmera, ali ova partija oversajzing ruki plejmejkera u ulozi centra koja je donijela titulu ostaje najveća svih vremena.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније