Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Iz ugla

Срђан Чабрило

23. 05. 2023. 13:17   >>  14:59

PREMIJER LIGA

Njukasl i Liga šampiona, 20 godina kasnije...

Kada je 27. avgusta 2003. godine Milivoje Ćirković golom u sedmoj penal seriji savladao Šaja Givena i odveo Partizan u Ligu šampiona, malo ko je mogao pretpostaviti da će to biti posljednji meč u Ligi šampiona, makar i kvalifikacioni, koji će odigrati Njukasl u narednih 20 godina.

Pogotovo jer su tada dres kluba sa sjevera Engleske nosila neka ozbiljna fudbalska imena, kapiten Širer, i dalje najbolji strijelac Premijer lige u istoriji, pozadi Vudgejt, na sredini Kieron Dajer, Nolberto Solano, Loran Rober, Hugo Vijana, Geri Spid, a uz Sirera u napadu Šola Ameobi..

Dvije decenije kasnije, na Saint James Park-u igraće se ponovo najjače evropsko klupsko takmičenje.

Remijem sa Lesterom 0:0, popularne "svrake" obezbijedile su grupnu fazu, jer ispod 4. mjesta ne mogu završiti.

Prije 18 mjeseci Njukasl je bio na ivici ispadanja, što posljednjih godina nije bila neobična situacija, ispadali su u Čempionšip, ali se po pravilu i brzo vraćali. A onda su stigli novi vlasnici, sa punom vrećom para, zvanično Javni fond za investicije Saudijske Arabije koji drži 80% dionica kluba.

Jedan od prvih poteza bila je zahvalnica Stivu Brusu, mada mu je ta sudbina visila nad glavom i bez Arapa, jer je rezultatska situacija bila baš loša.

Od svih "glamuroznih" trenerskih imena koja su se vezala za novi projekat, stigao je Edi Hau, prepoznatljiv po radu u Bornmutu, svojevremeno je imao i sezonu u Barnliju.

Dakle, daleko od menadžerskog krem svijeta. Ali koliko je ta procjena bila dobra, vidi se danas. Hau je za godinu i po dana sastavio ozbiljan tim, konkurentan svima, a biće ih zanimljivo gledati u Ligi šampiona. Baš kao ni sa trenerom, nije se Njukasl razbacivao ni sa fudbalskim imenima iako su ih povezivali odmah i sa onim najboljim, Mesijem, Ronaldom, Mbapeom, Nejmarom..

Ipak, transferi su rađeni strateški. Odmah, na zimu 2022. dolaze Tripije, Bruno Gimaraeš, Den Burn i Kris Vud. Dovoljno da se te sezone pobjegne od opasne zone i zauzme 11. mjesto. Tokom ljeta 2022. kompletirana je odbrana, a mjesto na golu zauzima Nik Poup, do tada golman Barnlija i to za svega 11 miliona funti.

Tripije je već bio cementiran na desnom beku, a štoperski par u kojem je već bio Fabijan Šer popunio je Sven Botman, koji je izabrao Njukasl prije nego Milan. Otkupljen je i bek Target, ali je ipak na lijevoj strani igrao Den Burn, po vokaciji štoper, visok blizu 2 metra. Dakle, golman i 4 pozadi se znaju i ne mijenjaju se.

Stabilnost na sredini od kada je došao drži Bruno Gimaraeš, nezamjenljiv je, zna i da pogodi i da asistira. Jedan od najvećih pogodaka Hau od kako je sjeo na klupu Njukasla je repozicioniranje Žoelintona, do tada neuspješnog napadača, na mjesto u veznom redu, gdje je eksplodirao, kao box to box igrač, sa nevjerovatnom fizičkom spremom i snagom koja ga ja izdvojila.

Pod Hauovom palicom proradio je Migel Almiron, momak koji je bio na izlazmim vratima, u jednom trenutku ove zezone bio je i možda najbolji igrač lige. Kasnije ga je sputala povreda, ali Paragvajac je pokazao koliko zna i može, ućutkao je kritičare. Svojevremno se Džek Griliš šalio na račun Rijada Mareza da je odigrao loše, da liči baš na Almirona.. Danas bi s Almironom mogli da se porede jedino kada odigraju vrhunsku partiju.

Transfer pogodak bio je i Aleksandar Isak, 70 miliona je plaćen Sosijedadu. Mnogo fudbala ima u nogama Šveđanin, zna sa loptom, dao je 10 golova u ligi, ako bude zdrav iduće bi mogao i 20+.

Odlično je dijelio minute sa Kalumom Vilsonom, nekad su i zajedno bili na terenu, Englez je efikasniji, 18 golova, lični rekord, uz Kejna i Tonija sigurno najbolji engleski napadač.

A koliko je potentnosti u napadu Njukasla govori i situacija u kojoj Sent Maksiman ne igra redovno, mahom zbog povreda, a tu je i Entoni Gordon, kojeg je htio Čelsi, najbolji igrač Evertona, koji se još privikava na novu sredinu.

Dakle, Njukasl je bez prevelike pompe kupovao i ostvario dobre rezultate. Imaju novca da uzmu bilo koga, ali očigledno, plan je drugačiji. To im je donijelo i finale Liga kupa ove sezone, ali izgubili su od Junajteda 2:0.

Na ljeto sigurno slijede nove promjene u igračkom kadru, neko će morati jednom i da zamjeni četvorku pozadi, jer Liga Šampiona znači više mečeva, pa je potrebna šira rotacija. Sigurno će se tražiti opcija ili dvije u defanzivi, vjerovatno i u veznom redu, gdje, ruku na srce, osim Gimaraeša i Žoelintona ima još dobrih igrača poput Viloka, Andersona, Longstafa.. tu je i Marfi koji je ipak više ofanzivac.

Vilson i Isak su sigurni u napadu, kao i Almiron, možda će biti potreban jos jedan igrač koji napada desnom nogom sa lijevog krila, ali ne sumnjamo da će Hau i ekipa znati koji je to profil. Bez novca teško da ima rezultata, ali kada novac spojite sa jasnim planom i strateškim radom, i vjerujete u proces, onda rezultati dođu.

A Njukasl će naredne sezone sigurno probati da ostvari više od 4. mjesta, kao i da osvoji makar jedan trofej u nekom od nacionalnih kupova, jer Njukasl ne želi da bude "one season wonder"..

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније