Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Iz ugla

Н. Шофранац

08. 05. 2023. 11:13   >>  11:43

TOD BOLI

Neshvaćeni genije

Frenk Lampard je nakon 20 utakmica u kojima je ostvario samo jednu pobjedu i čak 17 poraza, od toga šest uzastopnih na klupi Čelsija, došao prekjuče do trijumfa na terenu Bornmuta i rekao da vodi svoje igrače na pivo. Zaslužili su. Šta se krije iza ove apsurdne priče? Sigurno najluđa i najpogrešnija kampanja u istoriji fudbala. Apsurdna, groteksna, neobjašnjiva. Idemo redom.

Taj isti Lampard smijenjen je prije dvije godine zbog rezultata toplo-hladno, iako je idol navijača kakvih malo ima i imao je podršku javnosti za to što je radio, prije svega lansiranje mladih igrača poput Ejbrahama, Hadson Odoija, Maunta, Tomorija. Ali njegov nasljednik Tuhel preko noći je digao ekipu iz sredine tabele u zonu LŠ i što je nevjerovatno osvojio tekuću LŠ kad to nije očekivao čak ni Abramovič. Čuvene su njegove tri pobjede nad Gvardiolom u finišu sezone. Nakon toga postali su i prvaci svijeta, a pukim čudom izmakao im je Real na Bernabéu u meču u kojem su brojeći i produžetke mogli dati dvocifren broj golova za istoriju.

Uglavnom, ekipa za vrh, iako ulaganja nisu bila ni blizu kao na početku ere Abramoviča kad je on želio da što prije osvoji svijet u svakom smislu. Ruski magnat stigao je u London 2003, odmah želio da dovede Ronaldinja, Anrija, Ševcenka, Etoa, najveće zvijezde tadašnjeg fudbala, pa kad su mu objasnili da to nije moguće doveo je Verona, Krespa, Mutua, Makelelea, Bridža i ostale, napravio svejedno sjajnu ekipu koja je odmah posla ka vrhu. Već naredne godine stigao je Murinjo, sa njim Drogba, Roben, Karvaljo, Fereira.. I titula, prva nakon 50 godina, tek druga u istoriji kluba. A onda još jedna, pa kupovi, polufinala LŠ u nizu, krenulo je sve. Po mnogima kad su stigli Ševcenko i Balak 2006 Čelsi je bio najjači tim planete. Ali to su bila ipak i inteligentna trošenja, iako je 2003. izgledalo da je Roman zalutao i da će brzo izgorjeti milijarde. U Murinju, Arnesenu i Grantu našao je ljude koji su znali šta rade. Uzgred recimo da je velika internacionalizacija Čelsija počela 1995.godine dovođenjem slavnog Ruda Gulita, i izdizanje iz jednog prosjeka, osrednjeg engleskog kluba. Naredne godine stigli su sjajni italijani Viali, Zola i Di Mateo, krenuli su već tada trofeji.

A onda su stizali Desai, Lebef, Peti, Flo, Gronkjer, Haselbank, Pojet, Ferer i mnogi drugi stranci, pa su ih zvali "ujedinjene nacije", znači znatno prije Abramoviča. Osvojili su KPK i Super kup Evrope 1998 sa Vialijem na klupi, čuveno četvrtfinale LŠ sa Barsom 2000. Već tada su ušle velike funte i ovaj klub je strahovito skočio na berzi i postao privlačan za sve. Ali Abramovič je želio da postane najveći, da osvoji sve. Ta LŠ koja je tri put izmicala sa Murinjom umalo je stigla 2008. sa Grantom ali finale baš u njegovoj Moskvi izgubljeno je na penale od nevoljenog Mančestera.

A tek 2009. sa Hidinkom u krimi polufinalu sa Barsom..Ali stiglo je kad se najmanje očekivalo 2012, serijom čuda, nešto kao Real prošle godine. I bilans Abramoviča je pet Premijer Liga, dvije Lige Evrope (s Benitezom 2013 i Sarijem 2019), dvije LŠ 2012 i 2021, svjetska titula 2022 i još mnogo kupova. Impozantno za klub koji to nikad nije mogao da sanja, ali opet na stranu magična noć u Portu uloga Čelsija u elitnom fudbalu nije bila kao npr 2005, da diktira zakone, na tržistu i na terenu.

I onda, rat u Ukrajini, Abramovič se ogradio ali uslijed pritisaka mora da ode kao "čovjek blizak Putinu". Nije se znalo šta će biti ali vrlo brzo Čelsi kupuje jedan konzorcijum na čelu sa Todom Bolijem, magnatom rodom iz Vidžinije, koji je osnivač Elbridž korporacije iz Konektikata. Tu su i velika industrija iz Santa Monike, pa Majk Volter koji je vlasnik Los Anđeles Dodžersa, i Švajcarac Vis koji je u fudbalskom smislu bio najviše upućen. Niko nije ni slutio što se sprema.

Došli su ljetos, zatekli ekipu koja je tek postala prvak svijeta i redovna u LŠ, ali rekli su da to nije dovoljno i da taj roster treba obogatiti i "oplemeniti". A onda su počeli da kupuju. U samo šest mjeseci potrošili su samo na transfere igrača 626 miliona eura, nikad viđeno u istoriji fudbala. I više ne znaju da stanu. Stigao je Enco Fernandez za 115 miliona iz Benfike, preotet na silu Liverpulu. Vesli Fofana je stigao iz Lestera za 80 miliona i niko više ne zna da objasni tu ludost. Mihajlo Mudrik je jesenas oduševio u Šahtjoru, doveli su ga za 70 miliona. Španac Kukurelja je plaćen Brajtonu 65 miliona. Sterling Sitiju 56 miliona i predstavljen kao super star. Defanzivci Badiašil iz Monaka i Kulibali iz Napolija po 40 miliona, Žoao Feliks je samo za šest mjeseci pozajmice plaćen 11 miliona Atletiku, a Zakarija Juventusu iako su svi zaboravili i da on postoji. Potom Obamejang 12 miliona Barsi, isto toliko i drugi Fofana Moldeu, Madueke iz PSV za 35 miliona i Gusto iz Liona za 30 miliona, ali platili su i tinejdžere-misterioznog Kazadeija Interu 15 miliona, Čumvuekea Aston Vili čak 20, a vunderkida iz Ekvadora Andreja Santosa su doveli za 12. Santos je sigurno veliki talenat, ali kad i gdje će da igra? Već se nameću domaći mladići poput Galagera, da ne pričam o Mauntu, Džejmsu i već pomenutim, a nakon povrede su se vratili i Kante, Koačić, Pulišić i drugi, pa je nastao bućkuriš u kojem se ne zna ko su prvotimci , ni bilo kakve konture.

Jer tu je i valjda neprikosnoveni Haverc koji je jedno vrijeme igrao fiksno sa Feliksom i Sterlingom, tu je i Ziješ koji je jedno vrijeme igrao a Mudrikom, pa su obojica iščezli.Onda i pokušaj da se iskoristi Obamejnag kao jedina devetka, akli ni to ne ide. Samo su gomilali igrače, a dali jedinog kojeg nije trebalo Žoržinja Arsenalu, kao i ljetos dva centarfora Lukaku Interu i Vernera Lajpcigu. Lukakua su treći put kupovali i to za 110 miliona nakon titule a onda ga odma vratili tamo i još ih spasili dugova kupovinom Kazadeija. Tuhel je kod njih trajao samo mjesec, pošto su željeli titulu start je ocijenjen lošim , a nakon zaista bizarnog starta u Maksimiru 6. septembra ekspresno je smijenjen.

I onda nova "genijalnost", dovode Potera iz Brajtoina toliko ubijeđeni da je to novi Gvardiola da plaćaju Brajtonu odmah 23 miliona, a njemu daju 57 miliona pa pet godina! 80 miliona bukvalno bačenih, jer sad moraju da plaćaju do 2027, a smijenili su ga već u martu nakon užasnih rezultata i igre koje nikad nije bilo. Samo su mu stizale zvijede, a on bio sve pogubljeniji, dok je Brajton svojim malim akvizicijama još više procvjetao pod De Zerbije i dva puta dmolirao bahati Čeli. Čudo je fudbal.

Onda je doveden Lampard samo da izgura do juna , ali s njim su naglo poustili, nizali su samo poraze. Protiv Reala su čak u oba meča imali i pregršt šansi, ali ko to pamti, ukupno 0:4. A u prvenstvu zakovani za 39 bodova i prije dva mjeseca je to izgledalo očajno, a sad tragikomično za šampiona svijeta koji je još uložio 700 miliona preko noći. Skoro borba za opstanak, kao bizarni šamar. Sve do velike pobjede prekjuče u Bornmutu. Sad su sapšeni, a Boli koji ovaj svijet fudbalski nije uopšte poznavao najavljuje da će ovog ljeta nastaviti pohod. Imaće brzo 50 igrača u prvom timu, već je oborio sve rekorde. Nije to samo stavljanje velikog kluba na stub ismijavanja i ono "neka troši svoje pare", već ovako potpuno obara ionako uzavrelo tržište na kojem je previše precijenjenih igrača. Samo ovo sa trenerima ruši sve zakonitosti tržišta i stvara apsurd. A ako ispadaš iz lige a nastavljaš da mašeš sa stotinama miliona i otimaš igrače ostalima onda stvaraš i stotine neprijatelja. A koliko toga pametnog je mogao uraditi i sa samo 30% ovog bačenog novca. Ozbiljna ozbiljna ludost, u ovim danima kada ćemo vidjeti najbolje što fudbal može da pruži, slučaj Čelsija ne smije proći neprimjetno, jer ova priča još nije kulminirala i ko zna kakav će joj biti kraj.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније