Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Iz ugla

Н. Шофранац

23. 02. 2023. 11:14 >> 11:17

PRVI STRANAC U BRAZILU

Misterija Anćeloti

Svi su čekali okršaj na "Enfildu", pripremanu osvetu Liverpula, a Karlo Anćeloti je opet ostavio planetu bez daha. Svugdje se prepričava takva pobjeda, a u Madridu se razmatra njegov nasljednik?! Neobična situacija, čak misteriozna. Jer čak se ne kapira dobro ko vuče tu inicijativu, Anćeloti ili upravni odbor. Evo zašto.

Fudbalski gledano Anćeloti je na vrhuncu. Osjeća se kao Bog, potpuno vlada svlačionicom, ima maksimalno povjerenje igrača i iz njih izvlači maksimum. Jedini koji je trenutno ispod nivoa je dugo nezamjenjivi Kros, zato je i ostao na klupi na "Enfildu", a nije ušao čak ni kad se povrijedio Alaba (svi očekivali rokadu s Kamavingom na lijevog beka, a Kros u sredini), i on već razmatra ponude iz Amerike i Arabije. Svi ostali čak i iznad mogućnosti. Vrijeme je stalo za igrače poput Modrića, Benzeme. Nedolazak Mbapea nije poremetio ništa, već je lansirao urugvajsko čudo Alvara Rodrigeza, odlazak Kazemira bio je šok, ali već je uveo u sistem Čuamenija i Kamavingu, riješio i problem sa Mendijem.

Posebna priča je Fede Velverde. Pričali smo ljetos da mu je Anćeloti rekao "ako ove sezone ne daš bar deset golova pocijepaću svoju trenersku diplomu", jer dao je samo jedan prošle. Sad već ima 12 golova, a tek je februar, šta reći. Igra na "Enfildu" bila je nevjerovatna. Može Liverpul imati hiljadu problema i naići će Real na puno kompletnije timove u nastavku LŠ, ali kad gubiš rano 2:0 u onakvom grotlu, protiv ekipe koja presira i želi po svaku cijenu da osveti poraze u finalima 2018. i 2022. koja su po njima izgubili skroz nepravedno, i u četvrtfinalu 2021, onda bi se mnogima prekinule noge.

Ali Real je odgovorio kao uvijek sa Vinisijusom, najboljim igračem trenutno na svijetu po Anćelotiju. Gol koji je izmislio za 2:1, i umalo još luđi za 2:2 kad se okliznuo, podsjećaju na nevjerovatni gol u polufinalu na "Etihadu" iz solo kontre kad je Siti vodio 3:1 i samo se čekalo da povede 4:1, u sred njihovih uraganskih napada. Real je nakon toga razoružao i ogolio Liverpul, sad svi kažu da su skroz naviknuti na ovakve mečeve, ali prije dolaska Anćelotija nije tako bilo.

Da podsjetimo na tri ispadanja prije dolaska Anćelotija, u osmini od Ajaksa kad su bili masakrirani, u osmini od Sitija sa dva poraza, i u polufinalu od Čelsija, ali igrački opet vrlo ubjedljivo. Sve je govorilo da će biti tako i prošle sezone, u osmini finala su bili veoma blijedi u Parizu, nadigrani i srećno poraženi 1:0, a u revanšu su i kući gubili 0:1 i Mbape je toliko lako izlazio sam na golmana da je debakl bio već spreman.

Taj kontakt Benzema-Donaruma promijenio je svijest i istoriju, krenule su čudesne "remontade" kao u 80-im godinama protiv Anderlehta, Menhengladbaha, Intera, Kelna, kad je "Bernabeu" gutao i pet golova minusa. I sad su svi revanši igrani na "Bernabeu", a ekipa se dizala iz mrtvih nakon 0:3 protiv Čelsija kad su mogli da prime deset, kao iz dva gola minusa protiv strašnog Sitija, sa Grilišom koji šutira na prazan gol u 89.minutu za tri razlike. Čudo nad čudima. Anćeloti ponavlja, a jasno je to i svima da Real sad igra puno bolje nego prošle godine.

Ekipa mnogo više vjeruje u sebe, sve je na većem nivou, i to se u utorak najbolje vidjelo. Ali i puno prije utorka, osvojili su Super kup Evrope u avgustu, prije desetak dana i svjetsku titulu uz more golova.Oborili su i rekord u prvih 12 kola lige, dobijali sve uključujući i Barsu 3:1. Reklo bi se situacija iz snova, Anćeloti sigurniji od Zevsa na svom tronu.

Tako bi bilo svugdje na svijetu, ali ne u Madridu. Već jedno vrijeme Anćeloti dobija signale da rezultati određuju sve i ako se ne posjeti Sibeles na kraju sezone da može da ide. A Sibeles je trg gdje oni slave samo dvije stvari, titulu prvaka Španije i titulu prvaka Evrope. I tu dolazimo do prvog čvora. Upravi se nije nikako dopao ubjedljiv poraz od Barse u Rijadu u finalu Super kupa, a još manje im se sviđa 8 bodova zaostatka za njom u prvenstvu. Jer nakon oktobarske pobjede Real joj je bježao i bio nezaustavljiv. Barsa dobija sve i strašno je teško sada to stići, a Florentino smatra da je Real puno bolji i da Evropa to pokazuje. I sada slijede dva paklena gostovanja na "Nou Kampu".

Već za nedjelju dana 2.marta u polufinalu kupa, meč koji je označen jednako bitnim kao ovaj na Enfildu! A već 19.marta i proljećni El Klasiko u ligi, posljednji pokušaj da se uzdrma Barsin tron, dok će 6.aprila biti revanš u Kupu Kralja. Sad su ti mečevi u prvom planu, a četvrtfinale LŠ doći će tamo 12.aprila.

Florentino obožava rad Anćelotija i osjeća se sigurnim sa njim, ali već ga je jednom smijenio na bizaran način. Naime, Anćeloti je stigao u ljeto 2013. godine umjesto nikad voljenog Murinja koji nakon tri pokušaja nije uspio donijeti toliko željenu "La Desimu". Anćeloti je uspio iz prvog pokušaja, deseta kruna stigla je nakon "Lisabonske drame" 2014, a iste sezone osvojio je i kup u finalu sa Barsom. Naredne sezone igrali su dobro, stigla i svjetska kruna, ali izgubili su mrtvu trku sa Barsom a u polufinalu LŠ izbacio ih Juventus nakon velike bitke. Barsa je osvojila tripletu u transu, Anćeloti je ponavljao da želi da nastavi, ali Florenitno nije htio da čuje i doveo je Beniteza, iako su Ronaldo, Benzema, Modrić i svi igrači bili za Anćelotija.

I on je napravio godinu pauze, prije nego što je preuzeo Bajern. Ranije se to dešavalo i sa bivšim trenerom Anćelotija Fabijom Kapelom. Došao je u Real ljeta 1996. godine kao svemoćni trener Milana. Ovojio je odmah briljantnu titulu1997. protiv favorizovane Ronaldove Barse, ali odmah se vratio u Milan. Bila je to njegova želja i lično nadmetanje sa Sakijem. Ali, Kapelo stiže deceniju kasnije opet u Real ljeta 2006. , u zlatnoj eri Ronaldinjove Barse koja je šamion svega, a Real tri godine bez ičega, u ruševinama prvih galaktikosa. Kapelo mijenja sve i opet osvaja titulu, preotevši je favozivanoj Barsi i uz gol Tamuda na Nou Kampu. I opet odlazi odmah ovaj put protiv svoje volje!

Kalderon i Mijatović su rekli da je to zbog ispadanja od Betisa u domaćem kupu, pa donekle i zbog Bajerna, ali pričalo se i o drugim stvarima, da nije dao "svoje ljude" Emersona i Roberta Karlosa. Tako je Kapelo oba puta ostao samo godinu i pored uspjeha, da li će i Anćeloti ostati oba puta samo dvije godine i pored čuda koja pravi?!

Bilo bilo bi to pravo prokletstvo i apsurd , a sve drugo veliki rizik. Ali, on ima ugovor još samo godinu, do 2024, i ranije je najavio da će tada završiti karijeru. Ali, sad je stigla ponuda za selektora Brazila i to mu se mnogo sviđa. Odmah je pitao može li do 2024, ali rekli su mu  najkasnije od juna 2023, jer od decembra su bez selektora. Brazil čeka svjetsku titulu čak 24 godine, a ima strašne igrače, neke od njih Anćeloti trenira i sad (Vinisijus, Rodrigo, Militao), mnoge druge dobro zna poput Markinjosa, Tijaga Silve, Rišarlisona, Kazemira, itd. I voli takve izazove, prekinuti post najsupješnije selekcjie "penakamepao". Isto tako on je čovjek od riječi i ne želi da ostavi Real na cjedilu. Kako su  upozorili oni njega tako je i on njih, da postoji ova ponuda. Neće on naglo otići, ali čisto da znaju i da eventualno traže nasljednika. Zvanično i uprava želi da on ostane, i on sam to želi još godinu, znači vole se, ali ipak traže nasljednika. I to je ta misterija.

Kad Marka i As o tome pišu to dosta govori, i poznati Rudi Galeti iz Pariza o tome je juče pisao i očito da je to proces koji je krenuo. Piše se o tri njemačka stručnjaka, Tuhelu, Klopu i Nagelsmanu koje veoma cijene i koji su u trendu, a znamo da je od njih slobodan samo Tuhel. Onda ponovo o Zidanu (koji je moguća alternativa i za Brazil) i pogotovo o legendi kluba Raulu koji vodi sjajno filijalu Real Kastilju i blizu je ulaska u Drugu ligu.

Dakle, u suštini trka Tuhel-Raul. Njemac je baš dobro viđen, ali Florentino ima slabost na Raula, vidi u njemu novog Zidana, navodno mu je čak i obećao, ali od 2024.godine, prije ovog presinga Brazila na Anćelotija. I sad se lome koplja, malo je i trka sa vremenom. Ako je Real najtrofejniji klub planete onda je Brazil reprezentacija. Ali tamo je prava depresija nakon novog brodoloma protiv Hrvatske, Nejmar najavio oproštaj, svi su bili ubijeđeni da osvajaju u Kataru, a sad se pitaju hoće li ikad više, i još gledaju ovakvo slavlje Argentinaca kao najgoru kaznu. Predsjednik saveza Ednaldo Rodrigez, bivši političar, kaže da sad mora doći selektor koji će ujediniti čitavu zemlju, a u Brazilu više takvog nemaju.

Potrošili su svoje velikane Zagala, Alberta Pareiru i Skolarija vraćajući ih više puta na klupu, ali titule nema od 2002. Sad bi jedino mogao Abel Fereira koji trenutno vodi jaki Palmeiras, ali kaže da on ima previše problema van terena. I da je vrijeme da dođe stranac, da se probije ta istorijska barijera. Brazil su vodili samo Brazilci, osim bizarnih slučajeva Portugalca Koste 1944 i Argentinca Filipa Nunjesa 1965 koji su vodili samo po jednu utakmicu. To je bila svetinja, ali sad su svi uvjereni da može da vodi jedino Anćeloti. I zato su toliko uporni, insistiraju i ubrzo dolaze u Madrid na pregovore.

Ednaldo ne želi da to bude uz konflikt sa Realom i plaćanje klauzule, već želi prijateljski dogovor, a isto želi i Anćeloti. I u ovom trenutku, iako je slavljen nakon istorijske petice na "Enfildu", iako bi zaista i želio da odradi još jednu sezonu, sve upućuje da će on ubrzo preuzeti Brazil, a prije kraja ove sezone se znati lider novog kursa Reala. Nekad se i nelogične stvari jednostavno događaju, a Karleto izgleda već ima u glavi Kopa Ameriku 2024 i pogotov američki Mundijal 2026. Jedino što mu je ostalo da osvoji.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније