Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Iz ugla

Н. Шофранац

13. 02. 2023. 12:00   >>  12:26

SVAKOG DANA MEGA DERBI

Povratak super fudbala

Ne treba trošiti puno riječi o nokaut fazi Lige Šampiona, ali i fantastičnom četvrtku koji donosi čak 16 izuzetnih plej of mečeva u dva preostala evropska takmičenja. Evo u najkraćem opisa derbi susreta.

Utorak, PSŽ-Bajern. Apsolutni derbi, OK koral za oba tima.

Finale 2020, pripalo Bajernu golom Komana, a samo 7 mjeseci kasnije četvrtfinale u kojima je uvijek slavio gost, a PSŽ prošao veoma srećno i na osnovu pravila koje više ne postoji. Ali kakav fudbal je viđen u svim tim mečevima, atomski. I ostalo je neraščišćenih računa. Bajern je igrao puno organizovaniji fudbal, sa mnogo šansi, ali su imali dva bauka, Mbapea i Nejmara. A sad je tu i Mesi, osvajač Mundijala. Evo kakva je tačno situacija pred meč u Parizu.

PSŽ se klima od Nove godine umjesto da je iskoristio veliki talas forme i euforije Mesija, Mbapea i Hakimija sa Mundijala. Lens koji je tada bio najbliži pokosio ih je 3:1, a u posljednjih pet dana brodolom. Marselj ih je izbacio iz kupa u najvećem klasiku Francuske, a prekjuče Monako 3:1 u ligi, i to su dobro prošli. Mbape ne igra, biće u Minhenu, Mesi je za sjutra najavljen, on je u dobroj formi, ali igraće pod injekcijama. Mora se očekivati čudo od njega i Nejmara, ali i da Gotje pogodi sredinu gdje su mnogi van stroja.

Tu bi morao da ima dva stuba, Veratija i Fabiana Ruiza, pa i Renata Sančeza kojeg su ljetos preoteli u zadnji čas Milanu, ali on je stalno rotirao i čini se da nije napravio koheziju. Da li ce je pojačati u 4-4-2 ili ce ostati 4-3-3, gdje obično Soler mijenja neku od zvijezda, a u posljednje vrijeme i mladi Eketike ili Zair? Hakimi bi mogao biti igrač prevage, da makar neku prednost steknu kao protiv Reala prošle godine. Ne smiju opet da ispadnu u osmini, bila bi katastrofa. Ali sami su krivi sto su dva puta remizirali sa Benfikom i na kraju joj u 96.minutu posljednjeg kola prepustili prvo mjesto. I Benfika sad igra sa Brižom.

Bajern stiže u boljem momentu. I oni su imali tri iritantna remija nakon pauze, Berlin i Dortmund su im bukvalno za vratom, ali sad opet prave goleade. Nagelsman zna da je ovo meč godine, ako PSŽ nema Mbapea onda Bajern nema Manea. Veliko pojačanje iz Liverpula povrijedio se prije SP, vraća se za dvije sedmice, biće i on tu za revanš. Sjutra bi valjao mnogo, a nisu jos doveli zamijenika Levandovskog, pa u špicu dominira Kamerunac Čupo Moting, koji i daje golove, a dosao je baš iz PSŽ-a prije tri godine.

Zanimljivo, tamo je bio potpuno zanemaren, htjeli su da ga prodaju Kinezima, nije ni stavljen na listu za nokaut fazu 2020. Ali stigla je korona, pa se igralo tek u avgustu, Kavani je otišao i on se našao na novoj listi, sudbina je htjela da ih baš on spasi u finišu protiv Atalante i da uđu u finale sa Bajernom. Nakon finala upravo prelazi u Bajern, a kako se Levandovski povrijedio tačno pred cetvrtfinale protiv PSŽ-a on je igrao i dao gol u oba meča! U Parizu za pobjedu, ali nedovoljno. 

Nema ni slavnog Nojera na golu, ali doveden je Zomer, nema ni Mazrauija zbog problema sa srcem, a kakav bi bio duel sa zemljakom Hakimijem. Sad je u prvenstvu bio kažnjen Kimih pa je vratio Gnabrija u sredinu i postavio stepenasti sistem 3-3-2-2 sa vjecnim Milerom i Čupo Motingom u spicu. Ideja je bila da Sane i Gnabri budu paklena krila kao nekad Roben i Riberi, sa Komanom kao džokerom. Ali brzi proboj Musjale, univerzalnost Manea, kao i uticaj najbržeg igrača svijeta Dejvisa učinili su da Negelsman stalno mijenja formaciju. Sad je Gnabrija stavio u liniji sa Goreckom, ali gotovo sigurno vraća Kimiha sjutra. Veliko pojačanje je Kanselo iz Sitija, koristi ga lijevo i što vise prema naprijed, ali teško je vjerovati da će se opet odreći Dejvisa protiv Hakimija, Kanselo može i desno. I da li opet odbrana u troje, kao sada Pavar-Upamekano-De Liht? Jasno je da su brojeći i Mazrauija uložili mnogo više u odbranu posljednjih par godina, a Kejna nisu uspjeli privući. Ali Bajern je sada i pomalo mističan i ima puno vise opcija od domaćina. Pariz još jednom otvara proljeće, kao PSŽ-Čelsi 2015, opet PSŽ-Čelsi 2016, pa PSŽ-Barsa 2017, i prošle godine PSŽ-Real.

Dortmund-Čelsi, srijeda.

Svi mogući kontrasti u jednom dvomeču. Dortmund jeste šampion 1997 i finalista 2013, generalno u ravni sa Čelsijem koji je osvojio 2012 i 2021, ali trenutno dva svijeta. Dortmund je posljednjih godina valorizovao i sjajno prodao igrače poput Perisića, Gecea, Sahina, Kagavu, Levandovskog, Obamejanga, Mkitarijana, Gindogana, Dembelea, Halanda, Sanča, Azara i mnoge druge.

Svi znaju za transfer Halanda, ali i Dembelea su uzeli iz Rena, samo godinu je igrao za njih, pa ga prodali Barsi za 110 miliona. I tako vječno. Sad imaju super talenta Mukoka koji ima 18 godina, Belingem sa 19 je već as i velika želja Reala i Liverpula, ali slično i Reina, i sve bolji Englez Bino Gitens koji takođe ima 18, pa Holanđanin Malen i oporavljeni strijelac Aler kojeg je jesenas mijenjao Modest. Razigrali su se opet Brant i Rojs, uz takođe iskusne Emre Džana, Sloterbeka i Gereira, imaju šest pobjeda u nizu i opet su spektakl za oči.

Stiže im Čelsi koji pobjedu nema ni za lijek. Vraćaju im se polako igrači, ali vozovi prolaze, nakon 700 miliona potršenih ljetos i zimus. Ono što može da hrabri Potera je dobar filing između mladih asova, Enca Fernandesa i Žoaa Feliksa, koji su se brzo razumjeli.

Enco je bio najbolji mladi igrač Mundijala. On je probao da poveže Ziješa i Mudrika na dva boka, ali talenat iz Ukrajine još nije bljesnuo. Haverc lažna devetka, ne igra Obamejang koji je uopravo u Dortmundu bio kralj, nema Pulišića, ali ni zlata vrijednih vezista Kantea i Kovačića, koji bi sa Encom i Mauntom činili bedom. Ne igra ni preskupi Kulibali, već sa kapitenom Tijagom Silvom sada igra Badijašil.

Potpuna marmelada, nesređena, a na papiru nevjerovatna ekipa, do revanša može biti više reda, ali Dortmund sada mora da napadne ove milijarde.

Zanimljivo, ako će u utorak alternativa biti isto fascinantni Milan - Totenhem, u srijedu je to zaostali super meč za vrh Premijer lige Arsenal - Siti

Četvrtak Barselona - Mančester

Dan okršaja drugoplasiranih iz LE, sa trećeplasiranim iz LŠ. Prošle godine je to ovu rundu učinilo najboljom u sezoni.Barsa je tada izbacila napoli, koji sada hara, a slično je i sada. Barsa je ubjedljivi lider u Španiji, ali je ponovo bila treća i preseleila se u niže takmičenje. Mančester je u velikom procvatu u Engleskoj, u finalu Liga kupa za 13 dana sa Njukaslom, treći na tabeli i ne daleko od vrha, ali je ipak ostao iza Sosijedada jesena i mora da igra 1/16 finala.

Tako imamo jedan Ferencvaroš-(svak ačasrt dobili Monako) koji je već u osmini finala, iako ga je Zvezda deklasirala, a velikani Barsa i Junajted se bore za to i jedan će da isapdne.

Ovo je bilo finale KPK 1991. godine kada je Ferfuson salvio protiv Krojfa 2:1, ali Fergi zato pamti dva finala LŠ koje je vrlo ubjedljivo izgubio od Krojforvog nasljednika Gvardiole, u Timu i Lonodnu. Tada je reko da je Barsa najbolji tim..

koji je vidio u životu, bio je to vrhunac ere Mesija, Ćavija i Injeste, objektivno tri Zlatne lopte, iako ih je dobijao samo Mesi. Pamte se i dva strašna meča u grupi 1998/99, oba završena 3:3, a te sezone Mančester osvojio sve, kao i četvrtfinale 2019 koje je Barsa glatko dobila, ali prokockala sve protiv Liverpula.

Ovakav klasik daće puno sjaja ovom takmičenju, Barsa možda više misli na titulu sa 11 bodova više od prvaka svijeta Reala, pa čak i na polufinale kupa s Realom 1.marta kod kuće, jer imaju šansu da im uzmu direktno sva tri trofeja u Španiji. Ali Ćavi zna da i u Evropi mora konačno da zablista, i da ne može vječno doživljavati debakle od Bajerna. Navijači žele ovu pobjedu. Levandovski je simbol svega u 35.godini, i sinoć je namjestio gol sjajnom Pedriju za važnu pobjedu u Viljarealu, a brza krila poput Dembelea, Fatija, Rafinje koriste veliki teren i otvaraju odbrane. Uz bisere Pedrija i Gavija tu su De Jong i odlazeći Buskec, Kesi ne igra puno i već dogovara sa Interom, vidio je da je Ćavi bio na pragu da dovede odličnog Amrabata iz Fiorentine i koliko (ne) vjeruje u njega.

Priča se puno o povratku Mesija na ljeto, ali sad ćemo vidjeti koliko to vrijedi protiv ekipe Ten Haga. Mančester je ipak izašao dobro iz dva rata sa Lidsom, vratio se čak i Sančo, a uz razigranog Rašforda koji je u životnoj formi i Marsijala koji ga prati, opet je juče pogodio novi biser Argentine Garnaćo. Kad bi još i Entoni pokazao klasu, napad bi bio ubojit, doveli su i klasičnu devetku Veghorsta. Ima problema sa povredama, skroz van stroja Eriksen i Van De Bek koji su operisani, imao je taj crveni karton Kazemiro, ali on će igrati i za njega ovo je El Klasiko.

Da zamijeni Eriksena doveden je Zabicer iz Bajerna, uglavnom opcija imaju dosta i neki im čak daju dobre šanse protiv Barse, u već prozvanom finalu prije finala. Ovaj dvomeč konzumiraće se u 7 dana i za očekivati je puno šansi i golova. Ko prođe kotiran je i da osvoji LE, iako to može biti relativno. U LŠ za velikog favorita se smatra Siti, onda idu direktni rivali Bajern i PSŽ, potom zajedno Napoli, Real i Liverpul, nešto iza Čelsi, pa onda Totenhem, Dortmund, Inter.. Veliki mečevi mogu da počnu, magični fudbal od sjutra se vraća nakon Katara 2022.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније