Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Iz ugla

[ N. Šofranac ]

08. 12. 2022. 13:49 >> 14:00

PARTIZAN - C. ZVEZDA

Prvi "vječiti derbi" drma Evropu

Osmi decembar toliko specifičan, osim po Leriju Birdu takođe i po tužnim događajima, umro jedan od najvećih asova Evrope svih vremena Mirza Delibašić, ubijen najveci muzičar u istoriji Džon Lenon. Takođe Zvezda postala prvak svijeta u fudbalu, a večeras ulazi u istoriju i prvi "vječiti derbi" u bilo kojem sportu pod evropskim nebom.

Nije se nikad desilo u košarci, iako je Partizan naprimjer igrao finale tada moćnog Kupa Koraća protiv Bosne 1978, i to u Banjaluci. Taj pakleni Ju derbi dobili su 107:102, a samo četiri dana kasnije, Bosna ih je dobila u Beogradu i uzela prvu titulu šampiona. Tako je naredne godine Bosna donijela Jugoslaviji prvu titulu prvaka Evrope, a Partizan te 1979. osvojio i titulu i kup, a uz to još jedan Kup Koraća pobjedivši u finalu u Pioniru italijanski Rijeti sa 40 poena Kićanovica, na deset godina od smrti samog Radivoja Koraća po kojem se takmičenje zvalo.

A deceniju kasnije, u polufinalu Kupa Koraća Partizan je u novom Ju derbiju savladao u dvomeču Zadar, a u finalu protiv Kantua osvojio treći put taj pehar. Zvezda je te sezone 1988/89 igrala u tom istom takmičenju sa Slavnićem na klupi, u prvenstvu dobila iznenđujuće oba derbija protiv Partizana, ali potom izgubila od njih 2:1 u polufinalu plej ofa, a u Kupu Koraća nije dogurala tako daleko. Potom, kad se Evroliga proširila na tri-četiri kluba iz iste zemlje nije se poklopilo da budu tu u isto vrijeme, osim 2013/14 kad je Zvezda počinjala svoju eru, a Partizan se opraštao na osam godina, ali nisu se sreli jer tada nije bila jedinstvena grupa kao sada, a te sezone su Hrvatski klubovi čak spriječili i njihov sudar u ABA finalu.

I sada se konačno dešava. Nakon prošlogodišnjeg rata u poznom junu Zvezda je to izborila na terenu, a Partizan uskočio umjesto Rusa. Sve najave su bile da je Partizan puno bliži da se bori za Top 8 od Zvezde, tako je i izgledalo do novembarskih prozora. A onda Duškovih sedam pobjeda u nizu, uključujući i prvi ABA derbi i veliki zaokret u Evropi, Zvezda je uraganski pretekla Partizan i stiže puna optimizma (5-6, 4-7). Sjećanje na sedam uzastopnih pobjeda s Dejanom Radonjićem 2016/17 i ciljanje novog rekorda.

Koliko je ovaj meč bitan za čitav projekat Partizana, za sve buduće snove, Žoc je dobio pozive velikana iz cijele Evrope koji dolaze da to vide. Oboriće se brojni rekordi, koliko god bude derbija ove sezone (moguće čak više od 15?!) ovaj će ostati da se dugo pamti.

U principu, kad je Milan prvi put izbacio Inter u polufinalu LŠ 2003 znao je tačno da je to za vijek vijekova, što god da se u budućnosti desi. A domaći teren ogroman faktor, što u bivšoj državi nije bio slučaj, navijalo se obostrano uvijek. Prošle sezone Zvezda je ubjedljivo dobila kao domaćin u ABA, a onda u Areni čudom izbjegla poraz veći od tih 15 razlike na kraju. Pa u finalu plej ofa 3:2 za Zvezdu sa svim pobjedama domaćina, Partizan u četvrtom meču vodio 40 razlike. Isto je bilo i prije deset dana u Pioniru, a i večeras djeluje da će biti strašno teško za gosta, osim ako se duh Jugovića ne probudi na ovaj dan.

Evroliga je istakla kao ključan duel plejmejkera, Egzuma i Vildoze, kao đto se vidi na njihovom sajtu. Sa Kampacom na horizontu. Žoc protiv Duška, kao u doba romantike, u sjajnim jugoslovenskim finalima krajem 80-ih koja je dobijao ovaj drugi, u žutom dresu. Spektakl u noći pred kosmička četvrtfinala Mundijala..

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније