Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Iz ugla

[ Nebojša Šofranac ]

08. 12. 2022. 13:01 >> 13:02

VJEČNI 33

Kralj Bostona, najveći bijeli as ikada

Peđa Stojaković je ispričao nakon jednog teškog poraza Indijane 2006.godine kada su šutirali trojke samo 15% da je sjutradan na trening došao predsjednik Leri Bird, koji je kao trener ovog kluba umalo izbacio Džordanov Čikago 1998. u sedam mečeva finala Istoka tokom "Last Dance". Bio je u pantalonama i cipelama, uzeo je loptu i pred svima šutirao trojke 20/20, i bez riječi otišao. Imao je 50 godina.

Tokom ljeta 1992. najveći "Drim Tim" se spremao za Olimpijadu i igrao meč protiv najboljih igrača koledža. Buduća zvijezda Kris Veber je čuvao Birda, bio na mukama, iako se Leri tog ljeta opraštao, imao već ogromne muke sa leđima. U jednom momentu umjesto njega uzeo ga je Rodni Rodžers. Nakon jednog promašaja Birda, Rodžers mu je rekao: Ej Leri, ne možeš da pogodiš od 1984". Veber kaže da je u tom momentu vidio Medžika kako vrti glavom, kao da je tačno znao šta će se desiti.

U narednom napadu Medžik daje loptu Birdu koji je rekao Rdžersu da će ga driblati u lijevu stranu i odatle dati koš, što se i desilo. U narednih devet napada Medžik je stalno davao loptu Birdu i on je dao 20 uzastopnih poena, a svaki put mu je glasno rekao što će uraditi.

Rodžers je onda zamijenjen a Bird mu je viknuo "Ej Rodni, izgledaš kao da si rođen 1984" (8 godina).

Meč 1987. godine Boston-Čikago. Iznenađujuće Birda čuva Ben Poket koji nije nikad igrao. Za šest minuta Bird daje čak 22 poena. Prolazi pored klupe Čikaga i dobacuje Dagu Kolinsu: "Ben Poket? Ma zaista? Ajde ne zezaj me, gdje ti je onaj Majkl?"

Džon Stokton je bio sjajni ruki 1984. u Juti i sjeća se duela sa šampionskim Bostonom kod kuće: "Svi smo znali da moramo da zaustavimo Birda, bilo je pravo grotlo u dvorani. A on na zagrijavanju kaže "imam osjećaj da ću vam danas dati 43 poena". Na kraju treće cetvrtine već je dao 43, tražio zamjenu i otišao"..

Proljeće 1983, taksista iz Los Anđelesa vozi omraženog Lerija Birda, dan uoči derbija sa Lejkersima. Stigli su na omiljeno basket igralište i Bird mu kaže: "Ostani ovdje par sati, isplatiće ti se". Taksista je prisustvovao basketu 1 na 1. Bird je izazvao sve prisutne u 10 dolara, a bilo je mnogo basketaša i koledž igrača. Nije niko uspio da ga dobije, dobio je u nizu 35 duela. Onda je ušao u taksi i rekao: "Ovih 350 dolara su za tebe. Danas si vidio pravog kralja Los Anđelesa, a to nije Medžik"..

Neke od beskrajnih anegdota za 66. rođendan najvećeg bijelog igrača svih vremena. Ili kako bi on rekao dva puta 33. Vječno 33.

Specifican je baš 8.decembar. Rođen (po našem vremenu) Leri Bird, umro Mirza Delibašić, ubijen najveći muzicar svih vremena Džon Lenon, Zvezda postala šampion svijeta u fudbalu, a biće odigran prvi vječiti derbi u košarci pod nebom Evrope.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније