Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Iz ugla

[ Nebojša Šofranac, TVCG ]

14. 11. 2022. 08:50   >>  08:49 1

AGONIJA MEGA ZVIJEZDE

Ronaldo, kako se došlo do ove tačke?

Obećao je da će pričati i to je uradio. Čekalo se samo da završi posljednji meč u 2022. na terenu Fulama i odmah je učinio da se ne priča o sjajnom golu Argentinskog čuda Garnaca, već o njemu. I to, jedna prava bomba.

Ronaldo je dugo ćutao, a puno toga ga je tištilo mjesecima. Sada kad ide u komfor zonu (selekciju Portugala) i za nekoliko dana igra na Mundijalu protiv Urugvaja, Gane i Koreje, želio je da ispuca sve po Mančesteru i defakto zatvori vrata "matičnom" klubu. Klubu u koji je stigao sa samo 18 godina i pisao njegovu istoriju.

U pitanju je video intervju koji je dao Pirsu Morganu i koji će se emitovati večeras u terminu "Monday Night", ali Sun je odmah sinoć anticipirao ekskluzivno nekoliko segmenata. U osnovi kaže da ga je Mančester izdao, da je sutuacija nepodnošljiva, da je pukao odnos sa trenerom Ten Hagom koji ga ne poštuje i da samim tim on ne poštuje njega. Kaže takođe da nije samo Ten Hag, već i tri osobe iz uprave koji ga ne žele u klubu, i to ne samo ove sezone, već i prošle. Potom pominje Runija sa kojim je nekad ovdje igrao i osvojio sve. Kaže da ne zna zašto ga toliko kritikuje, možda zato što odavno više ne igra, a on igra na visokom nivou. Runi je inače čak mlađi od Ronalda, a kad je stigao u Mančester bio je čak bolji od Portugalca prve dvije godine i zvijezda tima, prije nego što je Ronaldo eksplodirao u sezoni 2006/07 i tri godine dominirao, a onda Runi njegovim odlaskom odigrao najbolju sezonu 2009/10. Njihov odnos veoma se pokvario u četvrtfinalu SP 2006 Engleska-Portugal kad je Ronaldo izdejstvovao isključenje Runija i potom namignuo. Tu se izgubilo povjerenje, iako su potom osvojili sve.

Na kraju, Ronaldo kaže da Mančester više nije veliki klub, da su samo nazadovali od odlaska velikog Fergusona. Navodi i primjer Ragnika koji ga je trenirao prošle sezone s lošim rezultatima, kaže da nije ni čuo za njega i pita se kako on koji nije znao ni da bude trener može da bude šef u Mančesteru i donosi odluke. Tu bi se s njim složili Maldini i Boban. A da Mančester nije veliki klub iako njihova istorija to nalaže složio bi se Ibrahimović. Nedavno je prčao da se strašno razočarao kad je bio tamo, kad se oprostio Runi umjesto da mu naprave statuu oni su već sjutradan uklonili njegov ormar i sve što je ostalo za njim. A jednom su mu odbili od plate što je popio sok iz klupskog frizidera, nestvarni maniri provincijskog kluba. Rekao je da je to mali klub po stilu u odnosu na Milan i Barsu. A prije deceniju-dvije bio je čak najveći svjetski brend, ispred Reala i Milana u Aziji i Americi.

Ronaldo je zaključio time što smatra da su ga povrijedili igrački i ljudski, da su jedino navijači na njegovoj strani i da sve ovo radi zbog njih, da je sad pravi momenat. Kaže i da je imao tragediju sa svojom malom ćerkom ljetos, da je u julu želio da bude uz nju kad je bila bolesna, ali da u Mančesteru nisu htjeli da mu pomognu već su ga optuživali da izbjegava pripreme za sezonu. I zaista, Ten Hag je stalno govorio da je preskočio pripreme i želio da ode.

Ok, skroz iskompromitovana situacija, u trenutku kad Mančester ulaže i pokušava po svaku cijenu da se vrati u vrh nakon deset godina. Dovođenjem šampionskih komada Reala (Ronaldo, Varan i senzacionalno Kazemiro), sa asovima poput Eriksena i Bruna, sa Malasijom, i pogotovo mladim ofanzivcima poput Sanca, Elange, Rasforda i sada već izuzetnog Garnaca, uz takođe povratak Marsijala. Bilo je zato bljeskova ali i stalnih padova kao protiv Vile prošlog vikenda. Pozicija u prvenstvu nije sjajna, a u LE su ipak završili iza Sosijedada pa će morati u plej of i to sa Barselonom, s kojom su igrali velika finala LS 2009 i 2011. Očito da je procjena kluba takva da je Ronaldo višak i smetnja, da u tome podržavaju Ten Haga, ali zašto su ga onda dovodili ljeta 2021. i dali mu toliku platu? Da bi podigli moral navijača ili samo da bi izbjegli poniženje da ode u Siti kako je dan ranije najavljeno?

Na stranu čak i Mancester i skrnavljenje svijetle zajedničke istorije, ovdje se mora reći da je problem dublji. Kako je uopšte svjetski fudbal dozvolio da ikona i osvajač pet Zlatnih lopti, vlasnik toliko rekorda u fudbalu, dođe u ovakvu situaciju? Kako sada naći način da u stilu završi karijeru, osim da to bude kod šeika u Kataru?

Lutanje je počelo još ljeta 2018. kad je onako otišao iz Reala i prestao da bude više pominjan u tom klubu, a za tri godine u Juventusu taj klub se samo spuštao, nikad više ni blizu da napadne LS, a nakon devet titula počeli su da nižu četvrta mjesta. Pogotovo je ružan bio način na koji je napustio Juve, ostavivši ih bez vremena da reaguju. Ali vrhunac je bio ovog ljeta. Opsesija da nastavi nakon dvije decenije da igra u LS i pokušaji da se nudi klubovima koji su u njoj. Prvo ga je decidno i javno odbio Bajern, iako je ostao bez Levandovskog i sada im igra Cupo Motan. Onda su ga redom odbijali Čelsi, Siti, pa Atletiko i Real koji je ostao bez viđenog Mbapea, pa PSŽ iako ga je mogao spojiti istorijski sa Mesijem, a onda Milan, Inter i Napoli, iako je De Laurentis imao iskusenje, na kraju čak i Dortmund koji se okrenuo mladima, i čak njegov baš matični Sporting što je bio vrhunac svega. Čak je trener Ruben Amorim 31. avgusta rekao da podnosi ostavku ako dođe Ronaldo.

Kako je to moguće? Da ga 12 klubova odbije, u 38. godini da, ali znajući da još može da donese golove i pogotovo ogromni marketing. Da li se sve to duguje njegovim karakternim limitima i negativnom uticaju na ekipu zbog ogromnog ega? Nemoguće da su baš svi izabrali istu liniju, čak u trenutku kad je finansijski operacija bila sasvim podnošljiva. Ovako nešto se ne pamti. Zamislite u ovakvoj situaciji Pelea, Maradonu, Di Stefana, Mesija. Ali i puno manje zvijezde. Situacija do koje se nije smjelo doći, ali koja puno puno može da nauči. Kakav će biti kraj priče ostaje da se vidi, ali sigurno je da će u Kataru biti jedan super motivisani Ronaldo. Tu je za sada nedodirljiv kod Santosa iako se uveliko nameću Zota, Leao i trojica Silva. Svi čekaju Mesija i Last Dance, sad će se čekati i Ronaldo.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније