Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Iz ugla

15. 09. 2022. 13:32 >> 13:32

SEPTEMBAR VIRTUOZA

Kaneljo-Triple G, trilogija

Još jednom su uspjeli da zapale bokserski svijet i obore rekorde na pay per view televizijama. Alvarez-Golovkin treći put, isto mjesto - T-Mobile Arena Las Vegas, isti termin-sredina septembra.

Piše: Nebojša Šofranac

U doba renesanse teške kategorije, kad smo vidjeli fantastičnu trilogiju Fjuri-Vajlder, a potom i dvije paklene borbe Usik-Dzosua, pa sad slijede i mečevi za ujedinjenje, ovaj septembarski termin uvijek je namijenjen virtuozima veltera ili srednje kategorije, najboljim borcima pound for pound.

U ovom terminu se organizovao meč decenije 1999. godine do tada neporaženih šampiona Dela Hoja-Trinidad, potom Dela Hoja-Vargas, Pakjao-Markes i mnogi drugi, trebao je i meč vijeka Mejveder-Pakjao, ali nakon bezbroj odlaganja desio se u maju 2015, a 2017. godine prvi iščekivani sudar Kanelja Alvareza i Genadija Golovkina. U tom momentu najbolje što je boks imao, Kaneljo kao Meksikanac meteorskog uspona čiji je jedini poraz u životu bio od čuvenog i nepobijeđenog "Money" Flojda 2013, a Kazahstanac Golovkin kao ratnik teške životne priče koji je imao sve trijumfe i branio titulu sa već punih 35 godina.

U tom momentu bio je još uvijek izuzetno moćan i brz, pa su ga smatrali blagim favoritom protiv Meksikanca, koji je imao ogromnu podršku u Las Vegasu, kao da je meč u Meksiko Sitiju.

Bio je to izuzetan duel, 12 paklenih rundi, a sve analize su pokazale da je Golovkin bio bolji, čak da je 10 rundi bilo u njegovu korist. Ipak, jedan sudija dao mu je tijesnu pobjedu 115:113, jedan neriješeno 114:114, a u istoriju je otisao scorecard sudije Adelajda koji je bodovao čak 118:110 za Kanelja, nešto van pameti, tako da su mu zviždali, čak i Meksički navijači?!

Dakle, bilo je neriješeno i Golovkin je zadržao pojaseve, ali bilo je jasno da će ići odmah novi meč da se sve riješi. Bio je planiran za maj 2018. Međutim, Kaneljo je uhvaćen u dopingu i to tada kod atletičara popularnom klenbuterolu, pa je dobio šest mjeseci suspenzije. Taman da se zakaže tačno godinu nakon prvog duela, 16. septembra 2018, opet u istoj areni.

Golovkin je već imao 36, Kaneljo 28, ali opet se vjerovalo da je Kazahstanac favorit jer je imao beskrajnu želju da ispravi sudijsku nepravdu iz prethodne godine. I viđen je gotovo isti meč, opet su stručnjaci ubijeđeni da je Golovkin dobio, zadao je 32 čista udarca više, ali sudije su nagradile snagu udaraca Kanelja u ukupnom obracunu. Dvojica su mu dala minimalnu pobjedu, jedan je bodovao neriješeno, i tako je Kaneljo uzeo slavu i sve pojaseve.

Prošle su četiri godine, Kaneljo je imao izuzetne odbrane, dolazi je i u našu Boku, bio je nepobjediv, sve dok maja ove godine nije glatko izgubio meč od Rusa Dmitrija Bivola, kada je pokusao da se popne u polutešku i dokopa svoje šeste titule šampiona svijeta. Pokazalo se da taj skok nije ni za njega lak, pa se brzo vratio u super srednju i zakazao ovaj treći čin sa Golovkinom znajući da će biti magnet za planetu.

Golovkin je u međuvremenu napunio 40 godina, po mišljenju mnogih nije više ona zvijer koju smo znali. Proljetos je u Japanskoj Saitami, na punom stadionu, pobjedio domaćeg boksera Muratu, ali imao je velikih problema. Sad su brzina, silina, eksplozivnost apsolutno na strani Kanelja koji ima 32 godine, i objektivno je veliki favorit, za razliku od prve dvije borbe. Iako je izgubio od Bivola u poluteskoj, on drži i dalje sve pojaseve super srednje, WBC, WBA, WBO i IBF, i svi će preksjutra biti na kocki. Veliko čudo bi bilo da mu ih sada oduzme Golovkin, ali čuda se događaju. Golovkin je jedina dva meča u Las Vegasu imao upravo sa Kaneljom, dok je Meksikanac od senzacionalne pobjede nad Portorikancem Sezarom Kotom 2010. godine kad je imao tek 20, boksovao čak 17 puta ovđe i osjeća se kao kod kuće. Imaće opet podršku fudbalskih fanatikosa iz svoje zemlje, kao i Nevade.

Golovkin zna da ako izgubi da će to biti kraj karijere i velikih zarada. Da bi produžio bajku isao je na pripreme u planine iznad Najrobija, gđe idu Kenijski dugoprugasi pred velika takmičenja kao i slavni njemački alpinista Mesner. Njegova nada su prvih šest rundi, gđe bi mogao iznenaditi i eventualno nokautirati Kaneljo. Ovo je sada bas lično između njih, puno više nego prva dva puta. I zato svi čekaju, posljednji ples...

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније