Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Iz ugla

Nebojša Šofranac

28. 06. 2022. 18:54 >> 18:52
1

VIMBLDON I KOVID

N.Šofranac: Zavrzlama bez kraja

Scenario kataklizme na ovogodišnjem Vimbldonu. Nema prve dvojice na ATP listi što se nikad nije desilo u dugoj istoriji, nema bodovanja, a sad nema dvojice favorita iz sjenke. Zbog kovida. E da, uslijed političkih borbi te sukoba sa ATP-om na koji su organizatori odgovorili s najvećim nagradama u istoriji ovog sporta, zaboravili su da postave kovid protokol?!

Nema ga, ne postoji. Testovi nisu obavezni i svako može slobodno da izađe na teren. U slučaju Ćilića bili su jači simptomi, izolovao se i pokušao da se oporavi, ali nije uspio i onda objelodanio da je pozitivan. Finalista 2017., sad je bio u polufinalu Rolan Garosa pa se očekivalo puno, trebao je biti ozbiljna prepreka Nadalu u osmini.

A onda se desio Beretini. Finalista prošle godine, osvajač Štutgarta i Kvinsa nedavno, u prajmu karijere, svi su ga stavljali u top 3 favorita, a mnogi i ispred Nadala s kojim je trebao igrati u polufinalu. On je koliko jutros pisao da jedva čeka da igra sa Garinom. Imao je lakše simptome prehlade od vikenda, prvi test negativan, osjećao se dobro, ali kaže da je osjećao odgovornost zbog svih da uradi danas novi test, niko ga nije tjerao. Bio je pozitivan i on je to odmah objavio. Kaže da bi možda zarazio nekog starijeg, ranjivijeg, za dva dana bi sigurno bio zdrav, ali da nije vaspitan da nešto krije. Bravo Mateo.

E sad. U četvrtak je Nadal trenirao s Beretinijem i pravili su selfi, u petak Đokovic sa Ćilićem i grlili su se. Sad svi kazu da bi i dvije mega zvijezde mogli bit zaraženi, a po protokolu od prošle godine samo zbog kontakta sa zaraženima bili bi automatski isključeni. Sad tog protokola nema, a bila bi to konaćna propast slavnog turnira. Mnogi tvrde da ce ih organizatori po svaku cijenu sačuvati, samo da igraju, kao što Nadal već uspješno radi sa Serundolom.

To otvara mnoga etička pitanja, ogroman novac je u pitanju, takođe i istorija u igri, ali već ima reakcija ostalih igrača, traže se testovi, otvara se rupa bez dna. U Britaniji inače kovid ponovo hara, slučajevi rastu još od aprila. Maske se vise ne nose, simptomi su blaži, a nestao je skupi PCR test, postoji taj ekspresni koji se može raditi i kući, ali skener ne pokazuje famoznu crvenu liniju (pozitivnost), pa mnogi to kriju da ne gube dane na poslu i samo se širi. Sad je i vrijeme velikih koncerata, prošlog vikenda Glastonbari, otvorena su ogromna žarišta. I Vimbldonu prijeti pravi uragan, teško će to ostati na Beretiniju i Ćiliću. To se dešava masovno i u biciklizmu pred Tur, vidjeli smo i u vaterpolu. Košmar kovida se vraća, a svi su požurili da opet objave kraj pandemije. Ali kako sad vratiti maske, protokole, karantine? Ostaje ogroman prostor u kojem svako može da manevriše kako želi, a i vrapci znaju da je jedini spas za ovaj Vimbldon 10.jul i finale Nadal-Đoković. Kakav Borg-Mekinro i Nadal-Federer, ovo bi bio ultimativni okršaj za milijarde ljudi, baš tu na svetom mjestu, i mora se desiti.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније