Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Fudbal

13. 10. 2024. 21:32 >> 21:32

OD SPECIJALNOG IZVJEŠTAČA RTCG

U zmajevom gnijezdu

U engleskom jeziku postoji mnogo fraza, jedna od njih najbolje opisuje ono što je prošla ekipa RTCG u Kardifu, dan pred utakmicu 4. kola B Lige nacija - Race against time.

Trku sa vremenom je teško dobiti, ali uz puno peripetija i preskočenih prepreka smo ipak stigli do oba cilja: zakazanih intervjua sa selektorom Velsa Kregom Belamijem i kapitenom na sjutrašnjem meču Benom Dejvisom, te pres konferencije i treninga "hrabrih sokola" na stadionu "Kardif siti".

Poslije čarter leta od Podgorice do grada koji se na velškom zove Kairdiđ ostalo je tek toliko vremena da se ostave stvari u hotelu "Hilton" i da se zaputimo ka rizortu "Vejl", gdje je baza fudbalera Velsa.

Činilo se da će se dugo čekanje na taxi (tj. Uber) isplatiti, ali je vozač porijeklom iz Sudana promašio putanju i umjesto u hotelu "Vejl" završio ispred bolnice (hospital) Vejl. Srećom, bilo je taman toliko vremena da se stigne na zakazane razgovore sa bivšim igračem Mančester sitija, odnosno pouzdanim defanzivcem Totenhema, na koje Javni servis ima ekskluzivitet kao vlasnik prava prenosa.

U pauzi između snimanja Belamija i Dejvisa mogli smo da uživamo u prelijepom krajoliku, u bazi "zmajeva" koja izgleda kao iz bajke. U krugu od nekoliko kvadratnih kilometara su brojni fudbalski i ragbi tereni, kao i jedno od najprestižnijih golf igrališta u Velsu, te zamak Hensol, koji spolja izgleda prelijepo.

Za duži obilazak nije bilo vremena, jer je do intervjua sa Robertom Prosinečkim i Stevanom Jovetićem ostalo bilo dva sata. Prvobitni plan je bio da se do "Hiltona", koji je udaljen oko 20 kilometara, vratimo taksijem i priključimo ostatku novinarske ekipe pred odlazak na stadion, ali su uzaludni bili i pozivi i čuvena aplikacija za prevoz.

Rizort "Vejl" je van grada i nije bilo slobodnih vozila, zbog čega se već uvukao crv sumnje pitanje da li ćemo do 17.45 po lokalnom vremenu (18.45 po našem) doći do stadiona. Srećom, portparol Fudbalske asocijacije Velsa Ovejn Heris je išao baš tamo, pa smo zahvaljujući njegovoj pomoći prebrodili i posljednju prepreku.

"Zmajevi" sve mečeve igraju na stadionu "Kardif siti", koji je i dom istoimenog člana Čempionšipa, a prima nešto preko 33.000 gledalaca. U glavnom gradu Velsa je i mnogo veći "Milenijum stadion", koji je "glumio" stari "Vembli" dok se novi gradio i bio domaćin finala FA kupa, plej-ofa za niže lige i Komjuniti šilda, ali i finala Lige šampiona 2017. godine.

Na tom objektu, čiji je kapacitet 73.931 gledaoca, igra samo ragbi reprezentacija, jer je to najpopularniji sport u zemlji. Selekcija "tri pera" može da napuni "Milenijum", što nikada nije bio slučaj sa "zmajevima" pa je logičan izbor "Kardif siti", na kojem bi sjutra trebalo da bude oko 27.000 navijača...

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније