Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Fudbal

30. 07. 2024. 18:29 >> 19:07
5
Čitaj mi:

REAKCIJA DIREKTORA SPORTSKIH OBJEKATA

Vučković: Upozoravali smo da će se ovo desiti, terenu je istekao rok

Utakmica Budućnost - CSKA 1948 igraće se na "DG areni", jer su iz Uefe procijenili da je nemoguće igrati na stadionu pod Goricom, jer bi slika iz Podgorice bila ispod svakog mogućeg nivoa.

Iz najvećeg crnogorskog kluba su poručili da je odgovornost za takvo stanje na gradskom preduzeću Sportski objekti d.o.o, na šta je reagovao izvršni direktor Aleksandar Vučković.

"Ne postoji nijedna emisija ili intervju u dnevnim novinama gdje se priča o Sportskim objektima (a takvih emisija i intervjua bio je dvocifren broj), a da kao prva želja novog menadžmenta nije pomenuta promjena podloge Gradskog stadiona. Prva i najveća želja. Zašto? Zato što smo znali da je teren star 10 godina, a rok trajanja mu je tri godine! Zato što smo požutjeli teren zatekli i prošlog ljeta, samo što su naši timovi tada ispali u prvom kolu, pa se nije postavljalo pitanje hoće li moći da igraju na oštećenom terenu", napisao je Vučković u podužem saopštenju.

Prvi čovjek Sportskih objekata napominje da su doveli profesora sa Biotehničkog fakulteta koji im je rekao da je teren obolio od raznih bolesti i da mu nema lijeka.

"Bolesti naročito dolaze do izražaja u ljetnjim mjesecima, kada je temperatura u hladu 40 stepeni, a kada smo na terenu mjerili i svih 55! Od bolesti koje naročito do izražaja dolaze kada se teren previše eksploatiše. Bolesti koje naročito i još jedanput naročito dolaze do izražaja kada se ova dva faktora poklope - i 40 stepeni i prekomjerna eksploatacija! Zato smo uvijek isticali da je promjena terena naša prva želja. Zato smo tu našu želju prošle godine pretočili u predlog za javne nabavke, zato smo ove godine to uvrstili u strateški plan za period 2025 - 2030, napominjući da sve što se bude radilo do promjene terena jeste 'šminkanje mrtvaca'".

Vučković je istakao da je upozoravao da će se ovo desiti i kada je teren Gradskog stadiona izgledao fenomenalno, na utakmici protiv Gruzije 9. juna.

"Upozoravali smo da je to period godine kada mu klima odgovara, a da će vrlo brzo, kada počnu velike vrućine, sve bolesti doći do izražaja i da će teren početi da žuti! Izgleda da nas nijesu čuli ni oni koji su nas slušali, jer danas se svi čude kako to da je teren u lošem stanju i kako to da UEFA ne dozvoljava da se na njemu igra".

Direktor gradskog preduzeća naglašava da su dovodili agronome koji su održavali beogradsku 'Marakanu', ljude koji održavaju terene u BiH i da su svi isto konstatovali - terenu je davno istekao rok trajanja.

"A na takvom, ranjenom terenu, u samo četiri dana održana su četiri treninga i dvije utakmice!!! U ponedjeljak 15. jula, pred evropski meč trenirali su Dečić i njegov rival TNS iz Velsa. Sjutradan, u utorak, igrali su utakmicu. Narednog dana, u srijedu, trenirali su Budućnost i Maleševa, takođe pred njihov evropski meč. Sjutradan, u četvrtak, igrali su utakmicu. Četiri zvanična treninga i dvije utakmice na 40 stepeni!!! Da je od čelika, teren to ne bi izdržao. Da li iko zna da na nekom stadionu u čitavoj Evropi postoji takav raspored? I da li iko misli da su Sportski objekti trebali da kažu Dečiću ili Budućnosti da ne mogu da igraju Evropu na najvećem stadionu u zemlji", upita je Vučković.

Očigledno je da mu smetaju i čaršijske priče.

"Da li iko vidi kakva je trava na Centralnom terenu Vimbldona kada se igraju polufinala i finala, zašto je taj teren tada u gorem stanju nego naš trenutno? U vremenskim uslovima neuporedivo boljim od naših. Da li iko u Engleskoj tvrdi da je to zbog toga što su 'radnika na održavanju terena dvojica iznosila iz kafane', zbog toga što 'ne rade prskalice, a direktora nije briga', zato što se teren 'nije zalivao' ili zato što je drugi radnik 'otišao i ostavio prskalice da rade'? Sve to su 'provjerene informacije' zašto je naš teren takav kakav jeste. Beskrajne laži o ljudima koji na pomenutih 55 stepeni kose teren, nalivaju ga, đubre, posipaju pijesak, stavljaju treset, vertikuliraju ga, stavljaju prehranu... Koji dežuraju i danju i noću".

Vučković je naglasio da je tražio da se utakmica Budućnost - CSKA 1948 igra na stadionu pod Goricom i uvjeravao da će teren biti u boljem stanju.

"Teren će u četvrtak, kada je trebalo da se odigra utakmica Budućnost - CSKA, biti u boljem stanju nego pred meč sa Mališevom! Garantovali smo ljudima iz Uefe da će tako biti, svaki dan čelnicima Budućnosti i FSCG (a oni dalje Uefi), slali smo fotografije na kojima se jasno vidjelo da je situacija drastično bolja nego prethodnog dana jer su nam pogodovale i nešto niže temperature. Govorili smo da delegat sjutra (srijeda) dođe i uvjeri se da je teren 'upotrebljiv', kako je napisao delegat iz Finske uoči meča Budućnost - Maleševa. I da će biti upotrebljiv i dobar za svaku narednu utakmicu. Nijesu htjeli da nas čuju".

Na kraju je poručio da je teren davno trebalo mijenjati i da će se to raditi na proljeće.

"Da se o terenu razmišljalo na vrijeme, on bi bio rekonstruisan 2017. ili 2018. godine, pa opet 2021. ili 2022, pa naredne, kako propisuju pravila i u skladu sa rokom trajanja. A umjesto toga, danas imamo teren od prije 10 godina koji je davno dostigao svoj biološki maksimum. Sigurni smo da Glavni grad ovako nešto više nikada ne smije i neće dozvoliti, da ćemo već u aprilu i martu naredne godine, kada su idealni uslovi, pristupiti zamjeni i rekonstrukciji kompletnog terena. Kao što smo upozoravali da će u julu i avgustu zbog bolesti da požuti, sada upozoravamo da ne smije da nas zavara kada u septembru i oktobru ponovo ozeleni, jer će se to desiti. Ali, bolesti će ostati. Terenu je, jednostavno, istekao rok i nema mu pomoći. Treba nam novi", napisao je Vučković.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније