Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Fudbal

L.V.

28. 05. 2024. 14:31 >> 14:39
Čitaj mi:

SEDMI ITALIJAN NA KLUPI

Čelsi ne može bez italijanskog šmeka: Mareska preuzima "Plavce"

Italijanski fudbalski stručnjak Enco Mareska novi je trener londonskog Čelsija.

Nakon što je Mauriso Poketino dobio otkaz na kraju sezone, britanski mediji su prenosili da su tri kandidata pretedenti za njegovog nasljednika, a najviše se pominjalo ime trenera Ipsviča Kirana Mekene, kao i trenera Brajtona Roberta de Zerbija.

Međutim posljednja dva dana, sada već bivši trener Lestera je izbio u prvi plan i dvije strane su se brzo dogovorile oko ugovora.

Bivši italijanski internacionalac je imao solidnu igračku karijeru koja je imala atipičan put.

Počeo je u Vest Bromič Albionu iako tada nije znao ni jednu riječ engleskog jezika, da bi potom potpisao za Juventus. Iz Juventusa je prešao, nakon dvije pozajmice, u Fiorentinu, a onda je četiri naredne godine nosio dres Sevilje, gdje je ostavio i najveći trag.

Potom je igrao za Olimpijakos, Malagu, Sampdoriju, Palermo da bi se penzionisao u Veroni.

Iako je prošao sve kategorije mlađih selekcija italijanske reprezentacije, i bio bitan faktor, nikada nije debitovao za nacionalni A tim "Azura".

Nakon igračke karijere počeo je da se baci trenerskim poslom, i to u Mančester Sitiju, odakle je preuzeo Parmu u nadi da će vratiti "Mlekadžije" u Seriju A. Kako u tome nije uspio, vratio se ponovo u Siti gdje je imao funkciju asistenta Pepa Gvardiole.

Preuzeo je Lester na početku ove sezone i ekspresno ih vratio u Premijer ligu.

Mareska će potpisati ugovor sa Čelsijem do 2029. godine, a postaće ujedno sedmi Italijan koji je sjedio na klupu "Plavaca".

Prije njega londonski tim su vodili Đanluka Vijali, Klaudio Ranijerl, Karlo Anćeloti, Roberto Di Mateo, Antonio Konte i Mauricio Sari.

Gotovo svi treneri su ostavili svoj pečat, tako da će Mareska imati obavezu prema svojim prethodnicima da nastavi uspješan put tima sa Stamford bridža.

Mareska forisra 4-2-3-1 formaciju u taktici koja se bazira na posjedu lopte, sličnu onoj koju je njegov mentor Pep Gvardiola patentirao.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније