Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Fudbal

D.B.

23. 05. 2024. 13:01 >> 13:03
Čitaj mi:

od amaterskog fudbala do trofeja lige evrope

Čudesna priča Lukmana: Vucarao se po pozajmicama, prošao pola svijeta, a sada het-trik

Ademol Lukman, ime koje je odzvanjalo sinoć u finalu Lige Evrope. Najzaslužniji za trijmf Atalante nad Bajerom, i prvi evropski trofej. Njegova najbolja utakmica u karijeri i het trik.

Rođen je u Engleskoj, a igra za reprezentaciju Nigerije. Debitovao je za seniore 2015. godine, igrajući kao napadač za Čarlton Atletik iz Čempionšipa.

“Uvijek te prati taj život u uskraćenom području. Kad bih se kući vraćao sa fudbala, znao sam da nema hrane na stolu, pa bih jeo kod prijatelja. Nisam mogao da odem kod majke u sobu i pitam: ‘Mama, zašto nema hrane?’ Uvijek je radila, poslove čistačice. Otac je još radio u Nigeriji. Kada majke nije bilo starija sestra bi me čuvala”, rekao je Lukman.

“To što sam ostavljen tako sam kod kuće, značilo je da ću imati više vremena da igram fudbal. Majka me nikada nije pitiskala. Vidio sam da se muči, ali mi nije nikada pokazivala. Nisam upoznao nekog da ima tako čvrst karakter. Ali te njene muke su u meni probudile onu dodatnu vatru, dale mi gorivo. Taj poriv, taj osjećaj da mogu, bila je to ljubav. Zahvalan sam za sve te nedaće. One su me napravile onim što sam danas”.

Čarlton mu je mnogo pomogao i na planu obrazovanja. A baš ga je Čarlton prvi snimio još 2013. godine. Njihova U16 selekcija je imala prazan prostor, pa je klub organizovao utakmice protiv timova koji su igrali amaterske lige. Za Vaterlo je igrao tada 16-godišnji Ademola. Bio je za klasu iznad svih drugih na terenu. Odmah su mu ponudili stipendiju i Lukman je dobio I pomenuto školovanje. U Sent Tomas školi u Pekamu. Bio je dobar đak i još bolji fudbaler.

Ademola je već 2017.godine prešao u Everton za 8.500.000 eura.

U Evertonu je rastao u velikog igrača, da bi Lajpcig za njega izdvoji čak 18.000.000 eura 2019. godine.

Nije mu prijala Bundesliga,bio je na pozajmici u Fulamu, pa u Lesteru dodatno podigao nivo igre.

A onda je prešao u Atalantu 2022.

“Imali smo čovjeka u Atalanti (Li Kondžerton, sada šef skauting službe saudijskog Al Ahlija), koji je radio u Lesteru i koji je vidio priliku da ga dovedemo. Vjerovao je da bi mogao da nam bude koristan. Ali niko nije mogao ni da zamisli da će ovoliko da napreduje. U Engleskoj nije bio previše plodonosan u završnici. Zato sam ga gurnuo malo naprijed”, prisjećao se Atalantin čudotvorac na klupi Đan Pjer Gasperini.

Čim je pehar uručen, Ademoli je u naručje potrčala majka, potom i otac.

“Iskreno, zbog ovoga igraš fudbal. Neko kao što je Lukman, fudbalski nomad s vremena na vrijeme, momak koji je igrao amaterski fudbal, vucarao se po pozajmicama, koji je prošao svijeta… I sada het-trik u evropskom finalu. Čudesna priča”, komentarisao je legendarni Piter Krauč, a vrlo slično je razmišljao i još jedan čuveni Englez Džo Kol.

“Dijete iz Vandsvorta, koje je igralo u kavezima, igralo ulični fudbal, motalo se po kućama, koje nije imao pravi dom… Ovdje ga je pronašao. Voljeće ga zauvijek. Njegovo će ime će biti izvezeno u klupskoj istoriji. Ovakvi trenuci… O tome se radi. Svaka čast porodici i njemu. Zaslužili su da uživaju u trenutku”.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније