Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Fudbal

L.V.

21. 05. 2024. 12:52 >> 12:52
Čitaj mi:

UČESNIK ČETIRI MUNDIJALA

Preminuo Karl Hajnc Šnelinger: Legenda njemačkog fudbala i Milana

Legenda njemačke reprezentacije i italijanskog Milana, Karl Hajnc Šnelinger preminuo je danas u 86. godini.

Fudbaler koji je bio učesnik čak četiri svjetska prvenstva (1958, 1962, 1966. i 1970. godine) igrao je na poziciji lijevog štopera u po potrebi lijevog bočnog, a interesantno je da je da je najduži trag ostavio u italijanskom velikanu Milanu.

U vremenu kada su međunarodni transferi bili prava rjetkost, Šnelinger je nakon pet sezona u Kelnu prvo igrao za Mantovu, pa za Romu, da bi potom devet sezona nosio dres "rosonera".

Sa ekipom Milana osvojenu Seriju A, Ligu šampiona, titulu svjetskog kluoskog prvaka, tri nacionalna kupa i dvije titule nekadašnjeg UEFA takmičena Kup pobjednika kupova.

U Kelnu je osvojio titulu prvaka Zapadne Njemačke, dok je sa Romom osvojio Kup Italije.

Sa Zapadnom Njemačkom je bio viceprvak svijeta u čuvenom finalu na Vembliju 1966. godine, četiri godine kasnije u Meksiku je osvojio treće mjesto.

Upravo u Meksiku je postigao svoj jedini gol u "Utakmici vijeka", u kojoj je Italija slavila u polufinalu sa 4:3 a čak pet golova je viđenu u produžecima.

Šnelinger je postigao gol za 1:1 u drugom minutu sudijske nadokade što je ispraćeno sa kultnim povikom njemačkog komentatora "od svih igrača Šnelinger postiže gol"

U glasanju za "Zlatnu loptu" 1962. godine je završio kao treći fudbaler iza češkog fudbalera Jozefa Masopusta i legendarnog Portugalca Euzebija.

Nakon kraja fudbalske karijere živio je u Milanu gdje je na kraju i preminuo.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније