Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Fudbal

14. 05. 2024. 17:02 >> 17:02
Čitaj mi:

NOVA ZAVRŠNICA ZA PAMĆENJE

Magija posljednjeg kola - 10. put u Premijer ligi odluka pada na kraju

Otkada je 1992. ustanovljena Premijer liga, devet puta se pitanje prvaka rješavalo u posljednjem kolu. To će se dogoditi i jubilarni, 10. put, a u igri su Mančester siti i Arsenal.

"Tobdžije" pred posljednje kolo, zakazano za nedjelju, imaju 86 bodova, jedan više od "građana", ali tim Pepa Gvardiole drži sve u svojim rukama.

Razlog je što večeras igra zaostali meč protiv Totenhema i trijumfom bi izbio na pol-poziciju i u nedjelju od 17 časova imao zicer na "Etihadu" protiv Vest Hema. Za jubilarnu, 10. titulu u Premijer ligi, šestu u eri Pepa Gvardiole...

Arsenal mora da se oslanja na svog najvećeg rivala, Totenhem, koji ima ogroman motiv, jer bi pobjedom nad braniocem pehara ostao u igri za plasman u Ligu šampiona. Ako Sparsi "otkinu" bod Sitiju, u posljednjem kolu bi mogla da rješava gol-razlika, u čemu je tim iz Londona, koji u nedjelju dočekuje Everton, trenutno u prednosti - ima plus 61, a "građani" plus 58.

U tekstu vas podsjećamo na prethodnih devet slučajeva kada se pitanje prvaka rješavalo u posljednjem kolu.

Sezona 1994/1995 - Blekburn i Mančester junajted

Roversi su imali prednost pred posljednje kolo, ali su izgubili od Liverpula. Sve što je tim ser Aleksa Fergusona trebalo da uradi je da savlada Vest Hem, ali je izborio samo bod, pa je šampionski pehar podigla ekipa Kenija Dalgliša, predvođena sjajnim napadačima - Krisom Satonom i prvim strijelcem lige, Alanom Širerom (34 gola).

Sezona 1995/1996 - Mančester junajted i Njukasl

Njukasl je u januaru imao 12 bodova prednosti, ali se u sezoni u kojoj je u prvi tim lansirao kasnije klupske legende Pola Skolsa, Dejvida Bekama i Garija Nevila legendarnom Škotu vratilo za kiks od godinu ranije. "Svrakama" je bilo potrebno da savladaju Totenhem, a da "crveni đavoli" ne savladaju Midlsbro, ali se ništa od toga nije desilo - Sparsi su uzeli bod Njukaslu, Junajted je porazio Boro.

Sezona 1998/1999 - Mančester junajted i Arsenal

Godinu nakon što je izgubio titulu od Arsenala, Junajted se osvetio, a "tobdžijama" je kao i sada bila potrebna pomoć Totenhema. Ona nije stigla - Sparsi su izgubili 2:1 od "crvenih đavola", pa je timu Arsena Vengera uzaludna bila pobjeda nad Aston Vilom.

Sezona 2007/2008 - Mančester junajted i Čelsi

Na novu dramu posljednjeg danna se čekalo devet godina i opet su u glavnoj ulozi bili Fergusonovi "đavoli". Desilo se isto što i 12 godina ranije - Čelsiju je bila potrebna pobjeda nad Vest Bromom i kiks Junajteda protiv Vigana, ali su "plavci" mogli samo do boda, a velikan sa "Old traforda" rutinski stigao do pobjede.

Čelsi je 10 dana kasnije izgubio još jednu veliku bitku sa Junajtedom, jer je u finalu Lige šampiona poražen nakon izvođenja penala. Pamtiće se dugo klizanje Džona Terija i pogođena stativa kada je mogao da donese "ušati" pehar...

Sezona 2009/2010 - Čelsi i Mančester junajted

Dvije godine kasnije isti timovi, drugi epilog. Junajted je imao bod manje i morao je da savlada Stouk, što je rutinski uradio (4:0), ali pomoć od Vigana nije stigla. Šta više - Čelsi je na "Stamford bridžu" sa stilom stigao do titule, jer je slavio čak 8:0.

Sezona 2011/2012 - Mančester siti i Mančester junajted

Vjerovatno najspektakularnija završnica sezone ikada u bilo kojoj ligi. Gradski rivali su ušli u posljednje kolo sa istim brojem bodova, tim za koji je te sezone Stefan Savić odigrao 11 utakmica u Premijer ligi i jednom zatresao mrežu je imao prednost zahvaljujući gol-razlici. Junajted je savladao Sanderlend u gostima, a Siti je do sudijske nadoknade gubio od Kvins Park Rendžersa. Edin Džeko je izjednačio u 92. minutu, a nestvarno slavlje donio Sergio Aguero kadda je na semaforu pisalo 93.20.

Sezona 2013/2014 - Mančester siti i Liverpul

Sezona koja će se pamtiti po raspadu Liverpula pred ciljem. Prvo je izgubio od Čelsija uz čuveno klizanje Stivena Džerarda, potom je prosuo 3:0 protiv Kristal Palasa, pa mu je u posljednjem kolu bila neophodna pobjeda nad Njukaslom i kiks Sitija protiv Vest Hema. Oba favorita su, međutim, pobijedila i Siti je vratio pehar iz šampionske vitrine gradskog rivala.

Sezona 2018/2019 - Mančester siti i Liverpul

Nestvarna sezona za oba tima, koji su zajedno osvojili 195 od moguća 222 boda. Do posljednjeg kola Liverpul je izgubio samo jednom, Siti je imao 13 pobjeda zaredom i preuzeo 1. mjesto. I sačuvao ga je trijumfom na gostovanju Brajtonu (4:1), pa je Jirgenu Klopu i Liverpulu izmakla prva titula u Premijer ligi. Stigla je godinu kasnije, bez slavlja, jer je sve bilo zatvoreno zbog korone...

Sezona 2021/2022 - Mančester siti i Liverpul

Opet su Siti i Liverpul bili u trci i opet ih je razdvajao bod. "Redsi" su rutinski savladali Volvse i bila im je potrebna pomoć Aston Vile. Djelovalo je da će se Džerard iskupiti za čuveno klizanje i kao menadžer "zlikovaca" uručiti pehar voljenom klubu, jer je vodio 2:0 na "Etihadu" golovima Metija Keša u 37. i bivšeg igrača Liverpula, Felipea Kutinja u 69. minutu.

Siti je opet pokazao karakter - Ilkaj Gindogan je pogađao u 76. i 81. minutu, a gol je dao i Rodri u 78, pa je Siti osvojio drugu od tri vezane titule.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније