Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Fudbal

Н.Р.

10. 06. 2023. 22:56 >> 23:25
4

LIGA ŠAMPIONA

Istorija u Istanbulu, Siti i Gvardiola na krovu Evrope

Fudbaleri Mančester Sitija pobijedili su Inter 1:0 u finalu Lige šampiona i prvi put u klupskoj istoriji osvojili trofej namijenjen najboljem timu Evrope. Čovjek odluke bio je Rodri, koji je pogodio u 68. minutu.

Građani su kompletirali triplu krunu pošto su prethodno osvojili Premijer ligu i FA kup Engleske i postali prva engleska ekipa nakon Mančester junajteda koja je osvojila tri trofeja u jednoj sezoni.

Mančester junajted je ova tri trofeja osvojio 1999. godine.

Istorijski trenutak i za Pepa Gvardiolu koji je nakon dvije titule sa Barselonom, osvojio Ligu šampiona i sa Mančester sitijem. Španac je konačno uradio ono što se od njega očekivalo kada je došao 2016. godine.

Prava "rovovska" bitka viđena je u prvih 45 minuta. Inter je uspio da parira favorizovanom rivalu, a na momente je ekipa trenera Simonea Inzagija bila i bolji protivnik.

Na prvu priliku čekali smo sve do 28. minuta kada je De Brujne u svom stilu proigrao Halanda, a Onana odbranio udarac Norvežanina u stilu hokejaškog golmana.

Činilo se tada da će De Brujne zagospodariti terenom "Ataturka", ali je Belgijanac samo osam minuta kasnije morao van igre zbog povrede, a umjesto njega je na teren ušao Fil Foden.

Mnogo više uzbuđenja vidjeli smo u drugom poluvremenu.

Nakon 12 minuta igre u nastavku više nije izdržao veteran Edin Džeko, Inzagi je morao da mijenja i umjesto Bosanca u igru je ubacio Romelua Lukakua.

Samo minut kasnije došlo je do velikog nesporazuma štopera Akandžija i golmana "građana" Edersona, lopta je stigla do Martineza, ali je napadač Intera bio previše iskosa i nije uspio da proturi loptu u mrežu Sitija.

Nakon što su "preživjeli" kardinalnu grešku, igrači Sitija krenuli su da pletu mrežu ispred Interovog gola. Italijani su se sve teže branili, a Interov "zid" srušen je u 68. minutu.

Tada je Bernardo Silva uputio povratnu loptu na koju je natrčao Rodri i preciznim udarcem matirao nemoćnog Onanu.

U 70. minutu jedna od dvije najbolje prilike na utakmici za Inter. Damfris je glavom ubacio loptu u šesnaesterac, ona je pala na glavu lijevom beku Dimarku, a Italijan pokušao da lobuje Edersona, u tome je i uspio, ali se ispriječila prečka, a zatim i Lukaku, koga je Dimarko pogodio iz drugog pokušaja.

Sjajnu priliku da riješi pitanje pobjednika imao je Foden 12 minuta prije kraja, ali je njegov udarac poslije sjajnog prodora odbranio Onana.

Mogao je Inter da odvede finale u produžetke, ali je tragičar bio Lukaku. Došla je lopta belgijskom napadaču na glavu u petercu "građana" nakon asistencije Gosena, ali je on umjesto mreže pogodio golmana Sitija Edersona.

Tok meča:

90+6 Završen je meč u Istanbulu, Siti je prvak Evrope, veliku priliku imao je Inter u posljednjim trenucima meča, ali se Siti odbranio i došao do prvog trofeja Lige šampiona.

90+3' Barela je pokušao glavom, ali pored gola.

90+ Nadoknada u drugom poluvremenu 5 minuta.

88' Kakvaaa šansa za Inter, Lukaku je bio u prilici, glavom sa pet metara nije uspio da pogodi mrežu, Ederson je praktično pogođen, dosta sreće za Siti.

78'  Dobra prilika za Fodena da riješi pitanje pobjednika, odlična odbrana Onane.

70'  Inter je uzvratio, Dimarko je pogodio prečku, potom se lopta ponovo odbila do fudbalera Intera, koji je pogodio Lukakua, bila je to velika prilika za izjednačenje.

68' Rodriiiiii, gooool, vodi Mančester Siti...Dodavanje Akandžija, Silva je ušao u kazneni prostor, ubacio loptu, koja se od Aćerbija odbila do Rodrija koji je neometan šutirao sa ivice šesnaesterca i pogodio...

65' Bolja igra Intera u posljednjih desetak  minuta, odličan meč, još uvijek vrlo dinamičan u Instanbulu, velika borba na terenu, Gvardiola i Inzagi cijelo vrijeme pored terena, svjesni da jedan trenutak može da odluči meč.

59' Najbolja šansa na meču za Inter, u prilici je bio Lautaro Martinez koji je umalo kaznio lošu komunikaciju u odbrani Sitija, ali je njegov šut sa ivice peterca odbranio golman Ederson.

57' Izmjena u ekipi Intera, teren je napustio Edin Džeko, zamijenio ga je Romelo Lukaku.

55' Jak ritam i početkom drugog poluvremena, bez prilika u ovom dijelu igre, Siti ima više loptu u nogama, Inter se uspješno brani.

46' Počelo je drugo poluvrijeme.

Završeno je prvo poluvrijeme u Istanbulu, rezultat 0:0.

45+2 Šut Ananđija sa preko 25 metara, lopta visoko preko gola Intera.

45+ Nadoknada u prvom poluvremenu dva minuta.

36' Teren napušta De Brujne, zbog povrede, veliki hendikep za igru Sitija prije svega u napadu, mijenja ga Foden.

30' Pola sata igre u Istanbulu, reklo bi se da Siti pojačava, više ima loptu u nogama, ali i Inter povremeno zna da zaprijeti.Odlična atmosfera na tribinama.

29' Opet je zaprijetio Siti, De Brujne je pokušao sa 20-ak metara, ali opet lak posao za golmana Intera.

27' Velika šansa za Mančester Siti, Haland je ušao u šesnaesterac, pucao iskosa sa lijeve strane sa oko pet-šest metara, ali pravo u golmana Onanu.

20' Žestoka borba na terenu, i dalje jak ritam, za sada obije ekipe na visokom nivou, ali i dalje mreže miruju.

14' Inter će imati prvi korner na utakmici.

10' Dobar ritam utakmice, Inter agresivan, Siti više ima loptu u nogama, bez pravih uzbuđenja.

5' Dobru priliku imao je igrač Sitija, Bernardo Silva koji je pucao iskosa sa desne strane, sa nekih desetak metara, ali je lopta otišla pored gola.

1' Počeo je finalni meč u Istanbulu.

Sjajna uvertira pred meč.

Duel će pratiti i predsjednik Turske, Erdogan.

Ekipe privode kraju zagrijavanje pred početak duela.

U međuvremenu poznate su i startne postave timova za veliko finale.

Do finala je ostalo još jako malo. Timovi su imali dovoljno vremena da se pripreme za odlučujuću bitku, pa se može reći da u sjajnom raspoloženju čekaju da izađu na teren.

Tribine su skoro već popunjene i atmosfera na stadionu je već uzavrela.

 

Najava meča:

Engleski tim je do finala došao na impozantan način, izbacivši gigante evropskog fudbala kakvi su na primjer Bajern iz Minhena i Real Madrid, dok je sa druge strane Inter ipak imao nešto lakši put - Porto, Benfika, Milan.

Bilo kako bilo, u večerašnjih 90 ili 120 minuta fudbala staje čitava sezona oba tima.

To što je Inter završio sezonu među četiri najbolja tima Serije A osiguravajući samim tim učešće u Ligi šampiona i naredne sezone i to što je Siti uzeo šampionsku titulu u Premijer ligi prestigavši Arsenal i to u samom finišu sezone nije dovoljan razlog ni za Simonea Inzagija ni za Pepa Gvardiolu da kažu da je ova sezona bila uspješna - ona će biti takva tek kada se visoko u vazduh podigne pehar namijenjen najboljem klubu na tlu Evrope.

Siti je ove sezone prikazao više i može se reći da je izraziti favorit u utakmici za koju se uobičajeno kaže da nikada nema favorita i da su šanse 50-50.

Ipak, Inter se uzda u defanzivu, u nadi da će uspjeti da zaustavi navalni red "građana“, a onda iz kontre ili prekida matira golmana Edersona.

Bukmejkeri širom svijeta daju veću kvotu na pobjedu Sitija. 

Jasno je svima zašto i kladionice vide izabranike Pepa Gvardiole kao nove "vladare“ Evrope: ako ništa drugo, u ovoj predugačkoj sezoni koja je krajem prošle kalendarske godine bila prekinuta zbog Mundijala u Kataru svako ko je odvojio malo vremena i pogledao dvomeč između Reala i Sitija razumio je koliko je četa sa "Etihada“ ubojita.

Razbiti i poniziti dotadašnjeg evropskog šampiona ne može svako, a Siti je to uradio sa takvim stilom da su ih novinari na Ostrvu s pravom nazvali kaznenom ekspedicijom.

Tako je menadžer Gvardiola dobio novu šansu da konačno osvoji trofej Lige šampiona sa "građanima“, nakon što je prije dvije godine zaustavljen od Čelsija.

"Očekuje nas vrhunski tim, to finale neće biti ni lako ni jednostavno za nas. Veoma sam zahvalan za ono što su igrači uradili do sad, ali svaka finalna utakmica je potpuno drugačija. Moraćemo da shvatimo koju i kakvu utakmicu igramo. Nije lako savladati Interov odbrambeni sistem. Moraćemo da imamo odličan tempo, ali i da budemo strpljivi, jer što više vremena prolazi, to će se povećavati tenzija", izjavio je Gvardiola.

Gvardiola je znatno iskusniji od Inzagija budući da ima evropsko iskustvo sa klupa Barselone i Bajerna koje je u ovakvim situacijama od neprocjenjivog značaja.

Ipak, bek Intera Federiko Dimarko veruje u svoje saigrače.

"Vrlo smo srećni što smo ostvarili ovaj cilj, pošto smo ga zaslužili zbog svega onoga što smo uradili na terenu. Ne bi svako mogao da prođe grupu u kojoj su Bajern ili Barselona i normalno je da se prognoze promijene. Igrali smo protiv jakih ekipa i pokazali smo kroz nastupe na terenu da zaslužujemo da budemo u finalu, a u utakmicu ulazimo uz podjednake šanse. Oni su vrlo jaki, to znamo. Ako budemo igrali kako znamo i umijemo, možemo da uspijemo", naveo je Dimarko.

Inter je u finalu ovog takmičenja prvi put nakon 13 godina, kada je i trijumfovao predvođen trenerom Žozeom Murinjom.

Poslednjih godina više uspjeha je imao u domaćim takmičenjima, pošto je 2021. godine osvojio titulu u Kalču, a onda i uzeo dva Kupa 2022. i 2023. godine, kao i Superkup ove sezone.

U slučaju Mančester sitija, otkako je su vlasnici postali bogati šeici iz Abu Dabija, ekipa je sedam puta bila šampion u Premijer ligi, ali je do sad izostao uspjeh u Evropi koji je glavni cilj ovog kluba. Sada Siti pokušava da postane tek drugi engleski klub koji je u istoj sezoni osvojio tri velika trofeja – Premijer ligu, Ligu šampiona i FA kup, što je jedino uspjelo njihovom gradskom rivalu Mančester junajtedu 1999.godine. 

Inter juri svoju četvrtu titulu u Ligi šampiona, a Siti tek svoju prvu.

Glavni sudija meča biće Poljak Simon Marčinjak.

Fudbaler Intera Henrih Mhitarjan biće spreman za finale, pošto se oporavio od povrede butnog mišića, dobijene u prvom meču polufinala Lige šampiona protiv Milana. To je važno pojačanje za italijanski tim. .

"Neroazuri" su proteklih nedjelja imali velikih problema sa sponzorom na dresu. Pošto DigitalBits nije isplatio ugovorenih 30 miliona eura, ugovor je raskinut i reklama je nestala sa dresa. Tako je dres italijanskog predstavnika bio bez ikakvih reklama praktično čitave ove kalendarske godine. Ipak, pred najvažniju utakmicu sezone konačno je nađen sponzor. Na dresu italijanske ekipe u poslednje dvije utakmice sezone, protiv Torina u Seriji A i u Istanbulu u finalu stajaće reklama "Paramount.“ To će biti kratkoročan ugovor do kraja sezone, a za dalje će se vidjeti.

 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније