Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Fudbal

20. 03. 2023. 20:50   >>  28. 12. 2023. 12:20

Čitaj mi:

NJIHOVO VRIJEME DOLAZI

Irska - Nova najbolja fudbalska priča Evrope

Prošlo je skoro sedam godina od kada je Vels izbacio Belgiju u četvrtfinalu Evropskog prvenstva u Francuskoj 2016. godine, i tako napravio navjeći poduhvat do tada viđen na tom turniru.

Maleni izbor igrača koji nastupa za "Zmajeve", sa jednim od najboljih krilnih napadača prošle decenije Geretom Bejlom, i opet je zaustavljena "zlatna" generacija Belgije koja nikada nije uspjela da zasija punim sjajem.

Meč Belgija-Vels se uzima baš kao poseban parametar, jer sa jedne strane smo imali velesilu, koja je odjendom iznjedrila generaciju od koje je strahovao cijeli svijet.

Od Edena Azara, preko Kevina de Brujnea, Muse Dembela, Romelua Lukakua, Aksela Vitsela, Janika Karaska, Dresa Mertensa, Rađe Niangolana, Tobija Aldervirlda, Jana Vertogena, Tiba Kurtoe...svijet je očekivao trofeje u nizu.

Iako su dvije godine kasnije u Rusiji osvojili treće mjesto, što ne može da se nazove neuspjehom... ta bronza nikad neće zasijati onim, za naše prostore simptomatičnim "zlatnim sjajem", nego će uvijek ka bude spomenik generaciji koja je obećavala mnogo više.

Nekako se nameće da je Vels, upravo mala ostrvska zemlja, prvi "razgolitio" Belgijance, a Hal Robson Kanu ušao u anale lijepih golova, kada je fintom prevario komplet odbranu Belgijanaca i potvrdio Velški prolaz dalje.

Ako zanemarimo Bejla, da budemo iskreni donekle i Arona Ramzija, kojeg su povrede spriječile da napravi impresivniju karijeru, kao i "velškog Pirla" - Džoa Alena, koji nikada nije mogao da zasija u velikim timovima, a kasnije je postao poznatiji po naslovnicima magazina "Kokoška i jaje" (čovjek je spašavao koke nosilje od klanica, tako što ih je usvajao kada bi one prestale da liježu jaja), teško da je Vels bio bogat talentom.

Ipak uspjeli su da podijele treće mjesto 2016. sa Njemcima (budući da nema tog meča u protokolu), i taj njihov uspjeh se tretira kao zlato te reprezentacije.

I dok je Bejl odigrao svoj posljednji ples na najvećoj sceni i Mundijalu u Kataru, a onda najavio peniziju i konačni prelazak na prvu pasiju a to je golf, Vels će čekati ponovo neku novu vadetu, oko koje će moći da nakrca ratoborne članove, mahom Čempionšipa.

Dok oni čekaju, njihove zapadne komšije, sa ostrva do njihovog njedre generaciju mladih fudbalera koja ima potencijal da bude "zlatna" u narednom periodu.

"Na buachaillí i nglas" kako bi se reklo na originalnom irsko-keltskom jeziku, a za široke narodne mase "The boys in Green" (momci u zelenom) su spremni da "zapale" fudbalski svijet svojim bogatom ponudom, prije svega mladih fudbalera.

Kada se pogleda potencijal, stvarno izgleda da je pred irskim navijačima jedna prelijepa decenija, samo da se poslože sve kockice i moći će na ravne časti da izađu na megdan svima, pa i najvećim i najmrskijim rivalima Engleskoj.

Irskoj cvjetaju djeteline u ragbiju, ubjedljivo je osvojen Turnir šest nacija, sa svih pet pobjeda, spajanje Tripl krune (pobjede nad svim ostrvljanjima Engleskom, Velskom i Škotskom) i Grend Slemom (perfektim skorom, bez poraza), da li je došlo vrijeme da se čuvena irska sreća prelije i na fudbal.

Krećemo prvo od pozicije golmana.

Gavin Bazunu je nakon Akademije Šamroka, svoje tinejdžerske dane provodio u kampu Mančester Sitija. Odatle je išao na pozajmice u Ročdejl i Portsmaut, prije nego što ga je kupio Sautempton i postavio ga za prvog golmana.

"Svecima" ne ide najbolje, tavore u zoni ispadanja, ali najmanja krivica može da se baci na Bazunua, koji nastavlja da oduševljava sa kojom zrelošću. Iako star tek 21 godinu ima preko 100 nastupa za prve timove (od Irske do Sautemptona).

Odlična tedencija da pravovremeno izleti kad treba i prekine kontru, dobri refleksi, a sa samo 19 godina odbranio je penal i jednom Kristijanu Ronaldu.

Njegova alternativa je možda idealna baš za ulogu "rezervnog golmana", a riječ je o Kuominu Keleheru, rezervnom golmanu Liverpula.

Riječ je o momku koji ima 24 godine i koji će sigruno brzo probati da se izbori za mjesto prvog golmana nekog premijerligaškog tima, iako u Liverpulu spremaju novi ugovor.

Junak "Crvenih" je bio prošle sezone kada je u finalu Liga Kupa protiv Čelsija, preuzeo odgovornos u maratonskoj penal seriji i pogodio za trofej.

Ni treća opcija nije za baciti, riječ je o Marku Traversu koji je svoje juniorske dane završio na brušenju u Bornmutu, za koji i danas nastupa.

Ovaj 23-godišnjak već je imao prilike da čuva mrežu "Trešnjica" 11 puta ove sezone i neko je ko se nameće da postane prvi golman kada iskusni Neto odluči da je vrijeme za penziju.

Odbrana

Ako u Irskoj imaju priliku da gledaju Seriju A, tačnije Milan, i odbranu u troje koju čine Tomori-Tia-Kalulu, i to prepišu sa tri svoja potencijala, mogli bi da dobijemo dobitnu kombinaciju.

Endrju Omobamidele (Norič 20 godina), Dara O'Šej (WBA - 24 godine) i Nejtan Kolins (Vulverhempton-21 godina).

Riječ je o trojici fudbalera koji spadaju u moderne defanzivce. Visoki, Omobamidele i Kolins preko 190 cm, O'Šej 185 cm, nisu to više kruti i spori štoper, kakve smo stereotipno voljeli da zovemo i "mesari", već su u pitanju tri momka koja jako dobro iznose loptu, nije im stranu da povuku naprijed, a sa druge strane potencijalno bi mogli da zaključaju dio ispred Bazunua.

O'Šej se ističe kakvim takvim iskustvom, a od kada je njegov WBA preuzeo talentovani španski trener Karlos Korberan, postao je i kapiten kluba.

U takvoj formaciji fali igrača koji bi igrali bočno, ako bi se probalo već sa klasičnom formacijom koju je italijanski fudbal vratio na velika vrata sa 3-5-2, jer Šejmus Kolman je na zalasku karijere sa svoje 34 godine, pa bi desno mogao Met Doerti, koji je od 31. januara iznenađujuće postao saigrač našega Stefana Savića u Atletiku.

Treba pratiti i razvoj Katala Hefermana, koji ima 17 godina, a igra u mlađim katogrijama Milana.

Vezni red

Najviše fudbalera odakle Irska može da crpi talenat igra upravo u veznom redu, a oni na koje treba posebno obratiti pažnju su Roko Vata i Džastin Ferizaj. Interesantno je da su oba fudbalera porijeklom iz Albanije, od čega je Vata preko očeve strane mogao da dobije poziv i od naše fudbalske selekcije (budući da nije još debitovao u prvom nacionalnom timu Irske, eto ideje).

Sin Rudija Vate, prekaljenog defanzivca i reprezentativca Albanije, koji je i sam igrao tokom karijere u Seltiku, gdje je upoznao svoju suprugu, Škotkinju, svoj fudbalski put trasi preko akademije Seltika za koji je već debitovao iako ima i dalje samo 17 godina.

Kreacija, sjajna selekcija pasova, nisko težište kod driblinga sa odličnim osjećajem za gol. Uz sve to, mladog fudbalera krasi nevjerovatno pitoma narav za praktično dječaka tog godišta, pa mu se zato predviđa velika i uspješna karijera posvećena fudbalu.

Interesantno je i kako ga je Irska vrbovala da igra za njihove mlađe selekcije, budući da je riječ o etničkom Albancu kojem je majka iz Škotske, ali je njena majka porijeklom iz Irske - gdje ima volje...

Ferizaj je sa druge strane rođen u Dablinu, i takođe nije još debitobao za prvi tim Irske, pa je i dalje u mogućnosti da zaigra za Albaniju.

Momak koji je tek napunio 18 godina, koji je ponikao i igra za Šamrok Roverse, a koji je na radaru brojnih klubova petice. Već je imao ponude HSV-a i Sampdorije, ali je odlučio da ih odbije. Totenhem se pominje kao potencijalna destinacija.

Sve što važi za Vatu, važi i za Ferizaja.

Sjajna vizija, niskog rasta, ali jake građe pa mu nije lako oduzeti loptu kada se zagradi. Odličan za prodore i pravovremene pasove u kontrama, jednostavno momak koji ima sve što treba da napravi ozbiljnu karijeru.

Osim njih dvojice tu su i Džoi Hodž (21 godina - Vulverhempton), Džejson Molumbi (23 godine - WBA), Vil Smolboun (23 godine - Stouk, na pozajmici iz Sautemptona), Džejson Najt (22 godine - Derbi).

Tu je i nešto iskusniji Džoš Kulen koji ima 26 godina i igra za Barnli, kao i 25-godišnji fudbaler Bristola, Mark Sajks.

Šteta što je recimo Deklan Rajs odlučio da igra za Englesku, budući da je igrao za sve mlađe kategorije Irske, pa čak i tri meča za prvi tim, ali ne u zvaničnim utakmicama.

Izgleda da je fudbaler Vest Hema preozbilno shvatio onu Morisejevu "Irish blood, english heart, this I'm made of".

Napad:

Svi koji prate Premijer ligu imali su prilike da se dive fudbalu koji demonstira apsolutni hit prvenstva Brajton, a onda i Evana Fergusona u napadu, kako se svojom snagom bori za bolju poziciju, dobija vazdušne duele, dok protivnički igrači umiju često da se odbiju od njega.

Ništa ne bi bilo neobično da nije riječ o mladiću koji ima tek 18 godina.

Ako sa toliko godina, i takvom fizičkom snagom dominira u najboljoj ligi na svijetu, šta će tek da radi za tri, pet, deset godina.

Visok, atletski spreman napadač, tik ispred veznog reda, jakog šuta i nevjerovatne snage. Uz sve to momak koji je odličan da kao centralna figura u napadu odloži loptu za saigrača, a ove sezone već ima tri gola i dvije asistencije.

Njegov saigrač iz Brajtona, Endrju Moran je takođe dosta interesantnan igrač, više kao ofaznivni vezni nego kao napadač.

Oba fudbalera su došla kao tinejdžeri u Brajtonovu akademiju, gdje su radili pod palicom Džona Morlina, koji je 10 godina suvereno vladao školom "Galebova" (o njemu nešto više kasnije), a Brajton je bio lider Premijer lige po broju minuta koji se daje igračima koji se vode kao domaći (homegrown).

Moran dobija sve veće povjerenje kod Roberta De Zebrija, dok u mlađim kategorijama "Galebova" ove sezone dominira sa po šest golova i asistencija.

Još jedan fudbaler albanskih korjena Kevin Zefi je neko koga javnost u Irskoj pomno prati, zbog specifičnosti njegovog fudbalskog razvoja.

Dok njegovi vršnjaci (svježe napunjenih 18 godina) sanjaju da zaigraju za neku od fudbalskih akademija Premijer lige, on se odlučio za odlazak u Italiju, tačnije u ekipu Intera.

Ako ste fan Fudbal menadžera, ovog fudbalera možete da nađete sa potencijalom vonderkida.

Uživo pak, izgleda da Zefi opravdava očekivanja, a njegov atipičan fudbalski sklop, za ostrvski fudbal mogao bi da bude osvježenje u Irskoj.

Igra kao krilni napadač, ali može i kao neka vrsta polušpica. Sjajna kontrola lopte, i nevjerovatna snalažljivost u malom prostoru, gdje mu nije problem da driblingom izbaci dva, tri igrača.

Još opasnije djeluje u igri jedan na jedan, kada izoluje protivničkog beka i onda ga bez problema prođe.

Opasan je i podjednako dobro igra sa obije noge, pa često "sakrije" šut. Ove godine je u svom uzrastu već na 10 utakmica postigao 14 golova.

Konkurenciju u napadu zaokružuju dvojica fudbalera koji imaju po 21 godinu, Adam Idah (Norvič) i Troj Parot (Preston Nort End na pozajmici iz Totenhema).

Potencijalni problemi:

Irsku sa klupe predvodi Stefan Keni, 51-godišnji stručnjak dosta siromašnog fudbalskog CV-a.

Nakon svega četiri utakmice u lokalnom Houm Farmu Keni se posvetio biznisu, tačnije svojoj mesari koju je prema pisanju irske štampe strašno dobro vodio.

Ipak krajem 90-ih odlučuje da se ponovo oproba u fudbalu i od tada je vodio brojne irske klubove, od Longford Tauna, preko Bohemiansa i Derja, Šamroka (svega dva mjeseca), i Dandalka.

Savez je nekako prepozano u njemu da je baš on pravi čovjek za reprezentaciju i povjerena mu je prvo mlada selekcija, da bi od 2020. preuzeo A tim.

Kao prvi čovjek "Momaka u zelenom" na 30 utakmica ima svega osam pobjeda i po 11 poraza i nerješenih, najgora statistika nekog selektora Irske ikada.

Definitvno nije neko kome bi mogao da se povjeri sav ovaj talenat da ga oblikuje, ali javnost mu vjeruje da će baš on da bude taj koji će da se drzne i da krene u podmlađivanje selekcije.

Ključni čovjek za razvoj Irske bi trebao da bude gorepomenuti Džon Morling.

Deset godina je u Brajtonovoj akademiji pravio fudbalske bisere Premijer lige, a u 2022. godini je došlo do raskida ugovora.

Pričalo se da je navodno postao interesantan Njukaslu koji je već iz Brajtona doveo Dena Ešforta na poziciji sportskog direktora, dok sa druge strane tabloidi prenosili informaciju da je Morling pustio jednog člana Akademije u timski bus iako je znao da je COVID 19 pozitivan.

Bilo kako bilo, on je nakon Brajtona postavljen za tehničkog direkora i glavnog savjetnika Fudbalskog saveza Irske.

Ako ko umije da prepozna talenat i "gurne ga u vatru" onda je to on.

Mnogo je faktora koji će da uslove budućnost ovakve generacije, prije svega sazrijevanje i zdravlje fudbalera, uz nekoga ko bi mogao da prati Morlingove vizije kao selektor na terenu.

Ali ako se sve kockice budu poklopile, imamo jednu nadolazeću fudbalsku silu sa vjerovatno najsimpatičnijom navijačkom armijom, koju smo mogli da vidimo i u Podgorici.

Interesantno je dodati i da smo neke pobrojane fudbalere imali priliku baš da vidimo na stadionu pod Goricom, gdje je naša mlada reprezentacija do 21 godine slavila 2:1. 

Blickrig u prvih deset minuta i 2:0 za nas golovima Nikole Krstovića i i Ivana Vukčevića, da bi na 2:1 smanjio Mark MegGinis. 

Mogla je Irska tada do boda, ali je Nikola Ivezić odbranio penal u 84. minutu Konoru Koventriju. 

U Irskoj pobjeda domaćina od 3:1 (Viktor Đukanović strijelac za našu selekciju).

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније