Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Fudbal

П.Р. [ Beta ]

24. 12. 2022. 19:09   >>  19:05

NASTAVIO SA TRENINZIMA

Mbape - sezona bez odmora i bez predaha

Francuski fudbaler Kilijan Mbape vratio se u Pariz i odmah poslije izgubljenog finala na Svjetskom prvenstvu u Kataru, odlučio je da nastavi treninge da bi izbrisao veliko razočaranje, ali je to rizičan potez pošto ima intenzivnu sezonu i fizički i mentalno.

Mbape je 18. decembra u Dohi na finalnoj utakmici protiv Argentine postigao tri gola i to mu je bila sedma utakmica za 28 dana. Narednog dana je zajedno sa saigračima reprezentacije bio na skupu pred hiljadama navijača u Parizu.

Potom je u utorak, 20. decembra, privatno proslavio 24. rođendan. A već u srijedu se vratio na treninge u Pari Sen Žermenu (PSŽ).

Argentinski igrač Lionel Mesi je sebi dao deset slobodnih dana da bi proslavio titulu prvaka, ali je njegov francuski kolega odbio odsustvo koji mu je ponudio klub PSŽ.

Da li je tako odlučio da bi bolje prebrodio razočaranje? Trener koji radi individualno sa nekoliko profesionalnih igrača rekao je da situacija nije idealna.

"S obzirom na broj uzastopnih utakmica, intenzitet Svjetskog prvenstva, razliku od 20 stepeni između Katara i Francuske, Kilijanu je apsolutno potreban poseban protokol", rekao je za Frans pres kondicioni trener Gzavije Freza.

Po njegovim riječima, neizbježna reakcija Mbapea može da se desi i prije kraja sezone. Freza je ocijenio da bi deset dana odmora bilo važno da "napuni baterije".

"Mbape postavlja ekstremne zahtjeve svom tijelu, ali govorimo o igraču koji ima neke od najboljih medicinskih kadrova na svijetu u prevenciji", ocijenio je još jedan trener Orelijen Simon.

Po njegovim riječima, postoji opasnost da Mbape želi da uradi previše, ali je uvijek dokazivao da vodi računa o sebi.

"Mislim da potcjenjujemo njegov prag tolerancije bola", ocijenio je Simon.

Oba trenera su pomenula dvostruki rizik: umor i povrede, ali i mentalni aspekt razočaranja na Mundijalu, koje se teško vari.

"Poraz, više od pobjede, podstiče na samoispitivanje, a kod nekih izaziva povratak u akciju", izjavio je trener-psiholog Rafael Oma.

Mbapeov izbor je nesumnjivo savršen: da poslije razočaranja okupira um i tijelo, ali bez odmora može da poveća umor i nerviranje, dodao je Oma.

Po njegovim riječima, iako su Mesi i Nejmar sebi da dali po deset dana odmora, to ne biti dovoljno.

Simon je rekao da Mbape odlučio da bude pod tenzijom cijele godine, nadajući se da će baterije ostati pune.

Drugi trener je rekao da će Mbape biti djelimično pošteđen tokom treninga PSŽ-a.

"Ne mora da se izlaže treninzima s velikim fizičkim opterećenjem, već da bude prisutan na taktičkim treninzima", rekao je Freza.

Treneri Simon, Freza i Oma ipak ističu "sposobnosti van norme" koje posjeduje Mbape.

"Njegovo ponašanje može da izgleda abnormalno, ali se rijetko u uobičajenoj normi postižu takvi rezultati koje Mbape postiže. Po hrabrosti, nadmašujući samog sebe, on često daje odgovore i djeluje kao šampion. To se vidi po njegovoj igri, i tu nema laži", rekli su treneri.

"Čini se da je Mbape stvoren da svoju igru i rad prebaci u neku drugu dimenziju", dodali su treneri.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније