Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Fudbal

Александра Јованчић [ TVCG ]

11. 11. 2022. 06:49 >> 06:48

TRODNEVNI PRAZNIK HUMANITARNOG KARAKTERA

U Ulcinju mala fudbalska Jugoslavija za pomoć Vorotoviću i Gudelju

U Ulcinju veliki fudbalski praznik. Povod je promocija dokumentarnog filma "Ivanova igra", a u pozadini humanitarna priča jer će prikupljeni novac ići za pomoć nepokretnom bivšem fudbaleru "Budućnosti" Zoranu Vorotoviću. Tim povodom u Ulcinj stiže stotinjak legendarnih igrača nekada zajedničke države. Dolaze da podrže još jednu humanitarnu akciju splitske legende Ivana Gudelja. Za doček velikana, Ulcinj se spremao dva i po mjeseca.

I ne samo Gudelju, dobrodošlica se u Ulcinju sprema za ozbiljnu ekipu, a u njoj mala fudbalska Jugoslavija.

Jedan od velikana koji je igrom i spektakularnim golovima obilježio dio ere jugoslovenskog fudbala je Radmilo Mihajlović. Prvi put je u Ulcinju, oduševljen gostoprimstvom, a još više time što će nakon godina ponovo da se sretne s bivšim kolegam, ali i svojim idolima.

"Drago mi je da vidim sve te ljude. Imamo tri ili četiri generacije koji žive širom svijeta. Neki su se udebljali, neki oćelavili kao ja. Biće lijepo", kazao je Mihajlović.

Fudbal nije ujedinio samo sportiste. I dok na crnogorskoj pozornici glavnu ulogu igraju podjele, Ulcinj drži čas jedinstva. Edmond, Ćazim i Ivo samo su dio ulcinjskog tima koji je vrata svojih hotela otvorio kako bi ugostio najveća jugoslovenska imena fudbala.

"Ulcinj je grad u kom svi dišemo zajedno, bez obzira na dešavanja okolo. Ulcinj je nešto drugo", istakao je Ćazim Resulbegović.

"Zajednički tim. Svi dajemo i svaki doprinos je značajan. Ulcinj je mali grad, ali sa velikim srcem za ovakve manifestacije", rekao je Ivo Knežević.

"Jedna pozitivna energija. Nekoliko ljudi je pokrenula veliku lavinu i sa hotelijerskog dijela dali doprinos za lijepu feštu", kazao je Edmond Palok.

A kako svaki tim ima selektora, i ovaj ulcinjski na okupu drži Pavle Pepđonović, čiju ideju su u gradu prihvatili raširenih ruku.

"Nema prvog u ovoj priči. Ovo je ulcinjska priča. Svi smo na jednom zadatku. Biće ovo događaj kojim ćemo se ponositi", istakao je Pepđonović.

Za ponos je spisak velikana koji su došli da jednoj humanitarnoj priči daju značaj. Ulcinj kao da sanja.

"Mi ne vjerujemo. Mi mislimo da je to san, da će oni da dođu ovdje da se družimo. Ivica Šurjak, Ivan Gudelj... To nijesu samo jugoslovenski heroji, nego evropski", dodao je Pepđonović.

Biće ovo dani za premotavanje filma unazad, za priče iz svlačionice, za evociranje uspomena i stvaranje nekih novih.

"Biće suza, trebaće maramica. Nijesu se vidjeli po 30 godina. Ovo je lonac koji kuva svašta. Ima emocija, uspomena, ljubavi, poštovanja, i na temelju toga je nastala ova priča", zaključio je Pepđonović.

Početak i kraj ove neobične priče pišu Ulcinjani. Ona je humana, sportska, prijateljska, domaćinska. Dva i po mjeseca putovanja pretočili su u trodnevnu avanturu kako za goste tako i za grad, koji će iz svega, vjeruju autori, izaći bogatiji. Bogatstvo su ljudi, a Ulcinj o tome ne mora da brine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније