Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Fudbal

Beta [ R.B. ]

18. 05. 2022. 08:37   >>  08:36

VEČERAS U SEVILJI

Ajntraht i Rendžers - borba za trofej

Fudbaleri Ajntrahta i Rendžersa boriće se večerasu Sevilji za trofej u Ligi Evropa i plasman u Ligu šampiona naredne sezone.

Za Ajntraht će to biti prilika da osvoji svoj prvi evropski trofej u više od 40 godina, a za Rendžers šansa za prvu titulu u nekom evropskom takmičenju u posljednjih 50 godina.

Trijumf u drugom po rangu evropskom takmičenju donosi i automatski plasman u grupnu fazu Lige šampiona sljedeće sezone.

"Za Ajntraht, za navijače, za klub, za igrače (titula poslije 42 godine) bi bila najvažnija stvar ikada", rekao je trener njemačkog kluba Oliver Glazner, za sajt Evropske fudbalske unije (Uefa).

"To ima izuzetan značaj, veliki značaj i zato ćemo dati sve od sebe da se vratimo kući sa trofejom i provedemo jednu ili dvije noći slaveći sa našim navijačima", dodao je on.

Biće to prvo evropsko finale za tim iz Frankfurta otkako je pobijedio Borusiju Menhengladbah 1980. godine u njemačkom finalu Kupa UEFA, prethodnici Lige Evropa.

Rendžers je bio blizu evropske slave kada je igrao u finalu Kupa UEFA 2008. godine, ali je izgubio od Zenita iz Sankt Peterburga.

Škotski klub traži svoj prvi evropski trofej otkako je osvojio Kup pobjednika kupova 1972. godine.

Oba kluba imaju ogromnu bazu navijača, a očekuje se da će desetine hiljada ljudi doći u Sevilju ove nedjelje, što je izazvalo zabrinutost lokalnih vlasti i Uefe.

Ranije tokom sezone bilo je nasilja navijača u tom gradu kada su Sevilja i Betis bili domaćini utakmica u okviru ovog takmičenja. Takođe, prije polufinala između Ajntrahta i Vest Hema u Njemačkoj uhapšeno je više od 30 navijača poslije sukoba pristalica ta dva kluba na više lokacija u gradu.

Navijači njemačkog kluba takođe su privukli naslovne strane kada je više od 30.000 uspjelo da uđe na Nou Kamp u Barseloni za revanš meč čevrtfinala.

Uefa je zatražila od navijača bez ulaznica da ne putuju u Španiju na finale i upozorila na opasnosti kupovine karata na sekundarnom tržištu.

Više od 40.000 mjesta biće dostupno na stadionu "Ramon Sančes Pishuan", ali je svakom klubu dodijeljeno oko 10.000 ulaznica.

Zvaničnici Sevilje planirali su da otvore fan zone za smještaj onih koji ne mogu da uđu na stadion.

Rendžers, predvođen kapitenom i najboljim strijelcem Džejmsom Tavernijeom, izgubio je prve dvije utakmice u grupi, ali je na kraju stigao do finala usput eliminišući dva njemačka kluba - Borusiju Dortmund u prvoj rundi nokaut faze i Lajpcig u polufinalu.

"Kada si u nokaut fazi, to je sve ili ništa, a karakter mojih igrača je izvanredan", rekao je trener Rendžersa Đovani van Bronhorst, koji je angažovan u novembru nakon što je Stiven Džerard prešao u Aston Vilu.

"Biti u mogućnosti da pobijedimo jake protivnike je zaista dobro, tako da imamo karakter da igramo ovo finale, imamo kvalitet, a imamo i vjeru. To je najvažnije, imati vjeru da možeš da pobijediš", dodao je on.

Ajntraht, predvođen golmanom veteranom Kevinom Trapom, prošao je do finala bez poraza nakon što je eliminisao neke jake protivnike - Real Betis u osmini finala, Barselonu u četvrtfinalu i Vest Hem u polufinalu.

Tim iz Frankfurta pokušava da postane treći neporažen tim koji je osvojio titulu u eri Lige Evrope, poslije Čelsija 2019. i Viljareala 2021. godine.

"Svaki tim koji dođe do finala je to zaslužio jer je to dugačak put. Morate da dobijete mnogo mečeva", rekao je Glazner.

"Rendžers je eliminisao dva jaka kluba iz Bundeslige. To pokazuje da su veoma dobri i da su spremni za njemački fudbal, tako da očekujem izjednačeno i teško finale", dodao je trener Ajntrahta.

Posljednji okršaj dva kluba bio je bolan za Rendžers. Škotski klub je primio po šest golova u svakoj od dvije utakmice polufinala Kupa evropskih šampiona 1960. godine. Ajntraht je potom u finalu izgubio od Real Madrida sa 7:3.

Frankfurt se od tog finala nije vratio u najveće klupsko takmičenje Evrope, dok je Rendžers posljednji put nastupio u grupnoj fazi Lige šampiona u sezoni 2010/11.

Posljednji put kada je finale Kupa Uefa odigrano u Sevilji, 2003. godine, rival Rendžersa, ekipa Seltika izgubila je od Porta koji je tada sa klupe vodio Žoze Morinjo.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније