Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Fudbal

[ R.B. ]

26. 04. 2022. 08:47 >> 11:08
3

VOJO VUKČEVIĆ ZA RTCG

"Upijali smo energiju navijača, toga više neće biti"

Stariji ljubitelji fudbala, naročito navijači Budućnosti, posebno pamte ekipu koja je, nakon 12 godina tavorenja u drugoj ligi i pet neuspješnih kvalifikacija, vratila podgorički klub u jugoslovensku elitu 1975. Tom timu pripadao je i dugogodišnji štoper plavo-bijelih, Vojislav Vojo Vukčević, koji je proveo u klubu ukupno 13 sezona.

"Sami taj ulazak Budućnosti u prvu ligu i stasavanjem te naše, nazvali su je kasnije, zlatne generacije, ništa više nije bilo isto u prvoj ligi. Zato što su tada neki novi momci, drugačijeg karaktera i mentaliteta vodili glavnu riječ, makar u Podgorici. Prvoligaškim terenima su prostrujali neki novi vjetrovi, u vidu naših vihornih vila - Josifa Štefanića, Draga Kovačevića, a kasnije i Mirka Radinovića. Na sredini terena profesuru je držao Ante Miroćčević, a pomagali mu Caco Ljumović i Guzo Vujović. U taj vezni red fantastično su se uklapali i dopunjavali Janko Miročević i Radovan Bošković."

Vukčević pominje i "nebeske skakače" Mojaša Radonjića, Bajicu Martinovića, Žarka Vukčevića i Vasilija Jovanovića.

Sjeća se fntastičnih golmana Milana Dragovića, Slobodana Gilića i Momčila Vujačića.

"Tu je bio i kapiten Rajko Folić, all round igrač Nikola Janković, barjaktar sa Cetinja Čedo Milošević... Tu su bili i mlađi igrači, ekipa je igrala sedam-osam godina zajedno, moralo je doći do smjene generacija...", priča sagovornik Javnog servisa.

Vojo Vukčević bio je član Budućnosti koji je 1977. igrala finale Kupa Jugoslavije i u Beogradu bila poražena od tada moćnog Hajduika, tek u produžecima, sa 2:0. Tada je Budućnost prvi put izborila izlazak na međunarodnu scenu, igrala je Balkanski kup i bila druga u grupi iza Panatinaikosa...

Vodio je veliku borbu na terenu sa poznatim jugolovenskim napadačima

"Vojin Lazarević, Zoran Filipović, Dule Savić, Nenad Bjeković, Momčilo Vukotić... No, bio je tu Duško Bajović, Vahid Halihodžić, Musemić u Sarajevu..."

Nakon Budućnosti, Vojo je branio boje čuvenog Kosmosa iz Njujorka, koji je okupljao najveće svjetske zvijezde. Bio je i član švedskog Malmea, a zapažene sezone odigrao je i u ekipama Sutjekse i Čelika iz Zenice. Igračku karijeru završio je u Australiji, u Melburnu.

Na pitanje o navijanju nekada i sad, Vukčević kaže:

"Oni su navijali tako fino, zdušno, iskreno, tu nije bilo ljutnje na nas, a gubili smo i mi. Mi smo tu energiju upijali, i bilo je jasno da idete na teren da poginete... Meni malo zapne u grlu kad se toga sjetim, ali toga više na stadionu Pod Goricom neće biti.

Vukčević privodi kraju pisanje knjige "Rapsodija u plavo-bijelom", u kojoj će naviše biti riječi o podgoričkom klubu i uspješnoj karijeri koja je trajala gotovo punih 20 godina. Planirano je da knjiga izađe iz štampe uoči Mundijala u Kataru.

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније